Ce este pelicula albă de pe murături. Ce poți să pățești dacă le consumi așa. Cum îți dai seama dacă nu mai sunt bune de mâncat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este pelicula alba de pe muraturi - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers
ce este pelicula alba de pe muraturi - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers

Ce este pelicula albă de pe murături și ce poți să pățești dacă le consumi așa.

Ce este pelicula albă de pe murături. Stratul alb care apare în butoiul cu murături este, în general, rezultatul dezvoltării unor microorganisme, în special a drojdiilor. Acest fenomen este cunoscut sub numele de ”floră de murături” sau ”mucegai de murături”. Flora de murături nu este de fapt un mucegai, ci mai degrabă un amestec de drojdii și bacterii care se formează într-un mediu sărat.

Diferența dintre mucegai și drojdie

Problema este că trebuie să știm diferența dintre drojdie și lucruri precum mucegaiul. De asemenea, dacă apare drojdia, trebuie să știți ce să faceți pentru a o controla.

Aspectul drojdie va avea următoarele caracteristici:

- Aspect alb.

- Formarea unei pelicule la suprafața saramurii sau fermentului.

- Aspect neted sau ca hârtia creponată, fără puful caracteristic.

- Fără creștere sub suprafața saramurii, potrivit Preserve and Pickle.

Toate aceste caracteristici sunt tipice pentru creșterea drojdiei în legumele fermentate. La o primă privire, s-ar putea să credeți că aceasta ar putea fi mucegai, în loc de drojdie, dar mucegaiul este destul de diferit și ușor de deosebit de drojdie.

Cum arată mucegaiul

Mucegaiul este destul de diferit de drojdie când te uiți mai atent. Este important să poți face diferența între cele două, deoarece mucegaiul într-un ferment nu este bun și este mai bine să arunci legumele fermentate și să începi din nou. Mucegaiul este ușor de identificat și ar trebui să poți observa următoarele caracteristici:

- Mucegaiul poate avea aspect verde, albastru sau alb.

- Textură pufoasă sau păroasă în loc de netedă.

- Orice creștere sub suprafața fermentului.

Cum să previi apariția drojdiei

Cea mai bună soluție la problema drojdiei este prevenirea formării acesteia. Oprirea apariției drojdiei nedorite este mai bună decât încercarea de a o controla după ce a apărut în aproape toate cazurile.

Utilizarea borcanelor de fermentație cu aerisire: Utilizarea unui borcan de fermentație cu aerisire este una dintre cele mai ușoare modalități de a preveni creșterea drojdiei, deoarece elimină unul dintre factorii necesari pentru creșterea acesteia: oxigenul. Într-un borcan cu aerisire, suprafața fermentelor este protejată de un strat de dioxid de carbon.

Drojdia necesită oxigen pentru a crește, iar acesta este motivul pentru care cresc la suprafața fermentului. Eliminarea oxigenului din fermenturi, utilizând un borcan de fermentație cu aerisire, inhibă în mare măsură șansa ca drojdiile să crească.

Utilizarea suficient de multă sare: Sarea inhibă creșterea drojdiilor, bacteriilor și altor microorganisme nedorite în murăturile vs., iar la nivelul corect doar lactobacillusul dorit va putea să-și facă un loc puternic.

Menținerea tuturor elementelor submersate: Asigurați-vă că orice fructe sau legume din ferment sunt complet submersate, acest lucru este imperativ pentru o fermentare corectă, dar și pentru a opri orice creștere la suprafața fermentului, acolo unde crește drojdia.

Se recomandă folosirea greutăților de fermentație ca modul cel mai eficient și eficace de a gestiona această problemă.

Utilizarea unor echipamente foarte curate: Păstrarea tuturor echipamentelor curate și igienice vă va face mult mai dificil să se stabilească drojdia sau microorganismele nedorite în fermenturile dvs.

Ce să faci dacă a apărut pelicula de drojdie pe murături

- Scoateți drojdia, finalizați fermentarea și închideți ermetic.

- Aruncați murăturile și reluați procesul.

- Dacă decideți să păstrați fermentul, ar trebui să scoateți drojdia cât mai mult posibil, iar odată ce fermentarea s-a încheiat, ar trebui să închideți borcanul cu un capac pentru a elimina oxigenul și să consumați destul de repede.

Drojdia are tendința să reapară dacă o lăsați prea mult timp și va altera gustul și aroma în timp, astfel încât veți dori să consumați fermentul cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel