Ce este operația inutilă. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Nu ar fi trebuit efectuate. Boala progresează într-un ritm rapid

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
operatia - FOTO: Freepik@gpointstudio
operatia - FOTO: Freepik@gpointstudio

Ce este operația inutilă. Sunt cazuri în care operațiile care ar trebui să ofere o nouă șansă la viață devin, în unele cazuri, o simplă formalitate fatală. 

Cu o mortalitate de 4-5% în cele mai bune centre, decizia de a interveni chirurgical este adesea o chestiune de viață și de moarte. Dar ce se întâmplă când aceste intervenții se dovedește a fi inutile?

Când decesul survine la doar câteva luni după operație, întreaga luptă se transformă într-o dramă iremediabilă, iar medicii se confruntă cu dilema de a evalua dacă au acționat corect. Într-o bătălie în care fiecare secundă contează, întrebarea rămâne: câte operații sunt cu adevărat necesare și câte se transformă în oale sparte, lăsând în urmă durerea și întrebările fără răspuns?

Cancerul de pancreas rămâne o provocare majoră în oncologie, cu rate de vindecare mult mai scăzute comparativ cu alte forme de cancer. În special, intervențiile chirurgicale pentru acest tip de cancer, cum ar fi duodenopancreatectomia cefalică, sunt extrem de complexe și riscante, având o mortalitate de 4-5% chiar și în cele mai bune centre medicale.

Această realitate a condus la necesitatea unei evaluări riguroase înainte de a decide asupra unei intervenții chirurgicale, pentru a evita cazurile considerate "inutile".

Ce este operația inutilă

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News a explicat ce este, de fapt, operația inutilă. 

"Poate cel mai important atunci când vizăm vindecarea pacientului, nu o obținem decât un procent mult prea mic de cazuri față de standardele actuale ale oncologiei, în cancerul de pancreas lucrurile stau ceva mai prost. Ajungând la operație, se vorbește despre factori care să definească operația inutilă. 

Ținând cont de faptul că această operație este, de cele mai multe ori, este o duodenopancreatectomie cefalică, deoarece acolo este cea mai frecventă localizare a cancerului de pancreas, care este o operație foarte dificilă, una dintre cele mai dificile din chirurgia abdominală, care chiar și în cele mai bune centre are o mortalitate de 4-5%, trebuie făcută cu mult discernământ și, pe de altă parte, chirurgul trebuie să aibă cât de cât asigurarea că această operație nu va fi inutilă. 

Când spun inutilă mă refer la decesele care survin la mai puțin de 6 luni post-operator, operația evoluează bine, markerii scad, după care încep să crească galopant și apoi cu tot succesul operației boala progresează într-un ritm atât de rapid încât aceste cazuri se încadrează în definiția operațiilor inutile, a operațiilor care nu ar fi trebuit efectuate", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Intervenție chirurgicală - FOTO: Freepik@stefamerpik

Răspunsul la chimioterapie, factor predictor

Printre toți factorii care pot influența decizia de a opera, răspunsul la chimioterapia neoadjuvantă s-a dovedit a fi cel mai eficient predictor al succesului intervenției.

"Factorii prin care putem identifica când e util să operăm și să facem o asemenea operație, care așa cum se efectuează astăzi, poate să dureze 5-6 ore, necesită o motivație maximă a echipei chirurgicale. 

Atunci, dintre toți factorii de predicție, cel mai eficient pare să fie răspunsul la chimioterapie. Chimioterapia neoadjuvantă nu numai că e utilă și uneori scade dimensiunile tumorii, scade markerul, dar este cel mai bun prognostic dacă pacientul răspunde la chimioterapia neoadjuvantă, atunci șansele pacientului sunt relativ bune.

Atunci, echipa trebuie să lupte maximal cu această boală, iar operațiile extensive în cancerul de pancreas pot fi făcute și trebuie făcute. 

De cele mai multe ori, e bine să se înceapă cu acest tratament oncologic și e factorul de predicție cel mai important pentru prognosticul bolnavului",  a mai explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Când se operează cancerul de pancreas

În prezent, intervențiile chirurgicale pentru cancerul de pancreas se efectuează rar fără un diagnostic histopatologic prealabil. Aceasta implică realizarea unei ecoendoscopii de rutină pentru fiecare pacient cu suspiciune de cancer pancreatic, asigurându-se astfel că diagnosticul este corect și că tratamentul este bine fundamentat.

"Nu se mai operează decât foarte rar cancerul de pancreas fără un diagnostic histopatologic. Asta înseamnă ecoendoscopie de rutină la orice bolnav cu acest diagnostic", a mai explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel