Ce este MSG din produsele alimentare. Cum afectează organismul

Monika Baciu |
Data publicării:
ce este msg din produsele alimentare - FOTO: Freepik@gpointstudio
ce este msg din produsele alimentare - FOTO: Freepik@gpointstudio

Ce este MSG din produsele alimentare și cum ne influențează funcționarea organismului

Ce este MSG din produsele alimentare pe care le consumăm aproape zilnic. Glutamat monosodic (MSG) este un potențiator de aromă, care a fost utilizat pe scară largă pentru aproximativ 100 de ani. Pe lângă faptul că este prezent în mod natural în anumite alimente, este un aditiv alimentar comun în rețetele chinezești, conservele de legume și supe și alte bunuri prelucrate.

Ce este MSG

Glutamatul monosodic (MSG) este un potențator de aromă adesea adăugat în alimentele de la restaurant, legumele conservate, supele, delicatesele din carne și alte alimente. FDA a clasificat MSG ca un ingredient alimentar care este în general recunoscut ca fiind sigur. Dar utilizarea sa este încă dezbătută. Din acest motiv, atunci când MSG este adăugat la produsele alimentare, FDA cere să fie enumerate pe etichetă.

MSG a fost folosit ca aditiv alimentar de mulți ani. În acest timp, unele autorităţi, cum este şi FDA ( Food and Drug Administration) au primit multe rapoarte despre reacții îngrijorătoare pe care oamenii le-au atribuit alimentelor care conțineau MSG . Aceste reacții - numite complex de simptome MSG - includ:

- Durere de cap

- Înroşirea pielii

- Transpiraţie

- Presiunea resimţită la nivelul feței

- Lipsa de senzație (amorțeală), furnicături sau arsuri la nivelul feței, gâtului și în alte zone

- Bătăi ale inimii rapide 

- Dureri în piept

- Senzație de rău (greață)

- Slăbiciune

Simptomele apar la scurt timp după ingestia alimentelor cu conţinut de MSG, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Liftingul sprâncenelor, tehnica pentru un aspect tânăr. Medic: Sunt ca niște elastice care odată cu trecerea anilor, gravitația le trage în jos. Trebuie să oferim un plan antigravitațional

MSG, efecte asupra tinerilor

Mai multe studii au arătat că MSG are efect toxic asupra dezvoltării fetale, a  copiiloe, adolescenților, și adulților. Complicația fiziologică asociată cu toxicitatea MSG sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, problemele tractului gastro-intestinal și afectarea funcției creierului, a sistemului nervos, a reproducerii și a sistemului endocrin.  

Efectul MSG depinde de doză, calea de administrare și timpul de expunere, arată National Library of Medicine.

Compoziția MSG

MSG este un potențiator de aromă derivate din acid L-glutamic, care este prezent în mod natural în multe alimente. Acidul L-glutamic este un aminoacid neesenţial, ceea ce înseamnă că organismul tău îl poate produce de la sine şi nu are nevoie să-l obţină din alimente. 

MSG este o pulbere albă, inodoră, cristalină utilizată în mod obișnuit ca aditiv alimentar. În industria alimentară, este cunoscut sub numele de E621. Se dizolvă ușor în apă, separându-se în sodiu și glutamat liber. Se face prin fermentarea surse de carbohidraţi cum ar fi sfecla de zahăr, trestia de zahăr, și melasă.

Nu există nici o diferență chimică între acidul glutamic găsit în mod natural în unele alimente și că găsite în MSG. Acest lucru înseamnă corpul tău nu poate face diferenţa între cele două tipuri. MSG are un gust specific cunoscut sub numele de umami - al cincilea gust de bază alături de dulce, acru, sărat și amar. Umami are o aromă de carne care se referă la prezența proteinelor în alimente, arată Healthline.

Vezi și: Somnul de frumusețe, mit sau realitate. Ce se întâmplă cu pielea ta atunci când dormi

MSG, sigur pentru consum

Astăzi, autoritățile din domeniul sănătății, cum ar fi Comitetul mixt de experți FAO/OMS pentru aditivii alimentari (JECFA), Food and Drug Administration (FDA) și Asociația Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că MSG este în general recunoscută ca fiind sigură.

Ei au determinat, de asemenea, un aport zilnic acceptabil (DZA) de 14 mg pe kilogram (30 mg pe kilogram) de greutate corporală pe zi. Acest lucru este mult mai mult decât suma pe care o persoană le-ar ingera de obicei în urma unei diete normale.

Efectul asupra sănătății creierului

Glutamatul joacă multe roluri importante în funcția creierului. Pentru început, acționează ca un neurotransmițător - o substanță chimică care stimulează celulele nervoase să transmită semnale.

Unele studii susțin că MSG poate duce la toxicitate creier prin provocarea niveluri excesive de glutamat din creier pentru a suprastimula celulele nervoase, care rezultă în moartea celulelor. Cu toate acestea, glutamatul alimentar are probabil un efect redus sau deloc asupra creierului, deoarece aproape niciuna dintre ele nu trece din intestin în sânge sau traversează bariera creierului.

De fapt, Cercetările arată că o dată ingerat, MSG este complet metabolizat în intestin. De acolo, fie servește ca sursă de energie, este transformată în alți aminoacizi, fie este utilizată în producția de diferiți compuși bioactivi, mai arată Healthline.

Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni

Alimente comune care conțin MSG

MSG este prezent în mod natural în multe alimente diferite, în special cele care sunt bogate în proteine. De asemenea, se adaugă la ingrediente și alte alimente în timpul procesării. Alimentele comune care conțin MSG sunt: 

Proteine pe bază de animale: pui, carne de vită, somon, macrou, scoici, crabi, creveți

Brânză: parmezan, Emmenthal, cheddar, Roquefort

Legume: roșii, ceapă, varză, mazăre verde, spanac, ciuperci, broccoli

Carne procesată: pepperoni, slănină, pastramă, cârnați, salam

Sosuri și dressinguri: sos de soia, ketchup, muștar, maioneză, sos de grătar, sos pentru salate

Alimente prefabricate și ambalate: supe conservate, conserve de ton, mese congelate, biscuiți, chipsuri de cartofi, gustări aromate

Condimente

MSG este un aditiv care îmbunătățește aroma, care este, de asemenea, prezent în mod natural în multe alimente bogate în proteine, brânzeturi și legume. Deși a fost considerat un ingredient toxic în anii 1960, dovezile actuale au spulberat acest mit, indicând faptul că MSG este sigur atunci când este consumat în cantități moderate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel