Ce este MISOFONIA, boala rară de care suferă Delia. Ce o face să devină FURIOASĂ și AGRESIVĂ

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este misofonia - Foto: Instagram Delia
ce este misofonia - Foto: Instagram Delia

Care e boala rară de care suferă Delia. Care sunt simptomele și ce spun specialiștii. 

O mulțime de vedete suferă de boli rare și ciudate pentru mulți dintre cei care aud, dar și de boli normale. 

De exemplu, Bianca Drăgușanu și Dragoș Bucur suferă de diabet, Tilly Niculae are psoriazis, la fel și Corina Dănilă. În ceea ce privește vedetele internaționale, Sia are boala Graves, o afecțiune care poate duce la scădere în greutate, tremurături și poate face ca ochii să pară mai ieșiți din orbită. Bella Hadid are boala Lyme, la fel ca Adda.

Selma Blair are scleroză multiplă, Bono are glaucom, Selena Gomez are Lupus, Jack Osbourne are scleroză multiplă, iar David Beckham are astm. Lady Gaga suferă de fibromialgie, afecțiune care se manifestă prin durere a mușchilor din tot corpul, epuizare, insomnie și probleme cu memoria, iar Gigi Hadid are boala Hashimoto, care se manifestă prin inflamații și reneție de apă. Venus Williams, sora tenismenei Serena Williams are sindromul Sjogren,  o boală autoimună rară.

Ei bine, și Delia suferă de o boală rară, iar specialiștii spun că vârsta apariției acestei afecțiuni pe tot parcursul vieții nu este cunoscută. Unii oameni raportează simptome între 9 și 13 ani.

"Pătrunjelul NU ajută!" Medicii, AVERTISMENT ferm: Homeopatele, statul la soare, mașinile scumpe, acatistele NU ajută!

De ce boală suferă Delia

 

Este vorba despre misofonie, o boală rară și periculoasă, foarte frecventă la femei. Această afecțiune apare rapid, deși nu pare să fie legată de niciun eveniment.

Delia a recunoscut că suferă de această afecțiune pe rețelele de socializare.

Misofonia, numită și sindrom de sensibilitate sonoră selectivă, este o afecțiune în care anumite sunete declanșează o izbucnire marcată de iritație, furie sau agresivitate. Persoanele cu misofonie reacționează într-un mod extrem și adesea emoțional la anumite sunete "declanșatoare".

În ceea ce privește reacțiile, acestea variază de la enervare, fugă sau chiar furie, cu unele persoane care se lovesc violent.

Cum previi laba GÂȘTEI, ridurile și cearcănele. Medic: Se pot ÎNTINDE, FĂRĂ durere. Doare doar în buzunar

Misofonia este o afecțiune slab înțeleasă și încă cercetată

 

Termenul de misofonie nu a apărut pentru a descrie starea până în anul 2000, deși starea a fost descrisă mult mai devreme ca sindrom de sensibilitate sonoră selectivă.

Conștientizarea tulburării a crescut de la câteva știri difuzate la nivel mondial despre această tulburare în 2011.

Tulburarea poate crea probleme în viața socială, iar cei cu misofonie au fost cunoscuți că dezvoltă anxietate anticipativă atunci când intră în situații în care pot fi prezente sunete declanșatoare.

În plus, cei care au mosofonie evită restaurantele sau chiar mănâncă separat de soțul sau soția, familie sau colegii de cameră. Specialiștii spun că, în cazul acestei boli există și alte elemente declanșatoare, unele chiar vizuale.

Odată descoperită boala misofonia, specialiștii au încercat să găsească motivația din spatele acestei afecțiuni. Astfel s-a dedus că simptomul principal al misofoniei este o reacție extremă ca răspuns la alte persoane care emit anumite sunete.

Aceste reacții pot include:

- Furie

- Evitare

- Supărare

- Dezgust

- Agresivitate verbală sau fizică

Răspunsul pe care îl are o persoană cu misofonie la acești factori declanșatori este adesea numit "autonom" și uneori comparat cu răspunsul "luptei sau fugii" al organismului. Răspunsul la luptă sau fugă este numit și răspunsul la stres acut și este modul natural al organismului de a răspunde la o situație pe care o consideră amenințătoare.

O serie de lucruri se întâmplă ca parte a acestui răspuns:

- Se eliberează hormonii adrenalină și norepinefrină

- Ritmul cardiac și ritmul de respirație cresc

- Mușchii se strâng

- Vasele de sânge se constrâng

- Se dilată pupilele.

DIETA potrivită în funcție de ZODIE. Ce și cum să mânânci, în funcție de data nașterii

Lista de sunete declanșatoare

 

1. Gura și mâncatul: sorbit băuturi, mestecat, clănțanit, plescăit, mestecat gumă și făcut baloane, sunete produse de sărut, mușcarea unghiilor, scuipat, supt, înghițit, vorbitul cu mâncarea în gură, periajul dinților, scrâșnitul dinților, ronțăit.

2. Respirație / nas: grohăit, gemete, țipete, respirație puternică, sforăit, strănut, vorbit tare sau încet, sughiț, căscat, fluierat și respirația șuierătoare.

3. Vocal: zgomote, vorbire înfundată, voci nazale, cuvinte utilizate des cum ar fi hm sau ah (cuvinte repetate), sunete sibilante (sunete S, P, T, CH, K, B), cântat fals, fluierat.

4. Mediu: sunetele de la tastatură, mouse, telecomandă, stilou, sunete produse de ruperea, mototolirea hârtiei, ceasuri, scris pe telefonul mobil și tonul de apel.

5. Ustensile: tacâmuri de bucătărie, zgomotul care apare când tacâmurile ating farfuria.

6. Împachetare: foșnit, pungi de plastic care se deschid sau se freacă și se încrețesc.

7. Autovehicule: bipul care se aude în timp ce mașina este blocată, când ușa mașinilor este trântită, diferite mesaje de semnalizare.

8. Utilaje grele: mașini de tuns iarba, aparate de aer condiționat și ferăstraie cu lanț.

9. Sunete de impact: voci ale altor persoane, muzică de bas sau TV care se aud prin pereți, uși sau ferestre trântite și bătăi de la baschet.

10. Zgomotele animalelor: lătrat, sunetele scoase de păsări, greieri, broaște, câini sau pisici

11. Bebelușul: plânsul de bebeluș, adulții care imită copiii și țipetele de copii.

12. TV: Televizorul dat tare sau radio.

13. Mișcarea corpului: mișcarea picioarelor (picioare uscate pe pardoseală sau covor), pocnitul din degete, tocurile, tăierea unghiilor, mișcări repetate ale piciorului sau ale corpului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel