Ce este laptele UHT și ce proprietăți are, Laptele la temperaturi ultra-înalte, sau UHT, este un lapte ultra-pasteurizat care se livrează în recipiente sterilizate.
Este lapte adevărat, la fel ca cel pe care îl cumpărați răcit de la raionul de lactate, dar procesul special de pasteurizare și ambalare îi conferă o durată de valabilitate de câteva luni.
Ce este procesul de ultrapasteurizare a laptelui
În timp ce majoritatea laptelui trece printr-un proces standard de pasteurizare, laptele UHT trece prin ultrapasteurizare, care încălzește laptele în condiții de siguranță la o temperatură mai mare decât cea obișnuită. Acest lucru, la fel ca și pasteurizarea obișnuită, ucide bacteriile din lapte care pot fi dăunătoare sau care pot cauza deteriorarea laptelui, producând un lapte cu o durată de viață mai lungă. Acesta este apoi ambalat în recipiente sterilizate, cunoscute și sub denumirea de ambalaje aseptice, ceea ce ajută la menținerea laptelui mai mult timp în stare proaspătă.
Laptele UHT poate sta la rece timp de aproximativ trei luni, iar acest lucru poate varia în funcție de marcă. Odată ce recipientul este deschis, laptele trebuie refrigerat și are același termen de valabilitate ca și celelalte tipuri de lapte (între șapte și zece zile), potrivit Tetrapack.
Laptele UHT este laptele care a fost prelucrat la temperaturi foarte ridicate (UHT). Sterilizarea se face prin încălzirea rapidă a laptelui la o temperatură de cel puțin 135°C, menținându-l la această temperatură timp de câteva secunde și apoi răcindu-l rapid la temperatura ambiantă.
Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului
Cât rezistă laptele UHT
Un astfel de tratament are ca rezultat faptul că toate microorganismele prezente în laptele crud sunt ucise. Atunci când este ambalat în recipiente aseptice, laptele UHT are un termen de valabilitate de mai multe luni și nu trebuie să fie refrigerat până la deschiderea ambalajului.
Termenul de valabilitate al laptelui UHT nu este limitat de creșterea microorganismelor, ci de modificările fizice, chimice și enzimatice din lapte, cum ar fi reacțiile de rumenire, separarea smântânii, sedimentele sau formarea de gel.
”Lapte proaspăt” este adesea folosit de consumatori pentru a descrie laptele care este distribuit în condiții de refrigerare. De obicei, aceasta se referă la laptele pasteurizat, adică laptele care a fost încălzit la 72-74°C timp de 15-20 de secunde.
Ce se întâmplă când laptele este ultrapasteurizat
Pasteurizarea ucide toate microorganismele patogene (care provoacă boli) din laptele crud. Pentru a limita dezvoltarea microorganismelor de stricăciune rămase, laptele pasteurizat trebuie păstrat în condiții de refrigerare pe tot parcursul distribuției și depozitării. Perioada de valabilitate a laptelui pasteurizat depinde de încărcătura inițială de microorganisme, precum și de temperatura de depozitare, dar în mod normal este de aproximativ 7 zile.
Laptele crud se referă la laptele produs de vaci (sau de alte animale) fără procesare. Consumul de lapte crud poate provoca boli grave, deoarece poate găzdui microorganisme periculoase.
În unele piețe, consumatorii cumpără lapte crud și îl fierb acasă. Acest lucru face ca laptele să fie sigur de băut, dar este greu de controlat procesul pentru a menține calitatea.
Se folosesc conservanți în laptele UHT?
Tratamentul termic ultra-înalt utilizat în producția de lapte UHT distruge toate microorganismele.Laptele este apoi ambalat într-un ambalaj aseptic care îl protejează de pătrunderea oricăror microorganisme, făcându-l sigur timp de luni de zile, fără a fi nevoie de refrigerare.
Pur și simplu nu este nevoie să se adauge conservanți într-un produs tratat UHT, deoarece nu există microorganisme în creștere. Recipientele aseptice protejează, de asemenea, produsul de aer și lumină, protejând astfel calitatea produsului.
Are laptele UHT un gust diferit de cel al laptelui proaspăt?
Laptele UHT poate avea un gust ușor diferit de cel al laptelui pasteurizat, din cauza tratamentului la o temperatură mai ridicată. Gustul laptelui UHT este adesea descris ca fiind mai gătit, mai bogat și mai cremos în comparație cu cel al laptelui pasteurizat. Dar diferența este minoră atunci când laptele este servit la aceeași temperatură - unii oameni pot observa, în timp ce alții nu.
Care sunt beneficiile nutriționale ale laptelui UHT
Există multe beneficii pentru sănătate ale laptelui, iar acestea sunt foarte asemănătoare atât pentru laptele pasteurizat, cât și pentru laptele UHT. Acestea sunt:
- Laptele conține o serie de nutrienți care se găsesc împreună doar în mod natural în sursele de lapte.
- Laptele este bogat în calciu și în alte substanțe nutritive necesare pentru a construi oase și dinți puternici.
- Laptele este o sursă foarte importantă de calciu alimentar. Aproximativ 75% din aportul de calciu provine din consumul de produse lactate.
- Laptele conține proteine de înaltă calitate și aminoacizi esențiali, care sunt necesari pentru a construi și menține mușchii.
- Laptele conține nutrienți și micronutrienți (de exemplu, vitamina A, vitamina B12 , fosfor, iod și potasiu) care sunt esențiali pentru sănătate și care joacă un rol în funcția nervoasă și musculară, eliberarea de energie, vederea, coagularea sângelui și formarea globulelor roșii, digestia, tensiunea arterială, sănătatea pielii, sistemul imunitar, funcția psihologică și creșterea.
- Alte beneficii pentru sănătate includ controlul greutății, protecția împotriva bolilor cardiovasculare, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea diabetului de tip 2.
Este laptele UHT mai puțin nutritiv decât laptele proaspăt?
Valoarea nutritivă a laptelui UHT și a laptelui proaspăt este aceeași în ceea ce privește principalele substanțe nutritive din lapte, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina D. Tratamentul UHT poate reduce nivelul unor substanțe nutritive sensibile la căldură, cum ar fi vitamina C, dar laptele nu este în primul rând sursa principală a acestor substanțe nutritive. Timpul de depozitare are, de asemenea, o influență, deoarece unii nutrienți se pot degrada cu timpul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.