Ce este infertilitatea și cum se pune diagnosticul. Poiană: După 6 luni ar trebui să vă puneți probleme. Dacă după un an de relații intime frecvente nu apare o sarcină, atunci există probleme

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce este infertilitatea - FOTO: Freepik
ce este infertilitatea - FOTO: Freepik

Ce este infertilitatea, când și cum se pune diagnosticul de infertilitate. 

Ce este infertilitatea. Când și cum se pune acest diagnostic. Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător masculin sau feminin definită prin imposibilitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de relații sexuale neprotejate regulate.

Infertilitatea afectează milioane de oameni - și are un impact asupra familiilor și comunităților acestora. Estimările sugerează că aproximativ una din șase persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea în timpul vieții.

Ce este infertilitatea

Dr. Nicolae Poiană este conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică. Medicul a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL când se poate vorbi despre infertilitate.

”Există o definiție, un protocol de încadrare al cuplurilor pentru că altfel lucrurile ar merge haotic. Practic, ne putem referi la o problemă la fertilitate în cuplu atunci când pentru o parteneră de 35 de ani, după un an de zile de coabitare nerestrictivă, adică de locuit împreună și având relații intime suficient de frecvente și îndeplinind aceste condiții, nu apare o sarcină, atunci încep să își pună probleme.

Întâi se adresează unui generalist care ar trebui să îndrume cuplul la un specialist în reproducere umană asistată medical. Această parte a ginecologiei reprezintă o supraspecializare, cere o pregătire în plus față de pregătirea clasică pe care o fac toți ginecologii. Persoana care trebuie să se ocupe de această problemă, trebuie să aibă această supraspecializare în reproducere umană asistată medicală. 

După 6 luni de zile, cuplul ar trebui să își pună probleme. În aceste intervale de timp, cuplul respectiv nici nu trebuie să se gândească la orice fel de metode contraceptive”, a explicat dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Infertilitatea, cauze

”În opinia mea, cauzele ar fi infecțiile cu transmitere sexuală, care de cele mai multe ori întrerup circuitul natural fiziologic al etapelor reproducției care afectează anumite segmente ale tractului genital feminin, în special, probleme tubare, dar sunt în creștere și problemele ovariene, fie patologie tumorală sau o patologie disfuncțională care apare din ce în ce mai frecvent la ovarele polimicrochistice.

Pentru parteneri, cel mai adesea poate fi învinuită în această disfucție problema legată de spermatogeneză, respectiv testiculară. Fie că ne referim la transport epididimar, fie că ne referim la hidrocel, varicocel, alte leziuni testiculare, fie că ne referim la anumite situații comportamentale”, a mai explicat dr. Nicolae Poiană, conferențiar universitar, medic primar Obstetrică-ginecologie, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului FIV SANADOR cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel