Ce este fisticul - un fruct, un sâmbure - și ce beneficii ne aduce consumul lui

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fisticul. Foto: Pixabay
Fisticul. Foto: Pixabay

Nu mulți știu că fisticul este sâmburele unui fruct dintr-un copac cu același nume. Fisticul oferă beneficii celor care suferă de diabet și hipertensiune.

Consumat în cantități moderate, fisticul ne ajută să rămânem sănătoși. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune, pe rețelele sociale, că fisticul este sâmburele unui fruct. 

”Știați că fisticul provine dintr-un fruct? Mai exact, este sâmburele unui fruct, numit asemenea copacului în care crește, fistic. Fisticul este o sursă bogată de proteine, fibre, vitamine și minerale. El susține organismul pe parcursul curelor de slăbire, oferă protecție împotriva dezvoltării diabetului și a hipertensiunii arteriale și îmbunătățește procesul de digestie”, scrie Dan Vodnar pe Facebook.

Fisticul aduce numeroase beneficii, dacă nu exagerăm cu cantitatea pe care o mâncă. Beneficiile pentru sănătate includ menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol, promovarea sănătății inimii, ba chiar și promovarea funcției sexuale sănătoase. Cel mai bine e să fie consumat crud sau prăjit fără sare. 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale sale. 

* colesterol și sănătatea inimii - fisticul are capacitatea de a reduce colesterolul. De exemplu, într-un studiu cercetătorii au analizat 28 de adulți ale căror niveluri de colesterol LDL le depășeau pe cele considerate normale, dar altfel erau relativ sănătoși. Subiecții care au consumat fistic de două ori pe zi și-au redus nivelul LDL până la sfârșitul studiului.  Studiul de mai sus indică și faptul că fisticul, deoarece reduce colesterolul rău LDL - un factor imens de risc pentru bolile coronariene – este bun și pentru sănătatea inimii. 

* controlul greutății - fisticul este o alegere excelentă în gustări atunci când încercați să ajungeți și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Grăsimile sănătoase, fibrele și proteinele nutritive din fistic vă fac să vă simțiți plin, între mese. Atenție, însă, are 562 de calorii la 100 de grame, așa că nu e bine să mâncăm mai mult de 30 de grame pe zi!

* sănătatea ochilor - fisticul promovează sănătatea ochilor întrucât conține luteină (un carotenoid esențial pentru ochi) și zeaxantină (unul dintre cele doi carotenoizi xantofili primari conținuți de retina oculară). Aceste două componente, cunoscute sub numele de carotenoizi, sunt singurele două găsite în retină și cristalinul ochiului. Acestea pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, precum și a cataractei (link direct studiu).

* complicații ale diabetului - fisticul este util și în tratarea complicațiilor diabetului. Un studiu din 2015 a examinat efectele fisticului asupra profilului lipidelor / lipoproteinelor, controlului glicemiei, markerilor inflamației și circulației adulților cu diabet de tip 2. Cercetătorii au constatat că, deși fisticul nu pare să aibă un efect asupra nivelului de glucoză, are un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului și al trigliceridelor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel