Este modul în care simțim și interpretăm emoțiile, senzațiile fizice, inclusiv senzațiile de mișcare, presiune, durere și plăcere.
Cum funcționează terapia somatică
Când o persoană experimentează un eveniment stresant sau traumatizant, corpul și mintea răspund. Acest răspuns se numește răspuns de zbor, luptă sau de înghețare și este încorporat în noi ca mecanism de supraviețuire și este activat în fața unei amenințări sau ca protecție împotriva unui potențial pericol.
Experiența somatică se bazează pe teoria conform căreia amintirile traumatice pot rămâne prinse în corpul fizic și pot duce la simptome după ce pericolul acelui eveniment traumatic a trecut.
Cu ajutorul terapiei somatice poți recunoaște sau conștientiza de senzațiile din corp din acele amintiri traumatice ce pot fi procesate și eliberate, ameliorând simptomele.
Ce tratează terapia somatică
Terapia somatică poate trata o varietate de probleme și tulburări, în special cele care implică conexiunea între corp și minte sau care sunt influențate de experiențe traume și stres. Poate ajuta la gestionarea și vindecarea traumelor trecute sau prezente, precum și a simptomelor asociate cu tulburările de stres post-traumatic, anxietate și tulburări de somn.
Pentru cei care suferă de dureri cronice, terapia somatică poate ajuta la gestionarea și reducerea senzațiilor de durere, prin intermediul tehnicii de conștientizare a corpului și tehnici de relaxare.
Terapia somatică poate fi utilă în gestionarea și tratarea tulburărilor de disociere, ajutând la reconectarea cu senzațiile corpului și la integrarea experiențelor traumelor.
Mai poate trata depresie, furie, insecuritate, jale, îndoiala de sine, dureri fizice, stres, traumă și gânduri nedorite.
Tehnici folosite în terapia somatică
Există multe tehnici diferite care sunt considerate terapie somatică sau pot fi utilizate ca parte a terapiei somatice. De exemplu, yoga este uneori considerată terapie somatică, deoarece se concentrează pe legătura dintre minte și corp pentru vindecarea fizică și emoțională.
- Exercițiile de respirație sunt adesea folosite ca parte a terapiei somatice pentru a ajuta la calmarea corpului și a minții și pentru a aduce conștientizarea senzațiilor corporale.
- Tehnicile bazate pe mindfulness întăresc conștientizarea lumii exterioare, a gândurilor și a felului în care se simte corpul. Ele pot fi folosite ca parte a procesului de a face conexiuni între senzații și stres.
- Meditația și exercițiile de respirație, sunt adesea folosite ca o modalitate de a calma corpul și mintea și de a crește gradul de conștientizare.
- Conștientizarea corpului și a gândurilor este o modalitate de a observa în mod conștient gândurile, emoțiile și senzațiile corporale. Acesta poate fi folosit ca parte a procesului de terapie somatică.
- Mișcarea corpului este uneori folosită ca o modalitate de a ajuta la creșterea gradului de conștientizare, la identificarea zonelor de stres și la procesarea stresului pentru vindecare.
- Imaginile pozitive pot fi folosite pentru a calma corpul și mintea atât pentru a ajuta la conștientizarea cât și pentru a elibera stresul odată ce este identificat.
Este important de menționat că terapia somatică poate fi integrată într-un plan mai amplu de terapie sau poate fi utilizată ca formă principală de terapie, în funcție de nevoile individuale ale persoanei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.