Invitat al Interviurilor DC Medical, conf.dr. Gabriel Constantinescu, medic primar în Gastroenterologie, de la Spitalul Clinic Sanador din București, a vorbit despre endoscopie și în ce tip de patologii e utilizată.
”Endoscopia, așa cum îi spune și numele, e o explorare care permite vizualizarea în interior a corpului uman. Asta înseamnă stricto senso. Există endoscopie digestivă cu variantele ei, în funcție de segmentul de sub tubul digestiv pe care intenționezi să-l explorezi, există endoscopie endobronșică - bronhoscopie - , există endoscopie practicată de urologi care vizualizează sistemul urinar.
Tot un fel de endoscopie este și explorarea laparoscopică, dar noi vorbim aici despre endoscopie digestivă care implică o serie diversă de aparate care vizualizează segmente ale tubului digestiv. Gastroscopia, esofago-gastroscopia este partea de endoscopie care utilizează un gastroscop și care vizualizează esofagul, stomacul și duodenul.
Enteroscopia presupune un alt aparat și pe lângă esofag, stomac și duoden - este prima parte a tubului digestiv de după stomac - enteroscopia vizualizează, cu o tehnică specială, mare parte din intestinul subțire pentru că lungimea tubului digestiv este mare - utilizăm și colonoscopia care este ”pâine gastroeneterologului” pentru că și patologia colonului este foarte importantă și din punct de vedere cantitativ, dar și din perspectiva tipului de patologie. Astea sunt aparatele pe care le folosești pentru a vizualiza clasic tubul digestiv”, explică conf dr Gabriel Constantinescu.
Potrivit acestuia, în afară de aceste tipuri de aparate și de explorări mai există duodenoscopia realizată cu un aparat special numit duodenoscop, care ”ajuns în duoden permite tehnici de vizualizare și de terapeutică la nivelul căilor biliare”.
”Un alt tip de aparat care deservește un alt tip de explorare este ecoendoscopia, adică în vârful unui endoscop special construit se găsește în chip miniaturizat un ecograf și acesta permite diverse tipuri de investigare, dar și terapeutice în zone diverse. De exemplu, ecoendoscopia vede orice este dincolo de peretele tubului digestiv, vede foarte bine pancreasul și mai departe căile biliare etc.
Patologia este foarte diversă, dar permite și acțiuni de tip terapeutic la fel de diverse”, adaugă specialistul de la Spitalul Clinic Sanador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.