Ce este dieta Crash și cum poate ajuta înainte de Revelion. Nutriționist: Nu este un regim pe termen lung

Sonia Baciu |
Data publicării:

Dieta Crash te poate ajuta de Revelion, dar nu este o dietă recomandată pe termen lung. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui regim.

Suntem pe ultima sută de metri înainte de Revelion, noaptea în care ne dorim să arătăm cât mai bine în ținutele de gală pe care ni le-am procurat deja. Iar pentru ca acestea să ”pice” bine pe noi este nevoie să facem mici ajustări alimentare, dar care să nu ne pună sănătatea în pericol.

În acest sens, specialistul în nutriție, Cristian Mărgărit, a explicat cum putem să ne bucurăm de o hrană sănătoasă, dar și de o dietă care să ne ajute.

”Crash diet înseamnă 2-3-4 zile de regim foarte dur, în care te dezumfli. Nu este un regim pe termen lung, nu este să-l repeți în fiecare săptămână, ci pur și simplu să arunci apa afară, să golești conținutul intestinal, să reglezi tranzitul intestinal, în sensul să-l grăbești, să se dezumfle burta, să încapi mai bine în haine, să arăți puțin mai bine, să te tragi puțin la față. Să arăți mai bine în poze”, a explicat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Astfel, nutriționistul a prezentat câteva alimente care se pretează foarte bine pentru acest tip de dietă.

Țelina, atât rădăcina, cât și tulpina, ajută la eliminarea excesului de apă, au efect diuretic.

Tulpina de țelină se taie, pur și simplu și se adaugă peste spanac. Are și o aromă deosebită, dar și mult potasiu. De ce potasiu? Pentru că vom elimina sodiu, deci nu vom mai mânca deloc sare în aceste zile, până la Revelion sau Crăciun, și așa vom elimina apa. Punem rădăcina de țelină, tăiată fideluță. Țelina este un aliment extraordinar de sănătos, util pentru bărbați, nu este un mit.

Rădăcinoasele sunt bune pentru conținutul de fibre care ajută tranzitul intestinal, vin cu potasiu foarte mult, am scos sodiul, o să aruncăm apa afară și bine-înțeles punem și niște merișoare, care au un efect diuretic. Se găsesc și proaspete, dar sunt mai greu de mâncat pentru că sunt astringente, au foarte mult acid malic, dar pe noi aici ne ajută la eliminarea excesului de apă.

Sfecla roșie este vasodilatatoare, ajută mult mai bine circulația, iar acest lucru la eliminarea apei prin îmbunătățirea circulației.

În această perioadă se bea foarte multă apă, fără sare și cu o zi înainte de eveniment nu mai consuma atât de multă apă. Automat elimini tot, diureza este mare, deci multă urină, și vei arăta așa câteva ore. Evident că dacă vei consuma sare, alcool, grăsimi și toate celelalte, a doua zi te vei umfla la loc”, a mai spus nutriționistul.

Fără ulei, sare sau carne

În ceea ce privește sfecla roșie, Mărgărit susține că poate fi consumată în această salată atât în forma crudă, dar și coaptă, iar pentru asezonarea salatei se folosește doar oțetul balsamic. 

”Fără ulei, pentru că nu vrem calorii în această perioadă. Cât mai puțină mâncare, doar fibre pentru tranzitul intestinal, fără sare. Nu mai consumi lactate pentru că ele umflă, fără cărnuri grase, căci ele urmează să fie pe masă”, a explicat nutriționistul adăugând că genul acesta de salată poate fi folosit și ca garnitură la carne sau brânzeturi.

”Nu uităm de genul acesta de alimente pentru că oricum ne fac bine și în perioada normală a anului, dar atunci le folosim ca garnitură. Cine vrea să țină post în continuare, aici poate adăuga niște boabe de fasole sau alternativ, pentru că aceasta este o variantă rece, supele calde. Supele de legume care și ele sunt foarte bune pentru a te dezumfla, dar la fel, fără sare, fără pâine, evident”, a adăugat Cristian Mărgărit.

Vezi și: Eczema asteatotică, frecventă în sezonul rece. De ce devine pielea precum ”piatra de pavaj”

Dieta Crash, pe termen scurt

Acestă dietă este recomandată ocazional, pe termen foarte scurt, deoarece poate avea un impact mai puțin sănătos dacă o veți urma a la long.

Concret, este o dietă hipocalorică, cu un conținut nutrițional destul de mic și care va avea acel efect de yo-yo, adică veți pune mai multe kilograme decât cele de care ați scăpat pentru respectivul eveniment.

Mai mult decât atât, dieta Crash vine și cu reacții neplăcute din punct de vedere emoțional, deoarece organismul nu primește nutrienții de care are nevoie pentru a produce energie, restricțiile calorice îi fac adesea pe cei care țin dietă să se simtă iritați, obosiți și letargici.

Cum putem scăpa de retenția de apă. Femeile, cele mai predispuse

Picioarele și mâinile umflate, tranzitul intestinal lent sau lipsa unor rezultate remarcabile în urma unei cure de slăbire sunt semnalele retenției de apă. Afecțiunea apare atunci când organismul reține în țesuturi mai multă apă decât este nevoie.

Cum putem scăpa de retenția de apă

Organismul uman conține, la maturitate, 55% apă (în cazul femeilor), respectiv 60% la bărbați, în vreme ce persoanele în vârstă conțin doar 50%. Astfel, pentru o bună funcționare a organismului este necesar să ne menținem gradul de hidratare, așa cum spun specialiștii, cu un consum zilnic de minumum 2 litri de apă.

Sănătatea țesutului muscular, a organelor interne și a sistemului osos depinde de aportul zilnic de apă, însă stocarea în cantitate prea mare a acesteia nu este benefică.

”Retenția hidrică înseamnă că mâncăm prea sărat, înseamnă că ceva nu este în regulă cu organismul nostru, și că ce consumăm ca lichide, practic, nu se elimină în mod regulat, nu se elimină suficient și poate fi un semn de afecțiune la nivel renal sau o afecțiune a altui sistem din organismul nostru”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu la Antena 3. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Varicela, factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Riscul, triplu pentru cei sub 40 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel