În interiorul ochilor găsim retina, vascularizată de cele mai subţiri vase din tot organismul. Retina este membrana care dă senzația de lumină globului ocular.
Zahărul crescut din sânge produce, în micile vase din retină, hemoragii, dar situaţia se poate trata.
Degenerescența maculară înseamnă deteriorarea maculei și este o boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale. Macula are rol în vederea culorilor și detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrală.
Degenerescența maculară nu duce la orbire completă, iar riscul apariției bolii crește odată cu înaintarea în vârstă, de regulă după 50 de ani.
De este degenerescența maculară
Degenerescența maculară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale retinei.
"Prezintă hemoragii patologice în zona maculară a retinei, dar beneficiază de un tratment să se reducă impactul asupra acuității vizuale. Este vorba de injecții intravitreene, care blochează creșterea patologică și greu de controlat a acestor vase de sânge.
Injecțiile se fac repetat. Una pe luna la început, apoi e reevaluată funcția vizuală. În lume se fac micro-implanturi în cavitatea oculară din care se eliberează, treptat, substanță activă, pentru ca pacientul să nu mai vină atât de des la medic. Aceste dispozitive vor apărea și în România.", a declarat Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog, în emisiunea "Doctor de bine" de la Pro TV.
Retina poate fi afectată și de gelul care dă ochiului formă și care se numește vitros.
"Vitrosul e acel gel de umplere. La început, e ca un fel de albuș de ou, în timp își schimbă consistența. Se desprinde de pe retină, ceea ce poate duce la dezlipire de retină", mai spune medicul.
Dezlipiderea de retină, urgență chirurgicală
"Recuperarea vederii spre maximul de potențial pe care ochiul ăla îl are poate să dureze luni zile. Poate să vadă mai bine chiar și la un an după operație", a completat Ozana Moraru.
Ne uităm și spre vasele mici din retină care sunt afectare, frecvent, de diabet. Din păcate, mulți pacienți află că au diabet la un control oftalmologic, spun medicii.
"O parte din globulele roșii din sânge trec de aceste vase și se localizează în structura retinei și dau naștere la hemoragii, niște puncte roșii. Acesta e prima formă de afectare a retinei", spune și Cristian Moraru, medic oftalmolog.
Situația are tratament, dar este necesar controlul periodic la medicul oftalmolog. În control intră și investigația numită fund de ochi, cea care controlează retina.
De aceea, analizele anuale, în special cele se sânge în care intră și glicemia, sunt extrem de necesare.
Citește și: Care sunt valorile normale ale GLICEMIEI și de câte ori trebuie măsurată
Degenerescența maculară - factori de risc
- Istoricul familial al acestei boli determină un risc mai mare de apariție a afecțiunii;
- prezența unui ochi cu degenerescență maculară: aproape jumatate din persoanele cu această afecțiune la un ochi vor face aceeași boală și la celălalt;
- fumătorii: cei care fumează foarte mult sau cei care au fumat un timp îndelungat;
- o dietă bogată în grăsimi poate influența apariția bolii;
- operațiile de cataractă: este mai probabil să apara degenerescența maculară la vârstnicii care au fost operați de această boală;
- o dietă saracă în vitamine, antioxidanți sau zinc.
Degenerescența maculară - simptome
- vederea centrală devine mai slabă;
- este nevoie de mai multă lumină la citit decât înainte;
- obiectele apar distorsionate;
- în câmpul vizual central apar pete albe sau negre;
- liniile drepte devin mai ondulate și mai curbate;
- apare pierderea vederii centrale, care nu dispare sau se agravează în timp, aceasta putând fi severă și rapidă în cazul degenerescenței maculare exudative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.