Ce este, de fapt, îngrijirea paliativă. Radu Gănescu: Sunt pacienți în faze terminale. Au nevoie de îngrijiri speciale

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
ingrijirea paliativa - FOTO: Freepik@amberfloare
ingrijirea paliativa - FOTO: Freepik@amberfloare

Ce este, de fapt, îngrijirea paliativă. Ce presupune asta pentru pacienți.

Paliația este o formă de îngrijire dedicată pacienților cu boli terminale sau în stadii avansate, care se concentrează pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții, mai degrabă decât pe tratarea bolii. Aceasta include gestionarea durerii, suport emoțional și asistență personală, fiind diferită de tratamentele curative care vizează vindecarea bolii.

În contextul îngrijirii pacienților cu afecțiuni grave și în stadii avansate, paliația devine un subiect crucial. Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a adus în prim-plan importanța paliației și rolul său esențial în gestionarea cazurilor terminale.

"Trebuie să ai structură, resursă umană, personal calificat, trebuie să ai niște protocoale prin care vezi cum clasifici. Să știe și medicul ce trebuie să facă când are astfel de cazuri.

Trebuie să știm dacă din punct de vedere medical era un caz (cazul de la Spitalul Pantelimon-n.r.) care trebuia să meargă pe paliație sau nu.

Trebuie să fim foarte conștienți că în ATI ajung pacienți care sunt într-o stare foarte gravă care vin în unitatea medicală, ori care au suferit o intervenție chirurgicală sau au suferit un AVC sau infarct. Mai sunt pacienți care au nevoie de comă indusă sau au nevoie de terapie pe oxigen.

Sunt foarte multe categorii și de aceea medicii ATI știu să selecteze și să trateze în funcție de gravitate", a explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Îngrijire paliativă - FOTO: Freepik@maria69

Dependenți de asistență medicală

Totodată, Radu Gănescu a explicat că sunt pacienți care ajung în ATI în faze terminale, după ce au fost transferați de la alte unități medicale sau de urgență. Acești pacienți ar putea beneficia de îngrijire paliativă, dar decizia de a oferi paliație nu este întotdeauna ușor de luat și necesită expertiză profesională.

"Că există și o categorie de pacienți, mulți care vin cu Ambulanța în faze terminale, pentru că nici familia nu mai are ce să facă, îi internează în spital și după câteva zile se degradează și ajung în secția de ATI. Sunt pacienți care ar fi avut nevoie de paliație, dar numai profesioniștii o pot spune care sunt cazuisticile și cum se face selecția.

Poate fi interpretabil ceea ce vedem la cazul Pantelimon, cum spune Procuratura că ar fi  avut 99% șanse să moară dacă ar fi fost oprite. Mai există și șansa de 1%. Sunt numai supoziții. 

Sunt faze, mai ales în Oncologie, sunt faze terminale, care, după terapie, după tratament, după intervenții chirurgicale când pacientul nu își îmbunătățește starea de sănătate și se degradează mai mult, are nevoie de niște îngrijiri speciale. Vorbim de terapia durerii, asistență personală.

Spitalul, dacă are o relație cu centre specializate care pot fi centre de paliație, acest pacient poate fi transferat", a explicat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel