Sarcina poate demarca și vulnerabilități legate de funcțiile hepatice, nu doar cele tiroidiene sau diabetul gestațional, motiv pentru care este recomandat un consult preconcepțional, tuturor cuplurilor care își doresc o sarcină, cu 3-6 luni înainte.
”Colestaza de sarcină este o afecțiune tipică sarcinii, mai rară în populația noastră față de alte populații, și se manifestă în trimestrele 2 și 3 de sarcină prin apariția pruritului, mâncărimilor generalizate, dar mai ales palmo-plantare. Cauza acestor mâncărimi este legată de anomalii ale acizilor biliari, ale arborelui biliar hepatic. Acest diagnostic, care beneficiază de tratament și urmărire specifică în sarcină, poate prefigura anumite vulnerabilități hepatobiliare de mai târziu”, a spus conf. dr. Anca Panaitescu, medic primar obstretică-ginecologie, în emisiunea ”Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi 24.
Inclusiv depresia postnatală, care este atât de întâlnită după naștere poate prefigura și poate sugera o anumită vulnerabilitate a persoanei respective către anxietate și tulburări psihiatrice.
Totodată, medicul a precizat faptul că prezența unei afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau preeclampsia, etichetează sarcina în categoria de ”sarcină cu risc crescut” și care necesită o monitorizare mai atentă și mai îndeaproape, dar și o planificare mai adecvată a nașterii.
”Nu întotdeauna prin operație cezariană, vreau să subliniez acest lucru, căci se poate naște natural și cu lupus și cu alte afecțiuni autoimune sau aceste diagnostice”, a explicat medicul.
Prevenția și importanța consultului preconcepțional
De asemenea, medicul a subliniat importanța consultului preconcepțional și a ținut să transmită un mesaj tuturor celor care vor să devină mame.
”La consultul preconcepțional se fac o serie de analize care pot depista aceste vulnerabilități. De exemplu, pentru femeile care vor face diabet gestațional spunem dinainte de sarcină că au o rezistență crescută la insulină sau au anumite afecțiuni care predispun la diabet de sarcină, inclusiv banala cântărire și măsurare a greutății care ne ajută la calcularea Indicelui de Masă Corporală ne permite să facem recomandări de ajustare a greutății corporale, renunțarea la fumat, eventuale anumite tratamente terapeutice cum ar fi folosirea aspirinei pentru profilaxia bolilor hipertensivă de sarcină sau ajustarea dietei pentru evitarea anumitor alimente care pot favoriza apariția diabetului de sarcină.
Deci este foarte important cum intrăm în sarcină și cum înțelegem organismul nostru înainte de a intra în sarcină. Recomandăm un control preconcepțional tuturor cuplurilor care își doresc o sarcină, cu 3-6 luni înainte pentru a-și pregăti cât mai adecvat sarcina, dar în special cuplurilor care se cunosc cu probleme, medicale la unul dintre parteneri, tratamente cronice sau probleme genetice”, a mai spus medicul Anca Panaitescu.
Ce este colestaza de sarcină și care sunt complicațiile acesteia
Colestaza de sarcina este o afecțiune care apare în general în ultimul trimestru de sarcină și provoacă o mâncărime severă la nivelul mâinilor și picioarelor. Ea se mai numește și colestază obstetricală sau intrahepatică și deși în multe cazuri nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mamă, există riscul ca fătul să fie afectat, potrivit Clinicii Mayo.
În cazul gravidelor, colestază de sarcină poate împiedica temporar absorbția vitaminelor liposolubile. Pruritul dispare după câteva zile după naștere și nu vor apărea alte probleme la nivelul ficatului, deși riscul de reapariție a colestazei la sarcinile ulterioare este crescut.
Totuși, la copil pot apare complicații severe. Fără a se cunoaște exact cauzele, se pare că această afecțiune poate determina nașterea prematură și posibilă revărsare a meconiului - o substanță care este prezentă în intestinele fătului - în lichidul amniotic la naștere. Dacă fătul inhalează meconiul în timpul nașterii pot apărea probleme respiratorii.
Cum se tratează?
Conduita terapeutică a colestazei de sarcină urmărește două aspecte:
- ameliorarea senzației de mâncărime
- prevenirea complicațiilor
Pentru a ameliora pruritul medicul poate recomanda:
- anumite medicamente
- creme și loțiuni care conțin corticosteroizi ce se aplică pe zonele afectate
- introducerea mâinilor și tălpilor în apă călduță
Pentru prevenirea apariției complicațiilor la făt, medicul poate indica:
- teste periodice de sânge - pentru monitorizarea funcției hepatice și a cantității de săruri biliare din sânge
- ecografii și teste non-stres repetate pentru a evalua starea de bine a copilului
- inducerea travaliului - chiar dacă testele non-stres au rezultate normale, medicul poate sugera inducerea prematură a travaliului - în jurul săptămânii 38 de sarcină sau chiar mai devreme dacă colestaza este severă - pentru a se evita apariția complicațiilor.
Vezi și: Sarcina și predispoziția la boli. Medic: Demască unele vulnerabilități
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.