Ce este colagenul și de ce este important. Nu ajută doar pielea, ci și tendoanele și articulațiile. Cele mai bune alimente care conțin colagen

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce este colagenul Foto: Freepik @FP_atkwork @syda_productions
Ce este colagenul Foto: Freepik @FP_atkwork @syda_productions

Ce este colagenul și de ce este important. Află care sunt beneficiile acestei proteine și ce poți să faci să previi pierderea de colagen.

Colagenul este un tip de proteină. Anumite alimente, cum ar fi pielea și ligamentele de animale, sunt bogate în colagen. Colagenul este, de asemenea, disponibil sub formă de supliment.

Mulți oameni care speră să își susțină sănătatea pielii, articulațiilor și părului iau zilnic suplimente de colagen sau adaugă praf de colagen în cafeaua, ceaiul sau smoothie-ul de dimineață.

Chiar dacă utilizarea suplimentelor de colagen și a altor produse pe bază de colagen este în creștere, cei mai mulți oameni nu știu ce este de fapt colagenul sau ce face acesta în organism.

Vezi: De ce ai nasul înfundat. Ce poți face ca să scapi de congestia nazală

Ce este colagenul și de ce este important?

Colagenul este un tip de proteină. De fapt, este cea mai abundentă proteină structurală la animale. O proteină structurală este cea care alcătuiește structura sau cadrul celulelor și țesuturilor tale.

Există 28 de tipuri cunoscute de colagen, colagenul de tip I reprezentând 90% din colagenul din corpul uman.

Colagenul este compus în principal din aminoacizii glicină, prolină și hidroxiprolină. Acești aminoacizi formează trei șiruri, care alcătuiesc structura triplu-helix caracteristică colagenului.

Vezi și: Alimentul care previne infarctul sau AVC-ul. Scade colesterolul, menține sănătatea inimii și a ochilor

Colagenul se găsește în țesutul conjunctiv, piele, tendoane, oase și cartilaje. Acesta asigură suportul structural al țesuturilor și joacă roluri importante în procesele celulare, inclusiv:

- Răspunsul imunitar

- Repararea țesuturilor

- Comunicarea celulară

- Migrația celulară, un proces necesar pentru menținerea țesuturilor

Celulele țesutului conjunctiv, numite fibroblaste, produc și mențin colagenul. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, colagenul lor se fragmentează, funcția fibroblastelor devine afectată, iar producția de colagen încetinește.

Aceste modificări, împreună cu pierderea unei alte proteine structurale cheie numită elastină, duc la semne de îmbătrânire, cum ar fi pielea flască și ridurile.

Utilizări ale colagenului

Organismul tău produce colagen în mod natural și îl poți consuma prin surse alimentare, cum ar fi pielea de pui și de pește, precum și prin suplimente de colagen.

Produsele orale și topice pe bază de colagen, cum ar fi suplimentele și cremele de față, sunt populare pentru tratarea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, pierderea hidratării pielii și durerile articulare.

Puteți cumpăra colagen sub formă de pulbere, capsule și lichid.

Îl puteți lua sub formă de supliment sau îl puteți adăuga în băuturi - atât calde, cât și reci - și în alimente precum fulgi de ovăz, iaurt și mingi energetice.

Medicii folosesc, de asemenea, colagenul și materialele pe bază de colagen în domeniul medical, inclusiv în tratarea rănilor, a arsurilor și a ulcerelor diabetice.

În plus, companiile de produse cosmetice folosesc colagenul în produse precum cremele hidratante și serurile, datorită proprietăților sale hidratante și umectante.

Care sunt cauzele pierderii de colagen?

Pe măsură ce îmbătrânești, producția de colagen scade în mod natural. În plus, colagenul devine fragmentat și mai slab distribuit.

Aceste schimbări duc la semnele caracteristice ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și pielea uscată și lăsată. Integritatea colagenului care se găsește în sistemul scheletic scade și ea odată cu vârsta, ceea ce duce la reducerea rezistenței oaselor.

În timp ce pierderea și deteriorarea colagenului pe măsură ce îmbătrânești sunt inevitabile, anumiți factori alimentari și de stil de viață pot accelera acest proces.

De exemplu, se știe că fumatul țigărilor degradează colagenul și provoacă îmbătrânirea pielii, riduri și pierderea elasticității.

S-a demonstrat, de asemenea, că băutura în exces accelerează îmbătrânirea pielii prin reducerea producției de colagen și prin deteriorarea mecanismelor de reparare a pielii.

În plus, urmarea unei diete bogate în zahăr adăugat și alimente ultraprocesate poate duce la îmbătrânirea prematură, contribuind la un proces numit glicare, care reduce reînnoirea colagenului și interferează cu capacitatea colagenului de a interacționa cu celulele și proteinele din jur.

Expunerea excesivă la soare degradează, de asemenea, producția de colagen, așa că purtarea de protecție solară și evitarea expunerii excesive la soare pot ajuta la prevenirea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii.

Cele mai bune surse alimentare de colagen

Colagenul se găsește în toate animalele și este concentrat în anumite părți ale unui animal, cum ar fi pielea și articulațiile.

Iată câteva exemple de alimente bogate în colagen:

- Oasele, pielea și ligamentele animalelor, cum ar fi pielea de pui și mușchiul de porc

- Produse fabricate din părți de animale, cum ar fi oasele și ligamentele, inclusiv bulionul de oase

- Anumite tipuri de fructe de mare, cum ar fi pielea de pește și meduzele

Deoarece organismul tău produce în mod natural colagen din aminoacizi, puteți susține producția de colagen asigurându-vă că mâncați cantități adecvate de proteine din alimente precum carnea de pasăre, pește, fasole și ouă.

Pe lângă aminoacizi, organismul tău are nevoie de alte componente alimentare pentru producerea și menținerea colagenului.

De exemplu, vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului, așa că a avea un nivel scăzut sau deficitar de vitamina C poate duce la o producție deficitară de colagen.

Prin urmare, consumul multor alimente bogate în vitamina C poate ajuta la susținerea producției sănătoase de colagen. De exemplu, încercați citricele, ardeii, verdețurile și fructele de pădure.

Mai mult, consumul unei diete bogate în compuși vegetali benefici ar putea contribui, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății pielii prin reducerea inflamației și protejarea împotriva degradării colagenului.

Studiile au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate oferi câteva beneficii.

Beneficii potențiale pentru piele

Una dintre cele mai populare utilizări ale suplimentelor de colagen este aceea de a susține sănătatea pielii. Cercetările sugerează că administrarea de suplimente de colagen poate îmbunătăți anumite aspecte ale sănătății și aspectului pielii.

O analiză a 19 studii care au inclus 1.125 de participanți (95% femei) cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani a constatat că administrarea de colagen hidrolizat a îmbunătățit hidratarea pielii, elasticitatea și ridurile în comparație cu tratamentele placebo.

Colagenul hidrolizat este un tip comun de colagen utilizat în suplimente care este creat prin intermediul unui proces numit hidroliză. Acest proces descompune proteina în bucăți mai mici, făcându-l mai ușor de absorbit de către organism.

O serie de studii au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate îmbunătăți hidratarea și elasticitatea pielii și reduce aspectul ridurilor.

Cu toate acestea, rețineți că multe dintre aceste studii au fost finanțate de companii care fabrică produse de colagen, ceea ce ar fi putut influența rezultatele studiului.

Dozele de colagen care s-au dovedit a fi eficiente pentru îmbunătățirea sănătății pielii în cadrul studiilor de cercetare variază, deși majoritatea studiilor au folosit 2,5-15 grame pe zi timp de 8 săptămâni sau mai mult.

Beneficii potențiale pentru oase

Pe lângă îmbunătățirea unor aspecte ale sănătății și aspectului pielii, suplimentele de colagen pot oferi și alte câteva beneficii.

Un studiu a analizat efectele administrării de suplimente de colagen la 102 femei aflate la postmenopauză care aveau o densitate minerală osoasă (BMD) redusă.

Cele care au luat 5 grame de peptide de colagen pe zi, timp de 1 an, au înregistrat creșteri semnificative ale BMD la nivelul coloanei vertebrale și al femurului (un os din partea inferioară a piciorului), comparativ cu participantele care au luat un placebo.

Un studiu de urmărire efectuat pe 31 dintre aceste femei a constatat că administrarea a 5 grame de colagen pe zi, timp de 4 ani în total, a fost asociată cu o creștere progresivă a BMD.

Cercetătorii au constatat că BMD-ul participantelor a crescut cu 5,79-8,16% la nivelul coloanei vertebrale și cu 1,23-4,21% la nivelul femurului în timpul perioadei de urmărire.

Aceste rezultate sugerează că administrarea de suplimente de colagen pe termen lung poate contribui la creșterea densității minerale osoase la persoanele aflate la postmenopauză, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteopenie și osteoporoză.

Mai mult, un articol de analiză a concluzionat că administrarea de suplimente orale de colagen a redus simptomele participanților legate de osteoartrită, inclusiv rigiditatea.

Suplimentele de colagen pot oferi și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea compoziției corporale la anumite populații atunci când sunt combinate cu antrenamentul de rezistență.

Este important de reținut că studiile au observat aceste efecte benefice ale administrării colagenului în principal la femeile în vârstă cu densitate minerală osoasă scăzută.

Prin urmare, este posibil ca suplimentele de colagen să nu aibă aceleași efecte la alte populații, cum ar fi bărbații, cei mai tineri sau cei care nu au o densitate minerală osoasă scăzută.

Suplimentele de colagen au efecte secundare?

Suplimentele de colagen au un profil de siguranță bun și nu sunt asociate cu efecte secundare adverse.

Cu toate acestea, producătorii combină adesea colagenul cu alte ingrediente în suplimente. Anumite ingrediente ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, cum ar fi plantele și nivelurile ridicate de vitamine din suplimentele formulate pentru a susține sănătatea pielii, unghiilor și părului.

De exemplu, ingredientele suplimentelor alimentare, cum ar fi extractele din plante, pot interacționa cu medicamentele prescrise în mod obișnuit, iar unele nu sunt sigure pentru persoanele însărcinate sau care alăptează.

Mai mult, unele suplimente care conțin colagen pot conține, de asemenea, megadoze de nutrienți precum biotina, care ar putea interfera cu testele de laborator pentru funcția cardiacă și tiroidiană.

Aceasta și alte vitamine și minerale ar putea cauza probleme de sănătate dacă le luați în doze mari pentru o perioadă lungă de timp.

Așadar, deși este puțin probabil ca suplimentele care conțin doar colagen să provoace efecte secundare, este important să citiți etichetele și să înțelegeți riscurile potențiale ale suplimentelor care conțin colagen combinat cu alte ingrediente.

Dacă luați alte medicamente sau dacă sunteți însărcinată sau alăptați, asigurați-vă că discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să luați suplimente.

Suplimente de colagen vs. proteine

Este important să reții că nu trebuie să mânânci colagen sau să iei suplimente de colagen pentru a susține nivelul de colagen din organism sau sănătatea oaselor.

De fapt, poți ajuta organismul să producă colagen și să mențină niveluri sănătoase de colagen și țesut osos prin simpla includere în dieta dta a unei cantități suficiente de proteine de înaltă calitate, vitamina D, calciu, vitamina C și zinc.

Consumul unei diete echilibrate cu ceva mai multe proteine este deosebit de util pentru menținerea țesutului muscular și a oaselor pe măsură ce îmbătrâniți. Experții recomandă să consumi în acest scop mai mult de 0,36 grame de proteine pe kilogram (0,8 grame pe kg) din greutatea tău corporală.

Pentru a susține acest lucru, combină această dietă bogată în proteine cu activitatea fizică, în special antrenamentul de rezistență și exercițiile cu greutăți.

Cum să previi pierderea colagenului

Este imposibil să prevenim toate pierderile de colagen legate de vârstă, dar este posibil să încetinim procesul.

Așa cum am menționat mai sus, dieta și alți factori legați de stilul de viață pot afecta în mod semnificativ producția de colagen a organismului tău.

Fumatul țigărilor și consumul excesiv de alcool afectează negativ producția de colagen, la fel ca și urmarea unei diete bogate în alimente ultraprocesate și zahăr adăugat.

Pe de altă parte, ducerea unui stil de viață sănătos, urmând o dietă bogată în nutrienți și evitând fumatul și consumul excesiv de alcool, poate contribui la întârzierea modificărilor colagenului asociate cu vârsta și la reducerea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile.

Evitarea sau reducerea consumului de anumite alimente și băuturi, în timp ce creșteți consumul altora, poate contribui la menținerea colagenului și la sănătatea generală a pielii.

De exemplu, o dietă cu un conținut scăzut de compuși numiți produse finale de glicație avansată (AGE) poate contribui la promovarea sănătății pielii. AGEs sunt toxine care se acumulează în piele. Aceștia pot provoca rigidizarea colagenului și pot inactiva proteinele responsabile de repararea colagenului.

Alimentele cu cel mai mare conținut de AGE includ produse din carne procesată, cum ar fi hot dog și șuncă, alimente prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți și puiul prăjit, precum și cărnurile prăjite și la grătar, potrivit unor cercetări mai noi și mai vechi.

În plus, urmând o dietă bogată în proteine de înaltă calitate și alimente vegetale, cum ar fi fructele și legumele, care conțin nutrienți care susțin și protejează colagenul, ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea depozitelor de colagen și la prevenirea deteriorării și pierderii colagenului.

Colagenul este o proteină care se găsește în țesutul conjunctiv, piele, tendoane, oase și cartilaje.

Oferă suport structural țesuturilor și este, de asemenea, implicat în procese corporale esențiale, inclusiv repararea țesuturilor și semnalizarea între celule.

Organismul dumneavoastră produce colagen în mod natural, dar îl puteți consuma și prin intermediul suplimentelor de colagen și al anumitor alimente, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea pielii, a oaselor și nu numai.

Studiile arată că administrarea de colagen pare a fi deosebit de utilă în anumite scopuri și pentru anumite populații, inclusiv pentru creșterea densității minerale osoase (BMD) la persoanele aflate la postmenopauză care au o BMD scăzută.

Consumul unei cantități suficiente de proteine, vitamina C, vitamina D și zinc într-o dietă echilibrată este o alternativă sănătoasă și mai puțin costisitoare la suplimente. Combinând acest lucru cu exerciții fizice regulate, puteți ajuta la minimizarea pierderii de colagen și de oase pe măsură ce îmbătrâniți.

Chiar dacă pierderea de colagen legată de vârstă este inevitabilă, ducerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la protejarea împotriva pierderii de colagen, la întârzierea semnelor de îmbătrânire și la promovarea sănătății generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel