Se caracterizează printr-o nevoie compulsivă de a controla, ajuta sau "salva" pe altcineva, adesea neglijându-și propriile nevoi și bunăstare. Aceasta poate rezulta dintr-o lipsă de limite personale și o frică profundă de abandon sau respingere. Persoanele codependente tind să-și derive valoarea personală și identitatea din rolul lor de a fi necesari sau de a rezolva problemele altora.
Pentru unele persoane, relațiile codependente devin obișnuite. Ele caută prietenii sau relații romantice în care sunt încurajați să se comporte ca niște martiri.
În consecință, își dedică tot timpul îngrijirii față de ceilalți și pierd complet din vedere ceea ce este important pentru ei.
Modelul codependenței
Codependența se învață urmărind și imitând alți membri ai familiei care manifestă acest tip de comportament. Se transmite adesea de la o generație la alta. Așa că un copil care a crescut uitându-se la un părinte într-o relație de codependent poate repeta tiparul.
Codependența apare în familiile disfuncționale în care membrii experimentează adesea furie, durere, frică sau rușine, care sunt negate sau ignorate. Problemele de bază care contribuie la disfuncție pot implica dependența de alcool, muncă, mâncare, jocuri de noroc , abuz fizic, emoțional, boală fizică cronică sau psihică.
Caracteristiciile codependentului
Deși oricine s-ar putea găsi într-o relație codependentă, există anumiți factori care cresc riscul. Cercetătorii au identificat mai mulți factori care sunt adesea legați de codependența.
- Nevoia de a controla pe alții
- Furie cronică
- Minciuna frecventă
- Abilități slabe de comunicare
- Probleme cu luarea deciziilor
- Probleme cu intimitatea
- Dificultate în stabilirea limitelor
- Probleme de adaptare la schimbare
- O nevoie extremă de aprobare și recunoaștere
- O înclinație de a face mai mult decât partea lor tot timpul
- O tendință de a confunda iubirea și mila
- Frica de a fi singur sau abandonat
- Lipsa de încredere în sine sau în ceilalți
Studiile arată că codependența este comună la adulții care au fost crescuți de părinți cu probleme de abuz de substanțe, care trăiesc în medii familiale stresante cronice, care au copii cu probleme de comportament și care au grijă de bolnavii cronici. Femeile au mai multe șanse să fie codedependente decât bărbații.
Depășirea codependenței este un proces de durată care necesită auto-reflecție, determinare și sprijin adecvat. Prin recunoașterea problemei și lucrul activ pentru a dezvolta un sentiment sănătos de sine și independență emoțională, poți construi relații mai echilibrate și satisfăcătoare. Efortul de a te elibera de modelele disfuncționale va duce la o viață mai împlinită și mai sănătoasă emoțional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.