Bursita este o umflătură dureroasă într-un sac plin cu lichid sinovial numit bursă, care amortizează spațiile din jurul oaselor și al altor țesuturi. Bursele, asemănătoare cu o folie cu bule, protejează structurile din întregul corp.
Bursita apare atunci când o bursă devine iritată și se umflă, adesea cauzată de suprasolicitare și presiune excesivă. Durerea provocată de o bursă inflamată poate apărea brusc sau se poate acumula în timp. Bursita este frecventă în jurul articulațiilor majore, cum ar fi umărul, cotul, șoldul sau genunchiul, și este cauzată de inflamația sau iritarea sacului bursal.
Simptome
Bursita este o afecțiune frecventă caracterizată prin durere, limitarea amplitudinii de mișcare, umflături și disconfort. Poate fi cauzată de o infecție, care poate provoca, de asemenea, decolorare, căldură, febră și frisoane.
Durerea poate apărea lent sau brusc, mai ales dacă sunt prezente depozite de calciu. Articulațiile pot fi rigide, umflate și roșii.
Dacă aveți febră, umflături, roșeață sau căldură sau dacă aveți probleme cu mișcarea articulației, acesta poate fi un semn al unei infecții sau al unei alte probleme care necesită asistență medicală imediată.
Dacă durerea durează mai mult de două săptămâni, acesta poate fi un semn al unei infecții sau al unei alte probleme care necesită asistență medicală imediată.
Tipuri de bursită
Bursita afectează peste 150 de burse din organism, afectând articulațiile utilizate pentru mișcări repetitive sau locuri de presiune.
Tipurile comune includ:
- Bursita umărului: cauzează umflături dureroase, putând duce la „umărul înghețat”.
- Bursita cotului: rezultă adesea din aplecarea pe coate sau leziuni minore, cauzând umflături vizibile.
- Bursita genunchiului: cauzată de presiune sau leziuni, frecventă la grădinari, instalatori și sportivi.
- Bursita șoldului: rezultă într-o durere ascuțită care se poate răspândi, înrăutățită de activități precum urcatul scărilor.
- Bursita piciorului: apare în jurul tendonului lui Ahile, călcâiului sau tălpii piciorului, adesea din cauza încălțămintei prost adaptate.
- Alte tipuri: bursita fesieră, a mâinii și a coapsei din cauza șederii prelungite sau a activităților specifice.
Cauze și factori de risc
Bursita este o afecțiune frecventă cauzată de mișcări repetitive, ședere prelungită și utilizarea excesivă a articulațiilor. Ea poate fi cauzată de activități precum grădinăritul, greblatul și practicarea sporturilor.
Factorii de risc includ sportivii, muncitorii fizici, muzicienii și persoanele cu anumite afecțiuni precum artrita, diabetul și bolile tiroidiene.
Este mai frecventă la adulți, în special după vârsta de 40 de ani, și poate fi cauzată de presiunea repetată asupra unei zone sau de utilizarea excesivă a articulațiilor. Tendonii devin mai puțin elastici și mai ușor de rupt pe măsură ce îmbătrâniți, iar problemele cu structura osoasă sau articulară pot crește stresul asupra bursei.
Infecțiile, în special bacteria Staphylococcus aureus, pot provoca, de asemenea, bursită.
Foto: Freepik @ilona.shorokhova
Diagnostic
Bursita este diagnosticată prin intermediul unui examen fizic efectuat de un furnizor de asistență medicală, care va examina partea afectată a corpului și va întreba despre simptome.
De asemenea, acesta poate examina zona din jurul părții afectate a corpului și activitățile anterioare ale pacientului, inclusiv mișcările repetitive.
Testele utilizate pentru diagnosticarea bursitei includ radiografii pentru a exclude alte afecțiuni, ultrasunete sau RMN pentru a detecta bursele umflate, teste de sânge pentru depistarea infecției și aspirarea bursei afectate dacă se suspectează că este infectată.
Tratament
Bursita necesită de obicei odihnă și tratamente la domiciliu pentru a se vindeca și a preveni alte leziuni. Analgezicele fără prescripție medicală, compresele de gheață, căldura și atelele pot ajuta la reducerea umflăturilor și a durerii.
Dacă niciun alt tratament nu este eficient, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Dacă bursa este inflamată, medicii pot efectua un examen, teste de sânge sau imagistică pentru a determina cauza.
Dacă se suspectează o infecție, medicii pot testa lichidul pentru bacterii și pot prescrie antibiotice la domiciliu. Steroizii pot fi, de asemenea, administrați pentru a reduce inflamația și durerea. În funcție de localizarea bursitei, medicii pot prescrie bastoane, cârje, corsete, bandaje elastice sau șpalturi.
Terapia fizică poate ajuta la întărirea mușchilor și la creșterea amplitudinii de mișcare a articulațiilor. Un medic sau un fizioterapeut poate preda exerciții pentru mușchii de bază și poate învăța tehnici de ședere, picioare și mișcare pentru a ajuta la ameliorarea bursitei.
Chirurgia poate fi necesară dacă alte tratamente nu sunt eficiente. Bursita se vindecă de obicei de la sine după câteva săptămâni de repaus.
Remedii casnice
Pentru ameliorarea bursitei, este esențial să se odihnească zona afectată și să se evite activitățile care agravează durerea. Gheața poate ajuta la reducerea umflăturii, iar după două zile, se pot utiliza tampoane de încălzire, sticle cu apă caldă sau comprese termice.
Sprijiniți articulația cu o orteză, un bandaj de as sau o atelă. Ridicați articulația afectată pe perne. Amortizați zona afectată cu suprafețe moi, cum ar fi genunchiere sau un covor căptușit. Întindeți-vă înainte de a face exerciții pentru a întări mușchii de bază și a vă face mai flexibili.
Practicați postura bună și mecanica corpului, învățând modalități de a vă mișca, a sta și a ridica fără a irita articulațiile.
Masați zona afectată, dar consultați medicul pentru a vă asigura că nu este cauzată de o infecție.
Evitați mișcările repetitive, presiunea și ridicarea de greutăți și luați pauze dacă este necesar. Dacă este necesar, cereți medicului un bilet dacă trebuie să lipsiți de la serviciu sau dacă trebuie să vă modificați rutina de lucru.
Metode de prevenție
Bursita poate fi prevenită prin evitarea suprasolicitării corpului, prin învățarea unei posturi adecvate pentru sport sau activități profesionale și prin începerea ușoară a exercițiilor noi pentru a evita rănile. Evitați statul prelungit în șezut sau în genunchi, utilizați perne și tampoane atunci când îngenunchiați sau vă sprijiniți pe coate și luați pauze atunci când efectuați sarcini repetitive.
Pentru a reduce riscul de bursită, folosiți perne atunci când sprijiniți o articulație pe o suprafață dură, alternați mișcările sportive, încălziți-vă și întindeți-vă înainte de joc și folosiți o formă corectă.
Începeți încet și ușor atunci când încercați exerciții sau sporturi noi, evitați să stați nemișcați pentru perioade lungi și luați pauze atunci când efectuați mișcări repetitive.
Mențineți o postură bună pe tot parcursul zilei și luați în considerare utilizarea unui pantof ortopedic dacă un picior este mai lung decât celălalt.
Mențineți o greutate corporală sănătoasă și opriți-vă dacă vă doare ceva și consultați un medic dacă este necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.