Ce este BRAIN FOG, simptomul long-COVID. Trifan, SANADOR, despre descoperirile făcute acum: Deloc de neglijat!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce este BRAIN FOG Foto: Pexels @Pavel Danilyuk
Ce este BRAIN FOG Foto: Pexels @Pavel Danilyuk

Dr. Cătălina Trifan, medic primar Medicina Interna și Șef secție Medicină Internă, SANADOR, a vorbit despre long-COVID.

"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv.

Există o afectare foarte importantă a faptului că există pacienți care au făcut o formă ușoară sau moderată de COVID-19, la care, în general, evoluția bolii este de două săptămâni, dar după ce s-au recuperat după această infecție, după ce s-au negativat la testul PCR, au persistat simptomele mult peste două săptămâni.

Într-un studiu publicat în British Medical Journal, s-a constat că aproximativ 10% dintre pacienții care au avut forme ușoare de boală sau forme medii de COVID, nu s-au recuperat la mai mult de trei săptămâni după debutul bolii.

Acest lucru a fost definit ca sindromul long-COVID", a declarat dr. Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.

ECHINACEEA, ideală pentru creșterea IMUNITĂȚII, dar și pentru îmbunănățirea stării psihice

Simptomele predominante pentru sindromul LONG-COVID

 

"Există o multitudine de simptome pe care pacienții le prezintă după COVID. Cea mai frecventă și acută este oboseala și persistența oboselii, care merge până la câteva luni. Pacienții, deși au analize normale, deși au spirometrie și saturație normală, prezintă oboseala și nu se pot recupera fizic și nu se pot întoarce la capacitatea de dinainte de a se infecta.

Un alt simptom al pacienților care prezintă long-COVID este legată de dificultatea în respirație. Acest lucru este cu atât mai interesant cu cât acești pacienți care afirmă acest lucru nu sunt dintre cei care au prezentat insuficiența respiratorie în cursul COVID-19. Sunt pacienți care nu au coborbidități și care totuși acuză dificultăți în respirație.

O altă categorie după COVID ar fi persistența tusei.

Există o întreagă altă serie de simptome cu care se confruntă pacienții:

- pierderea gustului și mirosului, care este una dintre caracteristicile formei acute de COVID și există posibilitatea ca această pierdere să se recupereze după câteva luni. Pacienții pot rămâne cu această pierdere, iar ea să revină înapoi la câteva săptămâni sau luni de la debutul bolii.

- foarte frecvente sunt afectările hematologice. Pacienții sunt predispuși în timpul COVID-ului la tromboze. Există posibilitatea ca aceste tromboze să devină recurente și să apară și după negativarea testului.

Deloc de neglijat sunt problemele neuro-psihiatrice pe care le poate declanșa, așa numitul Brain Fog, care se traduce prin încețoșarea minții, iar pacienții au o dificultate în concentrare, o cefalee, o durere de cap permanentă și amețeli, lucru care dispare peste câteva săptămâni sau luni și care nu are o justificare.

De asemenea, poate să existe, foarte frecvent și o depresie, indusă uneori de spitalizare, carantinare, izolare sau a prezentat o formă care a necesitat internarea.

Mai sunt fenomene dermatologice. Există alopecii și probleme de apariție a unor afecțiuni despre care s-a considerat că sunt agravate de boală... precum diabetul zaharat de tip 2. Deci pacienții, în timpul COVID-19 au valori glicemice crescute, dar sunt pacienți care nu au avut diabet, dar îl dezvoltă după COVID", a completat medicul.

TREBUIE să conviețuim cu COVID-19. Marinescu: În momentul de faţă este chiar o CONVIEȚUIRE armonioasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel