Vestea de săptămâna trecută că trei persoane din Sydney au fost spitalizate cu botulism după ce au primit injecții cu botox a ridicat întrebări cu privire la reglementarea industriei injectabilelor cosmetice.
Se presupune că cele trei femei au primit injecții cu produse antirid nereglementate de la același furnizor, într-o casă din vestul orașului Sydney, în ianuarie. Furnizorul, care nu este un medic înregistrat, ar fi, de asemenea, legat de un caz de botulism care a apărut în urma unei injecții cu botox în Victoria în 2024. Furnizorului i s-a interzis să efectueze proceduri cosmetice în New South Wales și Victoria în timp ce incidentele sunt investigate. Între timp, autoritățile sanitare din ambele state au emis avertismente cu privire la practician, potrivit Reuters.
Ce este botulismul și cum poate fi legat de botox
Botoxul, sau toxina botulinică, este un medicament obținut dintr-o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Toxina botoxului este o neurotoxină, ceea ce înseamnă că împiedică funcționarea celulelor din sistemul nervos central. Mai exact, blochează mesajele pe care nervii le trimit mușchilor pentru a le cere să se contracte. În acest fel, poate reduce temporar ridurile, potrivit aceleiași surse.
Deși botoxul este cunoscut mai ales pentru aplicațiile sale cosmetice, acesta poate fi utilizat și în tratamentul anumitor afecțiuni medicale, cum ar fi migrenele cronice și spasmele musculare.
Toxina este utilizată într-o formă foarte diluată în injecțiile cu botox. În ciuda posibilității apariției unor efecte secundare (cum ar fi durere temporară și umflături la locul injecției), botoxul este, în general, considerat sigur atunci când este efectuat de către medici autorizați.
Botulismul este, de asemenea, cauzat de o toxină produsă de bacteria C. botulinum.
Cazurile de botulism legate de injecțiile cu botox din trecut au fost atribuite produsului contrafăcut sau manipulat greșit. Manipularea necorespunzătoare poate include contaminarea de la sursa toxinei în produsul diluat, ceea ce conduce la o doză mai mare de toxină, sau refrigerarea necorespunzătoare. Tehnica de injectare necorespunzătoare poate fi, de asemenea, un factor.
Atunci când toxina botulinică nu este manipulată corespunzător, toxina poate intra în fluxul sanguin. Acesta este modul în care apare botulismul.
C. botulinum poate forma spori și supraviețui în condiții dificile, ceea ce înseamnă că poate rezista multor tehnici de preparare a alimentelor.
Persoanele care consumă alimente conservate în casă, cum ar fi legumele, în special cele care nu sunt gătite în timpul preparării, pot fi expuse unui risc mai mare de botulism alimentar. Nivelurile scăzute de sare și acid, cum este cazul fermentației ușoare, pot, de asemenea, să crească riscul de prezență a toxinei.
C. botulinum poate supraviețui și în sol și în apă. În acest fel, botulismul poate fi cauzat și de bacterii din mediu. Aceasta se poate prezenta sub formă de infecții ale rănilor sau infecții intestinale cu C. botulinum, în special la sugari.
Consumatorii de droguri intravenoase prezintă un risc mai mare de botulism transmis prin răni, în timp ce sugarii tind să sufere de botulism gastrointestinal, deoarece microbiomul lor intestinal este încă în dezvoltare.
Botulismul este foarte neobișnuit, în Australia fiind raportat, în general, un singur caz pe an.
Cu toate acestea, este foarte grav. Este denumită în mod obișnuit boala care paralizează nervii.
Simptomele pot apărea între câteva ore și câteva zile după expunerea la toxină și includ pleoape căzute, dificultăți de respirație, slăbiciune facială, vedere încețoșată, dificultăți de înghițire și dificultăți de vorbire. La sugari, poate provoca membrele flasce și un plâns slab.
Se tratează prin susținerea respirației, dacă este necesar, și prin administrarea urgentă a unei antitoxine botox, care se leagă de toxină, împiedicând-o să se atașeze la celulele nervoase din organism.
De obicei, pacienții se recuperează, deși în unele cazuri pot fi nevoiți să rămână în spital luni de zile și, uneori, simptomele precum oboseala și dificultățile de respirație pot dura ani de zile.
Botulismul este fatal în 5-10% din cazuri.
Se estimează că industria cosmeticelor injectabile valorează 4,1 miliarde de dolari australieni în Australia și că va crește cu aproape 20 % anual până în 2030. Aceste incidente recente din NSW și Victoria evidențiază necesitatea unei reglementări mai stricte în această industrie în plină expansiune.
Dacă aveți în vedere o injecție cosmetică cu botox, asigurați-vă că este administrată de un profesionist de încredere, în mod ideal cineva înregistrat la Australian Health Practitioner Regulation Agency.
Întrebându-vă medicul despre injectabilul pe care îl utilizează și asigurându-vă că produsul specific este înregistrat la Administrația Bunurilor Terapeutice, puteți limita și mai mult orice risc asociat procedurilor cu botox.
Dacă vă preparați propriile alimente conservate, tehnicile atente de producție și igiena alimentelor, precum și adăugarea de fermentare, acid, sare sau tratament termic pot limita riscul de botulism alimentar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.