Ce este autofagia, tratamentul care îți prelungește viața. Ce se întâmplă când apeși butonul de resetare al organismului tău

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce este autofagia Foto: Freepik @pvproductions
Ce este autofagia Foto: Freepik @pvproductions

Află mai multe despre beneficiile autofagiei pentru sănătate și cum să o practici în siguranță.

Autofagia este modul corpului de a curăța celulele deteriorate, în scopul de a regenera celule mai noi, mai sănătoase, în conformitate cu Priya Khorana, PhD, în educație nutriție de la Universitatea Columbia. “Auto” înseamnă auto, iar “fagie” înseamnă mâncare. Astfel, autofagia înseamnă literalmente "să te mănânci singur".

Un alt nume pentru aceasta este "auto-devorare." Deși poate părea ceva ce nu ai vrea să se întâmple cu corpul tau, este de fapt bun pentru bunăstarea ta generală.

Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cardiologului autorizat Dr. Luiza Petre, autofagia este un proces evoluat de auto-conservare care permite organismului să elimine celulele defecte și să recicleze părți din ele spre repararea și curățarea celulelor. Scopul autofagiei este de a curăța resturile și de a restabili o auto-reglementare netedă și optimă.

„Este reciclare și curățare în același timp, la fel ca apăsarea unui buton de resetare la corpul tau. În plus, promovează supraviețuirea și adaptarea ca răspuns la diferiți factori de stres și toxine acumulate în celulele noastre”, adaugă ea.

Vezi și: Totul despre dependență. Recunoașterea semnelor, înțelegerea etapelor și acceptarea recuperării

Beneficiile autofagiei

Principiile anti-îmbătrânire par a fi principalele avantaje ale autofagiei. După cum spune Petre, aceasta este recunoscută cel mai bine ca fiind mecanismul organismului de inversare a procesului de îmbătrânire și de producere de celule mai tinere.

Potrivit lui Khorana, stresul face ca celulele noastre să producă mai multă autofagie ca mecanism de apărare, ceea ce ne prelungește viața.

Mai mult, autofagia, potrivit dieteticianului înregistrat Scott Keatley, menține organismul în stare de funcționare în timpul foametei prin dizolvarea materialului celular și refolosirea acestuia pentru funcții esențiale. El continuă: "Desigur, acest lucru necesită energie și nu poate continua la nesfârșit, dar ne dă mai mult timp pentru a găsi hrană".

Potrivit lui Petre, avantajele autofagiei la nivel celular includ:

- Eliminarea proteinelor toxice din celule care sunt atribuite bolilor eurodegenerative, cum ar fi Parkinson și boala Alzheimer

- Reciclarea proteinelor reziduale

- Furnizarea de energie și blocuri de construcție pentru celule care ar putea beneficia încă de la reparații

- Promovează regenerarea și celulele sănătoase pe o scară largă

Foto: Freepik 

Implicarea potențială a autofagiei în prevenirea sau tratarea cancerului capătă, de asemenea, o atenție deosebită. Potrivit lui Keatley, "autofagia scade odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că celulele deteriorate sau care nu mai sunt funcționale sunt lăsate să prolifereze, ceea ce reprezintă modul de operare al celulelor canceroase".

Toate tumorile maligne își au originea în celule defecte, dar, potrivit lui Petre, organismul ar trebui să fie capabil să identifice aceste celule și să le elimine, frecvent prin procese autofage. Din acest motiv, mai mulți oameni de știință investighează posibilitatea ca autofagia să reducă șansele de apariție a cancerului.

Petre susține că mai multe cercetări indică faptul că autofagia ar putea fi capabilă să elimine un număr mare de celule maligne, chiar dacă nu există nicio dovadă științifică care să susțină acest lucru.

Ea a spus: "Acesta este modul în care organismul îi polișează pe răufăcătorii de cancer". "Reducerea riscului de cancer implică într-adevăr identificarea și eliminarea cauzei problemei, precum și inițierea procesului de reparare."

Oamenii de știință speră că cercetările ulterioare vor furniza informații care le vor permite să se concentreze asupra autofagiei ca un potențial tratament împotriva cancerului.

Vezi și: Soluția ieftină care îți va face geamurile să sclipească precum diamantele. O găsești în bucătărie și nu este oțetul

Schimbări în dieta care pot stimula autofagia

Autofagia, care înseamnă "autoalimentare", este declanșată de postul intermitent și de dietele ketogenice. Postul este cel mai eficient mod de a declanșa autofagia, în timp ce cetoza, o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, oferă aceleași beneficii fără a copleși organismul cu sarcini externe. În dieta keto, 75% din caloriile zilnice provin din grăsimi și 5-10% din carbohidrați, ceea ce duce la o schimbare a căilor metabolice, potrivit Healthline.

Organismul folosește grăsimile drept combustibil în loc de glucoza derivată din carbohidrați, producând corpuri cetonice cu efecte protectoare. Studiile sugerează că cetoza poate provoca, de asemenea, autofagia indusă de înfometare, care are funcții neuroprotectoare. Nivelurile scăzute de glucoză apar în ambele diete și sunt legate de niveluri scăzute de insulină și niveluri ridicate de glucagon, care inițiază autofagia. 

Atunci când organismul are un nivel scăzut de zahăr prin post sau cetoză, acesta aduce un stres pozitiv care trezește modul de reparare a supraviețuirii. Exercițiul fizic poate juca, de asemenea, un rol în inducerea autofagiei în organele implicate în procesele de reglare metabolică, cum ar fi mușchii, ficatul, pancreasul și țesutul adipos.

Pe măsură ce se fac mai multe studii privind efectele autofagiei asupra sănătății umane, interesul pentru aceasta va crește.

Deocamdată, însă, oamenii de știință care studiază nutriția și sănătatea, precum Khorana, subliniază că mai sunt încă multe de înțeles despre autofagie și despre cele mai bune modalități de a o promova.

Cu toate acestea, ea sugerează că, dacă ești interesat să încerci procesul de autofagie, ar trebui să începi prin a include în rutina ta exerciții fizice regulate și post.

Cu toate acestea, dacă ai o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, iei medicamente, ești însărcinată, alăptezi sau speri să rămâi însărcinată, ar trebui să discuți cu medicul tău. Khorana sfătuiește să nu ții post dacă te încadrezi în oricare dintre categoriile menționate mai sus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel