Ce este arachnophobia, una dintre cele mai comune fobii ale oamenilor. Cum faci diferența între frică și fobie

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
frica de paianjeni foto:pexels@mart production
frica de paianjeni foto:pexels@mart production

Arachnophobia este o fobie comună, întâlnită în întreaga lume și poate fi cauzată de experimentarea a unul sau mai multor întâlniri traumatice cu obiectul care a provocat trauma.

Arachnofobia reprezintă teama intensă de păianjeni și alte nevertebrate. Clasificată ca o fobie specifică, arachnofobia cauzează disconfort semnificativ și poate afecta calitatea vieții individului. În prezența sau chiar doar gândindu-se la păianjeni, persoanele afectate resimt frică și experimentează simptome de anxietate aproape imediat.

În întreaga lume, între 3% și 15% dintre persoane au fost diagnosticate cu fobii specifice, cele mai prevalente fiind frica de animale și înălțimi. Este important să reținem că, deși frica de păianjeni este comună, nu fiecare persoană care se simte speriată sau tensionată în prezența lor suferă de arachnofobie.

Vezi și: Franța, prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție. Ana Măiță: Este un precedent pentru cine are urechi să audă

Simptome

Dacă suferiți de arachnofobie, puteți experimenta o varietate de simptome specifice fobiei, fie că sunteți în prezența unui păianjen, fie că doar vă gândiți la unul. Simptomele arachnofobiei pot include:

- Frică și anxietate imediată când vedeți sau vă gândiți la un păianjen

- Frică sau anxietate care este disproproționată față de pericolul pe care îl reprezintă păianjenul pentru dvs

- Evitarea păianjenilor

- Răspunsuri de panică și/sau anxietate, cum ar fi dificultatea de a respira, bătăile rapide ale inimii, greața, transpirația, tremurul și nevoia de a fugi

Efectele arachnofobiei pot afecta semnificativ calitatea vieții. De exemplu, puteți experimenta simptome de panică și să nu vă simțiți confortabil în propria casă, știind că este acolo un păianjen.

Trebuie să ținem cont că a fi speriat de ceva nu înseamnă același lucru cu a avea o fobie specifică. Pentru a primi un diagnostic pentru o fobie specifică, trebuie să fie îndeplinite anumite criterii, inclusiv perturbarea activităților zilnice și o scădere a calității vieții din cauza intensității fricii.

Diagnostic

Fobiile specifice sunt diferențiate de frici, folosind criterii de diagnostic găsite în ediția curentă a Manualului de Diagnostic și Statistică al Asociației Americane de Psihiatrie. Un medic va folosi aceste criterii pentru a înțelege mai bine simptomele dvs. și pentru a determina dacă suferiți de o fobie specifică.

Un diagnostic de fobie specifică necesită ca simptomele să fie prezente timp de cel puțin șase luni și să cauzeze un stres semnificativ sau o perturbare a vieții și bunăstării dumneavoastră.

Medicul vă poate întreba despre simptomele dumneavoastră, intensitatea lor și durata lor, iar în urma răspunsurilor, va putea pune diagnosticul.

Vezi și: ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres”, este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună

Cauze

Arachnofobia poate fi cauzată de experimentarea a unul sau mai multor întâlniri traumatice cu păianjenii.

Cercetările sugerează că arachnofobia sau o aversiune generală față de păianjeni este înrădăcinată ca o tehnică ancestrală de supraviețuire.

Unii indivizi din anumite grupuri culturale sau religioase par să aibă fobii care izvorăsc din aceste influențe.

Cercetătorii cred că poate exista un component genetic legat de fobii. Factorii de mediu familial pot influența, de asemenea, dezvoltarea fobiilor.

Fobiile specifice sunt mai prevalente în rândul femeilor decât al bărbaților, atât în adolescență, cât și la adulți. Puteți fi mai expus riscului de a dezvolta arachnofobie dacă ați avut o experiență traumatică anterioară cu un păianjen, dacă aveți o altă afecțiune de sănătate mintală și/sau aveți o istorie familială de fobii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel