Ce este acidul lactic și ce rol are în organism. Mitul despre durerea musculară cauzată de acidul lactic

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
acid lactic Foto: Freepik @allbestfitnessishere
acid lactic Foto: Freepik @allbestfitnessishere

Află mai multe despre acidul lactic și de unde provine durerea musculară după efort.

Acidul lactic este o substanță chimică produsă de organism atunci când celulele descompun carbohidrații pentru energie. Este produs în principal de mușchi și de celulele roșii din sânge, dar poate proveni din orice țesut. Se găsește cel mai frecvent în mușchi în timpul antrenamentelor intense, dar orice activitate care crește utilizarea oxigenului poate, de asemenea, să determine celulele să producă acid lactic.

Creșterile pe termen scurt ale acidului lactic pot apărea în timpul antrenamentelor, în timpul lucrului prin curte sau când ajuți un prieten să se mute, dar acestea sunt de obicei inofensive și nu provoacă simptome. Ficatul și rinichii filtrează acidul lactic din sânge și îl transformă în glucoză.

Vezi și: 7 semne că ai deficiență de magneziu. Simptomele apar adesea după niveluri foarte scăzute

Ce rol îndeplinește acidul lactic

Organismul folosește oxigenul pentru a alimenta mușchii și țesuturile, dar atunci când are loc o activitate fizică intensă, celulele descompun glucoza pentru a genera energie. Acidul lactic este creat atunci când această energie este generată în mod anaerob. Acesta are trei funcții principale: energie, generarea de glucoză (gluconeogeneză) și semnalizarea moleculei.

Organismul produce acid lactic pentru a alimenta celulele în timpul activității intense. Ficatul și rinichii filtrează acidul lactic din sânge, transformându-l în glucoză nouă pentru utilizare ulterioară. În plus, acidul lactic acționează ca o moleculă de semnal în tot corpul, atrăgând celulele sistemului imunitar pentru a vindeca rănile și a lupta împotriva infecțiilor.

Citește și: Aminoacidul din ceaiul verde care reduce anxietatea și susține sistemul imunitar. Îmbunătățește concentrarea alături de cofeină

Mitul conform căruia acidul lactic provoacă dureri musculare după antrenamente este fals. Studiile arată că acidul lactic este eliminat rapid din mușchi fără a deteriora celulele sau a provoca durere.

Durerea este cauzată de obicei de microrupturi, care pot fi reparate pentru a crește mușchii mai mari și mai puternici. Durerea musculară severă poate indica o leziune, cum ar fi o întindere musculară sau o întindere musculară. Durerea este de obicei cauzată de rupturi microscopice în fibrele musculare, potrivit Mayo Clinic.

Foto: Freepik

Ce se întâmplă când nivelul de acid lactic este ridicat

Acidoza lactică este o afecțiune gravă care poate fi fatală din cauza unor afecțiuni și infecții care împiedică capacitatea organismului de a obține oxigen proaspăt pentru celule. Este adesea o complicație a altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi insuficiența renală, insuficiența hepatică, ciroza, insuficiența cardiacă, infecțiile, septicemia și cancerul.

Simptomele comune includ greață, vărsături, slăbiciune musculară și dureri abdominale. Incapacitatea organismului de a procesa acidul lactic deteriorează rapid organele și țesuturile, ceea ce duce la vărsături.

Acidoza lactică se poate dezvolta în timpul activităților fizice intense, cum ar fi sportul sau antrenamentele, dar persoana respectivă nu trebuie forțată să continue să se miște atunci când este epuizată fizic.

Este important să reții că acidoza lactică este diferită de creșterea temporară a nivelului de acid lactic după un antrenament, deoarece ficatul și rinichii încep să descompună acidul lactic suplimentar înainte de a prezenta simptome sau complicații.

Cum să ai grijă de mușchii tăi

Acidul lactic nu provoacă dureri sau leziuni musculare. Pentru a preveni leziunile musculare, întindeți-vă și încălziți-vă înainte de o activitate fizică intensă. Întinderea treptată a mușchilor crește flexibilitatea și le conferă mai multă capacitate de mișcare. Asigură-te că te întinzi și te încălzești înainte de a începe orice activitate.

Acidul lactic, adesea asociat cu durerea și arsurile după exerciții fizice, este de fapt o sursă de combustibil și un semnal pentru vindecare. Acesta nu este cauzat de utilizarea excesivă a mușchilor, ci mai degrabă de alte afecțiuni de sănătate.

Este important să consulți un medic pentru a înțelege cum să eviți acidoza lactică și să identifici simptomele care trebuie monitorizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel