Deținerea unei pisici poate aduce dragoste necondiționată și suport emoțional în viața ta. A avea un prieten felin poate aduce, de asemenea, beneficii pentru sănătate, ajutând la reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății inimii. Pisicile îți pot oferi și:
1. Sprijin psihologic
Sprijinul oferit de o pisică în timpul doliului, bolii, concedierii sau respingerii poate fi la fel de important ca sprijinul oferit de un partener, prieten sau rudă. Adesea, un animal de companie devine un receptor pentru sentimentele pe care nu le putem exprima în relațiile umane. Stăpânii de pisici știu că o sesiune de mângâiere sau joacă cu pisica lor poate transforma o zi proastă într-una bună. Dovezi științifice arată și faptul că torsul pisicii poate liniști sistemul nervos și reduce tensiunea arterială.
2. Companie
Relația unei persoane cu o pisică poate deveni foarte profundă. Poate însemna atât de mult, încât o persoană ar putea să se mute în altă casă, să își schimbe locul de muncă, să renunțe la vacanțe și chiar să renunțe la un partener pentru a se asigura că relația emoțională cu pisica lor rămâne fericită și stabilă.
3. Beneficii pentru sănătate
Includerea animalului tău de companie în rutina ta de fitness este o modalitate distractivă și ușoară de a te asigura că amândoi beneficiați de exercițiile de care aveți nevoie. Când faci exerciții fizice împreună cu animalul tău, se întărește conexiunea unică dintre voi, oferind beneficii fizice și psihologice, care vă ajută pe amândoi să trăiți o viață mai fericită și mai sănătoasă. De asemenea, studii spun că stăpânii de pisici prezintă un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Auzim mereu despre faptul că părul de pisică este unul dintre cele mai comune alergene. Cu toate acestea, dacă un copil este expus la pisici în primii ani de viață, este mai probabil să dezvolte un sistem imunitar care luptă, nu doar împotriva alergiilor la pisici, ci și împotriva altor tipuri de alergeni.
4. Beneficii pentru copii
Creșterea alături de o pisică poate ajuta copiii să se responsabilizeze și să aprecieze mai mult animalele din viața noastră.
5. Terapie
Copiii cu autism, persoanele în vârstă cu demență și alte grupuri vulnerabile dezvoltă relații cu pisicile în feluri în care nu pot relaționa cu oamenii.
”Unii dintre cei cu demență și Alzheimer se raportează la animale într-un mod în care nu o fac cu oamenii. Rutina de a avea grijă de animale poate fi însoțită de rutina de a avea grijă de sine, ceea ce poate ajuta oamenii să locuiască în propriile case mai mult timp și să-și mențină independența.”, spune un medic pentru Saga Magazine.
Ce să faci dacă ai alergie la pisici
S-ar putea să îți dorești o pisică în familia ta, dar singurul lucru care te împiedică este nasul care curge și ochii înlăcrimați. Deși este adevărat că pisicile pot declanșa alergii, asta nu înseamnă că trebuie să renunți automat la ideea de a avea o pisică. Majoritatea alergiilor sunt cauzate de mătreața animalului, iar unele rase produc mult mai multă mătreață decât altele.
- Restricționează anumite camere din casă. Dacă suferi de alergie la pisici, este posibil să vrei să ții pisica departe de dormitorul tău și să o restricționezi la doar câteva camere din casă, de exemplu.
- Spală-ți mâinile. După ce ai interacționat sau mângâiat pisica, asigură-te că îți speli mâinile cu săpun și apă înainte de a-ți atinge fața sau de a-ți freca ochii.
- Folosește purificatoare de aer. Purificatoarele de aer luptă împotriva alergiilor la pisici, precum și împotriva altor alergeni care ar putea să persiste în aer, cum ar fi acarienii de praf. Utilizarea unuia te poate ajuta să trăiești o viață sănătoasă și fericită alături de pisica ta.
- Fii consecvent în privința băilor. Făcându-i pisicii băi regulate, poți reduce mătreața.
- Consultă-ți medicul sau farmacistul local cu privire la cel mai bun antihistaminic pentru alergia la pisici. Simptomele comune, cum ar fi nasul care curge, pot fi tratate adesea cu medicamente orale, în timp ce ochii umflați și în lacrimi pot fi tratate frecvent cu picături pentru ochi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.