Ce efect are asupra sănătății faptul că ne trezim cu gura uscată. Ela Bănică: Îți dă o senzație de oboseală

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
gura uscata - FOTO: Freepik@drobotdean
gura uscata - FOTO: Freepik@drobotdean

Ce efect are asupra sănătății faptul că ne trezim cu gura uscată și de ce se întâmplă lucrul acesta.

Ce efect are asupra sănătății faptul că ne trezim cu gura uscată. Într-o lume agitată, este ușor să subestimăm importanța respirației noastre zilnice. Cu toate acestea, trezitul dimineața cu gura uscată poate fi un semn revelator al unui obicei nesănătos de a respira pe gură.

Patrick McKeown, influencer și specialist în respirație, un pionier în antrenamentul respirației, a venit pentru prima dată în România, la invitația medicului Ela Bănică, traducătoarea în limba română a bestseller-ului "Avantajul Oxigenului" și expert în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială cu o vastă experiență în ghidarea creșterii faciale, dezvoltarea maxilo-facială, respirație, sforăit şi apnee în somn.

Ela Bănică a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL cum acest obicei, care afectează adesea copiii și adulții deopotrivă, poate duce la senzații de oboseală cronică și poate influența negativ starea generală de bine.

Vezi și: 

”Dacă ne trezim dimineața cu gura uscată, iar în cazul copiilor găsește foarte multă salivă pe pernă, asta este un semn că respirația lor este pe gură și nu este nazală, cum ar fi corect.

Asta îți dă o senzație de oboseală. Te trezești mai obosit pentru că nu respiri corect pe nas. Totul pornește de la nas. Gura nu este făcută pentru respirație. Nasul este făcut pentru respirație.

Sunt foarte multe avantaje umidifică aerul, îl încălzește, filtrează bacteriile pe particulele de alergeni, dar și secretă nitric oxidul, un gaz extrem de important care secretă în sinusurile paranazale atunci când inspirăm calm și expirăm calm pe nas, gaz de beneficiile căruia nu avem parte dacă respirăm pe gură sau mixt.

Gura nu este făcută pentru respirație”, a spus medicul Ela Bănică, traducătoarea în limba română a bestseller-ului "Avantajul Oxigenului" și expert în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială cu o vastă experiență în ghidarea creșterii faciale, dezvoltarea maxilo-facială, respirație, sforăit şi apnee în somn, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi și: Ceaiul care reduce riscul unui ucigaș tăcut. O cană pe zi poate prelungi viața

Nasul, rol esențial

Este esențial să înțelegem că nasul nu este doar pentru a-și îndeplini rolul estetic sau pentru a purta ochelari de soare, ci are o funcție vitală în modul în care trăim. Respirația nazală, în comparație cu cea orală, are numeroase avantaje notabile.

Respirația nazală, pe de altă parte, umidifică aerul pe care îl inspirăm, îl încălzește și filtrează bacteriile și particulele de alergeni din acesta. Acest lucru poate ajuta la prevenirea problemelor respiratorii și la menținerea unei căi respiratorii sănătoase.

Mai mult decât atât, respirația nazală are un secret ce poate schimba modul în care ne simțim. Atunci când inspirăm și expirăm calm prin nas, sinusurile paranazale secrează nitric oxid, un gaz cu beneficii semnificative pentru sănătatea noastră.

Vezi și: OMAD, dieta care promite că vă scapă de kilogramele nedorite într-un timp scurt. Ce este și cum funcționează. Care sunt avantajele, dar și dezavantajele

Acest gaz contribuie la vasodilatație, îmbunătățind astfel fluxul sanguin și oxigenarea corpului. De asemenea, nitric oxidul are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, contribuind la menținerea sistemului imunitar în formă optimă.

În concluzie, respirația pe gură nu este doar o preocupare estetică, ci și un factor care poate influența calitatea somnului și starea generală de sănătate. Pentru a ne simți mai energizați și a ne bucura de toate beneficiile respirației nazale, ar trebui să acordăm atenție modului în care respirăm. Nasul este construit pentru a face acest lucru cu succes, oferindu-ne un drum către un somn mai odihnitor și o stare de bine generală.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel