Culoarea urinei a fost întotdeauna un indicator de încredere al stării de sănătate a unei persoane.
De la nivelul de hidratare până la posibile afecțiuni, urina poate dezvălui multe despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului tău. Înțelegând aceste semne subtile, poți identifica din timp problemele de sănătate și poți lua măsuri adecvate.
Ei bine, urina își obține culoarea de la un pigment numit urocrom, un produs secundar al descompunerii hemoglobinei din globulele roșii. Concentrația de urocrom, alături de alți factori precum hidratarea, dieta și medicamentele, influențează culoarea urinei.
Urina transparentă sau galben deschis: Semne de hidratare optimă
Urina transparentă sau galben deschis indică, în general, o hidratare adecvată și o funcție renală sănătoasă.
Această culoare rezultă din diluția urocromului în apă.
Cu toate acestea, urina constant limpede poate sugera suprahidratarea, care poate epuiza electroliții esențiali, potrivit National Kidney Foundation.
Urina galben închis sau chihlimbar: Semnal de deshidratare
Urina galben închis sau chihlimbar indică adesea deshidratarea. Când organismul are un deficit de apă, urina devine mai concentrată cu produse reziduale, ceea ce duce la o culoare mai închisă.
Deshidratarea ușoară poate fi rezolvată prin creșterea aportului de apă, dar urina întunecată persistentă necesită atenție medicală, potrivit Cleveland Clinic.
Urina portocalie: Un semn de avertizare sau cauze benigne
Un studiu din Journal of Hepatology arată că urina portocalie poate rezulta din diverși factori, de la deshidratare la influențe dietetice (de exemplu, consumul de morcovi sau alimente bogate în beta-caroten).
Totuși, aceasta poate semnala disfuncții hepatice sau obstrucții ale ductului biliar dacă este însoțită de scaune deschise la culoare și icter.
Urina roșie sau roz: Prezența sângelui sau alimente inofensive
Urina roșie sau roz poate părea alarmantă, dar nu înseamnă întotdeauna o problemă. Sfecla, murele sau rubarba pot da o tentă roșiatică.
Totuși, hematuria (prezența sângelui în urină) poate provoca această decolorare, semnalând posibile infecții urinare, pietre la rinichi sau chiar afecțiuni mai grave, precum cancerul vezicii urinare, potrivit American Urological Association.
Urina maro sau de culoarea cola: Semn al unor afecțiuni grave
Urina maro sau de culoarea cola indică adesea deshidratare severă, leziuni musculare (rhabdomioliză) sau boli hepatice (de exemplu, hepatită sau ciroză).
Un studiu din Această nuanță poate apărea și după consumul de boabe de fava sau anumite medicamente, cum ar fi metronidazolul.
Urina verde sau albastră: Cauze rare, dar fascinante
Deși rar, urina verde sau albastră poate fi cauzată de medicamente (de exemplu, propofol sau albastru de metilen) sau coloranți alimentari.
Infecțiile cu anumite bacterii precum Pseudomonas pot duce, de asemenea, la o tentă verzuie.
Această decolorare este, de obicei, inofensivă, dar trebuie discutată cu un medic dacă persistă, potrivit National Institutes of Health (NIH).
Urina tulbure sau lăptoasă: Posibile infecții sau cristale
Urina tulbure poate indica o infecție a tractului urinar (ITU), mai ales dacă este însoțită de un miros neplăcut sau senzație de arsură, arată un studiu din BJU International.
Alte cauze posibile includ pietrele la rinichi sau excesul de fosfați în urină.
Urina spumoasă: Când să îți faci griji?
Urina spumoasă sau cu aspect de spumă poate fi rezultatul urinării rapide sau al deshidratării, dar persistența spumei poate indica proteinurie (exces de proteine în urină), adesea legată de boli renale, arată National Kidney Foundation.
Sigur, culoarea urinei poate să fie diferită în anumite momente din diverse cauze precum:
- Medicamente precum antibioticele, care pot colora urina în roșu, în timp ce laxativele pot da o nuanță portocalie.
- Suplimente care dau doze mari de vitamina B2 (riboflavină) sau vitamina C și care pot face urina de un galben intens.
- Dieta și alimente precum sparanghelul pot schimba nu doar culoarea, ci și mirosul urinei, potrivit Harvard Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.