Aproape jumătate dintre bărbații adulți au tensiune arterială crescută, arată Asociația Americană a Inimii. ”Controlul tensiunii arteriale rămâne o provocare majoră de sănătate publică, care afectează chiar și pe cei care sunt tratați pentru boală”, spune medicul Aayush Visaria, autorul studiului, cercetător postdoctoral la Institutul Rutgers pentru Sănătate, Politici de îngrijire a sănătății și Cercetarea îmbătrânirii la Universitatea din New Brunswick, New Jersey, SUA.
Potrivit specialistului, se știe că ”femeile tind să aibă o creștere accelerată a tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare după menopauză”, există puține informații în literatura de specialitate dacă controlul tensiunii arteriale este diferit în funcție de sex și dacă se modifică odată cu vârsta.
Asta este ideea de la baza cercetării celor de la New Brunswick. Au folosit informații despre sănătate din sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din 1999 până în 2018, un sondaj bianual, reprezentativ la nivel național, efectuat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acest sondaj a inclus: 13.253 de adulți, cu vârsta de 20 de ani și peste, care luau medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a trata hipertensiunea; vârsta medie a fost de 57 de ani; 52% erau femei, iar 71% erau albi non-hispanici.
Cercetătorii au comparat ratele de hipertensiune arterială necontrolată în rândul bărbaților față de femeile din grupele de vârstă de 10 ani și au constatat că diferențele în șansele de hipertensiune arterială necontrolată au fost similare, indiferent de criteriile orientative pentru hipertensiunea arterială.
Mai precis, 34% dintre cei din studiu au avut hipertensiune arterială necontrolată. Pentru vârstele de 70 de ani și peste, femeile au avut cu 29% (vârsta 70-79) până la 63% (vârsta peste 80 de ani) șanse mai mari de hipertensiune arterială necontrolată decât bărbații.
Aceste rezultate indică faptul că femeile cu vârsta de 70 de ani și peste și bărbații cu vârsta sub 50 de ani cu hipertensiune pot avea un risc crescut de hipertensiune arterială necontrolată și pot beneficia de o monitorizare mai frecventă a tensiunii arteriale, susțin cercetătorii.
Cercetătorii subliniază că studiul are o limitare privind faptul că s-a făcut o singură verificare a tensiunii arteriale la un moment dat, care poate să nu descrie cu exactitate tensiunea arterială a unei persoane, deoarece aceasta fluctuează de obicei pe parcursul zilei, arată medicalxpress.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.