Ce câștigi dacă dormi în plus în weekend. Recuperarea orelor de somn: mit sau efect placebo

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
recuperarea orelor de somn Foto: Freepik @bashkirovaphoto
recuperarea orelor de somn Foto: Freepik @bashkirovaphoto

Un nou studiu investighează legătura dintre somnul din weekend și riscul de dezvoltare a bolilor de inimă, analizând impactul recuperării orelor de somn asupra sănătății cardiovasculare.

Vezi și: Câtă cafea poți să bei zilnic. Consumul cronic de cofeină și riscul bolilor cardiovasculare

Un nou studiu realizat de State Key Laboratory of Infectious Disease sugerează că „recuperarea” somnului în weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu aproape 20%.

Studiul, care a implicat peste 90 000 de participanți la proiectul UK Biobank, a creat patru cohorte, de la cei cu cele mai compensate cantități de somn la cei cu cele mai puține.

Privarea de somn, definită ca mai puțin de șapte ore pe noapte, poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiovasculare. Studiul a constatat că cei cu cele mai compensate cantități de somn erau cu 19% mai puțin predispuși să dezvolte boli de inimă decât cei cu cele mai puține cantități.

Poți să recuperezi orele de somn pierdute?

Privarea de somn poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, bunăstării și capacității de concentrare asupra sarcinilor zilnice ale unei persoane. CDC recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore în fiecare noapte, dar 1 din 3 adulți nu dorm suficient.

Un studiu realizat de Providence Saint John's Health Center a constatat că recuperarea somnului poate fi utilă pe termen scurt, dar nu este o abordare pentru o sănătate mentală și fizică optimă.

Lipsa constantă de somn poate duce la acumularea de hormoni de stres, dezechilibre ale metabolismului și inflamații crescute, care pot contribui în timp la probleme grave de sănătate precum obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Din perspectiva sănătății funcționale, este esențial să mențineți un program regulat de somn și să acordați prioritate calității somnului la fel de mult ca și cantității. În loc să vă bazați pe sieste sau pe un somn mai lung la sfârșit de săptămână, considerați somnul drept fundația care susține toate celelalte aspecte ale sănătății, cum ar fi alimentația, exercițiile fizice și gestionarea stresului. Cea mai bună strategie este să evitați datoria de somn, făcând din somnul constant și de calitate o parte nenegociabilă a rutinei dumneavoastră.

Citește și: Somnul și memoria: neuronii se resetează în timpul somnului. Ce spune știința despre instrumentul natural al creierului pentru consolidarea memoriei

Foto: Freepik @katemangostar

Impactul somnului asupra sănătății cardiovasculare

Somnul este esențial pentru vindecarea vaselor inimii, tensiunea arterială, nivelul de zahăr și controlul inflamațiilor. Prea puțin somn poate crește riscul de boli cardiovasculare. Privarea de somn perturbă ritmul circadian natural al organismului, afectând producția de hormoni și reglarea zahărului din sânge, ducând la rezistență la insulină și alte riscuri cardiovasculare.

Privarea de somn poate crește nivelul hormonilor de stres, precum cortizolul, contribuind la apariția problemelor cardiace. Recuperarea somnului poate ajuta la scăderea acestor niveluri. Privarea cronică de somn poate duce, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Un somn adecvat este esențial pentru un sistem imunitar sănătos, ajutând la combaterea infecțiilor și a inflamațiilor, care sunt legate de bolile de inimă.

Puiul de somn ajută pe oameni să recupereze privarea de somn?

Somnul în timpul zilei poate oferi un plus de energie, dar nu este o modalitate durabilă de a compensa somnul. Procesele cele mai reparatoare ale organismului au loc în timpul somnului de noapte, astfel încât, pentru menținerea unei stări optime de sănătate, este esențial să dormiți mult.

Nutriția joacă un rol crucial în stabilirea unor modele de somn consistente, hidratarea și plantele și adaptogenii precum mușețelul, rădăcina de valeriană, floarea pasiunii și ashwagandha fiind considerate suplimente utile. Cu toate acestea, este esențial să solicitați sfatul și aprobarea unui medic înainte de a începe orice supliment.

Suplimentele de melatonină pot ajuta în caz de jet lag sau de muncă în schimburi, dar momentul și doza trebuie ajustate. Magneziul contribuie la relaxare prin calmarea sistemului nervos.

Sursele de alimente integrale precum frunzele verzi, nucile și semințele oferă nutrienți, fibre și antioxidanți care favorizează somnul, ceea ce le face mai ușoare pentru sistemul digestiv și mai durabile pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel