Ce boli poate ascunde sunetul inimii. Sunetul ciudat care poate apărea când adormi și ar putea semnala o problemă gravă de sănătate cardiacă. Un expert a avertizat că acest sunet neobișnuit poate indica acumularea de grăsime în arterele tale, ceea ce poate fi un semn al bolilor coronariene. Dacă observați acest simptom, este esențial să consultați un medic de familie.
Conform doctorului Michael Miller, profesor de medicină cardiovasculară la Școala de Medicină a Universității din Maryland, boala coronariană poate să se manifeste printr-un sunet ciudat atunci când încercați să adormiți. El subliniază că sunetul bătăilor inimii ar trebui să vă atragă atenția.
Deși este normal să auziți bătăile inimii după exerciții fizice, acest sunet poate semnala o problemă cardiacă dacă îl percepeți în timpul odihnei.
”Unii pacienți cu o valvă cardiacă defectă pot auzi sunetul valvei lor noaptea, când încearcă să adoarmă”, spune dr. Miller, potrivit Mirror.
Ce cauzează sunetul inimii
Dr. Miller sugerează că, dacă sunetul este prezent în timpul relaxării, este important să discutați cu medicul de familie. Există posibilitatea ca acest sunet să fie cauzat de factori precum tensiunea arterială scăzută, nivelul scăzut de zahăr din sânge, anemie, deshidratare sau medicamentele pe care le luați. Este crucial să stabiliți cauza acestui sunet printr-o evaluare medicală adecvată.
Fundația Britanică pentru Inimă descrie senzația de accelerare, bătaie sau bătaie a inimii ca palpitații, care pot fi cauzate de următoarele afecțiuni:
- Aritmie - ritm cardiac anormal.
- Cardiomiopatie - o boală a mușchiului cardiac care afectează dimensiunea acestuia.
- Afecțiuni cardiace congenitale - anomalii la nivelul valvelor sau camerelor inimii care se dezvoltă în uter.
- Atac de cord.
- Insuficiență cardiacă.
- Boli ale valvelor inimii.
Boala coronariană, ce este
Boala arterială coronariană este o afecțiune cardiacă frecventă. Principalele vase de sânge care alimentează inima (arterele coronare) se luptă să trimită suficient sânge, oxigen și nutrienți către mușchiul cardiac. Depozitele de colesterol (plăcile) din arterele inimii și inflamația sunt, de obicei, cauza bolii coronariene.
Semnele și simptomele bolii coronariene apar atunci când inima nu primește suficient sânge bogat în oxigen. Dacă aveți boală coronariană, fluxul sanguin redus către inimă poate provoca dureri în piept (angină pectorală) și dificultăți de respirație. Un blocaj complet al fluxului sanguin poate provoca un atac de cord.
Boala arterelor coronare se dezvoltă adesea de-a lungul deceniilor. Simptomele pot trece neobservate până când un blocaj semnificativ cauzează probleme sau se produce un atac de cord. Urmarea unui stil de viață sănătos pentru inimă poate ajuta la prevenirea bolii coronariene.
Boala arterelor coronare poate fi numită și boală coronariană, potrivit Mayo Clinic.
Boala coronariană, simptome
Simptomele bolii coronariene pot include:
- Dureri în piept.
- Dificultăți de respirație.
- Durere în diferite părți ale corpului.
- Senzație de leșin.
- Stare de rău generală.
Este esențial să consultați un medic de familie dacă experimentați în mod regulat aceste simptome.
Boala coronariană, cauze
Boala arterelor coronare începe atunci când grăsimile, colesterolul și alte substanțe se adună pe pereții interiori ai arterelor inimii. Această afecțiune se numește ateroscleroză. Acumularea se numește placă. Placa poate provoca îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin. Placa poate, de asemenea, să se spargă, ducând la formarea unui cheag de sânge.
În afară de colesterolul ridicat, deteriorarea arterelor coronare poate fi cauzată de:
- Diabet sau rezistență la insulină
- Tensiune arterială ridicată
- Lipsa de exerciții fizice suficiente (stil de viață sedentar)
- Fumatul sau consumul de tutun
Boala coronariană, factori de risc
Boala arterială coronariană este frecventă.Vârsta, genetica, alte condiții de sănătate și alegerile privind stilul de viață pot afecta sănătatea arterelor inimii.
Factorii de risc ai bolii arterelor coronare includ:
- Vârsta. Înaintarea în vârstă crește riscul de deteriorare și îngustare a arterelor.
- Sexul. Bărbații prezintă, în general, un risc mai mare de boală coronariană. Cu toate acestea, riscul pentru femei crește după menopauză.
- Antecedente familiale. Un istoric familial de boli de inimă vă face mai predispus la boli coronariene. Acest lucru este valabil mai ales dacă o rudă apropiată (părinte, frate sau soră) a dezvoltat o boală de inimă la o vârstă fragedă.
Riscul este mai mare dacă tatăl sau un frate a avut o boală de inimă înainte de 55 de ani sau dacă mama sau o soră a dezvoltat-o înainte de 65 de ani.
- Fumatul. Dacă fumați, renunțați la fumat. Fumatul este dăunător pentru sănătatea inimii. Persoanele care fumează au un risc semnificativ mai mare de boli de inimă. Respirarea fumului pasiv crește, de asemenea, riscul.
- Tensiune arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată necontrolată poate face ca arterele să devină dure și rigide (rigiditate arterială). Arterele coronare pot deveni înguste, încetinind fluxul sanguin.
- Colesterolul ridicat. Prea mult colesterol rău în sânge poate crește riscul de ateroscleroză. Colesterolul rău se numește colesterol LDL (low-density lipoprotein). Insuficientul colesterol bun - numit lipoproteină cu densitate mare (HDL) - duce, de asemenea, la ateroscleroză.
- Diabet. Diabetul crește riscul de boală coronariană. Diabetul de tip 2 și boala coronariană au în comun unii factori de risc, cum ar fi obezitatea și hipertensiunea arterială.
- Supraponderabilitate sau obezitate. Excesul de greutate corporală este rău pentru sănătatea generală. Obezitatea poate duce la diabet de tip 2 și la hipertensiune arterială.Întrebați-vă furnizorul de servicii medicale care este greutatea sănătoasă pentru dumneavoastră.
- Boală cronică de rinichi. Faptul de a avea o boală renală pe termen lung crește riscul de boală coronariană.
- Nu faceți suficiente exerciții fizice. Activitatea fizică este importantă pentru o stare de sănătate bună. Lipsa de exerciții fizice (stil de viață sedentar) este legată de boala coronariană și de unii dintre factorii de risc ai acesteia.
- Mult stres. Stresul emoțional poate deteriora arterele și agrava alți factori de risc pentru boala coronariană.
- O dietă nesănătoasă. Consumul de alimente cu multe grăsimi saturate, grăsimi trans, sare și zahăr poate crește riscul de boală coronariană.
- Consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate duce la afectarea mușchiului cardiac. De asemenea, poate agrava alți factori de risc ai bolii coronariene.
- Cantitatea de somn. Atât prea puțin cât și prea mult somn au fost legate de un risc crescut de boli de inimă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.