Ce boli digestive riscă cei mici la început de an școlar. Avertismentul medicului

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Georgiana Mănăilă, medic gastroenterolog, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre bolile digestive care ar putea apărea odată cu reintrarea copiilor în colectivitate, în contextul începerii noului an școlar.  

"Dacă ne referim la bolile apărute prin reintrarea în colectivitate, ne referim automat la bolile transmisibile și anume infecțiile. Ele pot se pot manifesta în sfere variate: pulmonar, ORL, gastroenterologic etc. Rezumandu-ne însă la partea digestivă, infecțiile transmise în colectivitate apar în marea lor majoritate prin transmitere fecal-orala (mai exact prin existența patogenilor în materiile fecale a unei persoane infectate, care trec la o persoana sănătoasă). Aceasta cale apare prin lipsa unei igiene sanitare adecvate (copiii nu se spală pe mâini și baga mâinile în gura, alimente nespălate) sau prin apa contaminată cu particule infectante.
În colectivitate copiii sunt mult mai predispuși să se infecteze unii de la alții având un contact strâns unii cu ceilalți (grădinițe,scoli).

Infecțiile transmise astfel pot fi bacteriene (salmonella, escherichia coli,campylobacter), virale (hepatita A, enterovirusuri,norovirusuri,rotavirusul, coronavirusuri), protozoare (giardia), helminți. Ca frecventa, între 1 și 4 ani apar mai des infecții cu rotavirus, adenovirus, norovirus iar peste 5 ani, locurile fruntașe sunt ocupate de bacterii precum campylobacter, salmonella și rotavirusul", a explicat dr. Georgiana Mănăilă la DC Medical. 


    Simptome și complicații


Potrivit medicului, simptomul principal al acestor infecții este diareea, iar modalitatea de manifestare depinde foarte mult de agentul patogen.


"Rotavirusul rămâne cea mai frecventă cauză de gastroenterită acuta între 0 și 5 ani. În cazul acestei infecții, apare o forma de diaree severă, cu scaune abundente, uneori cu sânge, febra, vărsături. Aceasta situație apare în general la copiii mici, din creșe, pentru că odată cu creșterea în vârstă, copiii mai mari și adulții pot fi asimptomatici. Să nu uitam că există vaccin contra rota-virusului care poate evita apariția acestei boli la copiii mici.


Episoadele de diaree bacteriană, precum cele produse de salmonela sau shigella apar în cadrul epidemiilor familiale sau în colectivități; întâlnim în acest caz scaune diareice prelungite, cu sânge și mucus, febra. 

În cazul salmonelei trebuie precizat faptul că uneori după un episod acut poate apărea portajul asimptomatic prelungit, cu alte cuvinte eliminarea în continuare a bacteriei prin materiile fecale ceea ce duce la risc de transmitere mai departe a infecției.

În cazul infecției cu E.coli,  distingem deasmenea forme clinice diferite în funcție de tulpina agentului patogen ( existând E.coli enteropatogen, enterotoxigen care produc diaree însă care nu întotdeauna necesita tratament antibiotic, fiind de multe ori deajuns hidratarea orală dar și E.coli enterohemoragic, forma mai gravă de infecție din cauza faptului că bacteria produce o toxina numita verotoxina - se manifesta fie prin diaree banala fie poate duce la diaree sangvinolenta sau chiar sindrom hemolitic-uremic cu manifestări importante și grave la nivelul vaselor și celulelor sangvine)

O cauza importantă și frecventă de diaree, transmisa prin alimente, este cea stafilococica. Peste 50% din tulpinile de stafilococ auriu produc enterotoxine; acestea duc la toxiinfecții alimentare care pot da episoade diareice, în general însă autoremise și care de cele mai multe ori nu necesita antibiotic", spune medicul. 


 Dr. Georgiana Mănăilă atrage atenția că aceste infecții pot duce la complicații severe, care pot pune viața în pericol. 
"Complicațiile acestor infecții pot merge de la deshidratare (copilul pierde apa prin intermediul scaunului moale și voluminos), dezechilibre hidroelectrolitice (cum este hipopotasemia; potasiul este secretat de colon iar în cazul unei diarei prelungite apare eliminarea în exces a acestuia ducând la hipopotasemie), septicemii (în cazul bacteriilor care trec bariera intestinala și invadează organismul), sindrom hemolitic-uremic", explică specialistul. 

 

 


Vezi și: Pachețelul pentru școală. Alimentele care îi pot îmbolnăvi pe copii

 

 

Tratament

Potrivit medicului, în cazul diareei prelungite, este extrem de importantă hidratarea, consumul anumitor alimente, iar în cazuri grave, prezența la medic. 

"Este importantă evitarea deshidratării, cea mai frecventa complicație a diareei prelugite și totodată cea pe care se poate acționă cel mai ușor chiar de acasă.
Rehidratarea se face oral, prin a da copilului lichide; NU se indica însă sucurilde fructe și lapte însă rehidratarea se poate face cu: apa simpla sau apa de orez,suc de morcovi,ceaiuri,soluții de rehidratare. 
Dintre alimentele antidiareice menționam biscuiți, pâine prăjită,orez, tapioca, carne de pui, oua fierte, unele fructe precum banane, piersici.
Lactatele se introduc progresiv, la fel și carnea de peste gras,celelalte fructe.

Este foarte importanta prezentarea la medic în caz de diaree prelungita sau cu sânge și/sau mucus,apariția altor simptome precum febra, alterarea stării generale/confuzie, erupții tegumentare etc", subliniază dr. Georgiana Mănăilă

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel