Ce boală se ascunde în spatele maniei controlului. Radu Leca: Are legătură cu nevoia de a fi vizibil

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
mania controlului - FOTO: Freepik
mania controlului - FOTO: Freepik

Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei dorințe de a controla în permanență tot ceea ce se întâmplă. Ce este mania controlului și cum ne afectează.

Mania controlului este un termen care descrie un comportament excesiv de a dori să controlezi sau să guvernezi aspecte ale vieții tale sau ale altora.

Persoanele care manifestă mania controlului tind să simtă o nevoie compulsivă de a avea control asupra situațiilor, oamenilor sau mediului înconjurător. Acest comportament poate fi alimentat de diferite motive, cum ar fi anxietatea, frica de incertitudine sau nevoia de a fi văzuți ca fiind competenți și puternici.

Mania controlului poate avea consecințe negative asupra bunăstării personale și a relațiilor interpersonale. Este important să recunoaștem că nu putem controla totul în viață și că este normal să simțim uneori anxietate sau incertitudine. În cazul în care dorința de control devine copleșitoare sau interferează cu viața de zi cu zi, este recomandabil să căutăm ajutorul unui specialist în domeniul sănătății mintale pentru a înțelege și gestiona această tendință.

Vezi și: Sarcopenia, boala dură care poate apărea după 50 de ani. Cătălina Poiana: Vorbim din ce în ce mai mult despre un sindrom, osteosarcopenia

Mania controlului, impact psihologic

Mania controlului - FOTO: Freepik@vecstock

În societatea modernă, mulți dintre noi simțim presiunea de a controla aspecte ale vieții noastre și chiar ale altora. Dar ce se ascunde în spatele acestei dorințe aprige de control? Potrivit experților, acest comportament ar putea fi un semn al unei nevoi profunde de a fi văzuți și apreciați pentru realizările noastre.

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei probleme.

"În momentul în care tu îți dorești să controlezi anumite lucruri ce nu țin de tine, trebuie să vedem ce anume ascunde această nevoie de a controla. Nevoia de a controla are legătură cu tot ceea ce înseamnă cultivarea conștientă a nevoii de a fi vizibil reprezentativ pentru toți ceilalți pentru lucrurile bine făcute doar de tine", a explicat Radu Leca, psiholog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: TAVI: tot ce trebuie să știi despre tratamentul revoluționar al stenozei aortice. Dr. Rodica Niculescu: Poate fi aplicată și pacienților foarte vârstnici

Mania controlului, strâns legată de anxietate

Specialiștii în domeniul psihologiei susțin că mania controlului poate fi strâns legată de anxietate și alte tulburări psihologice. Radu Leca, psiholog, explică că atunci când cineva simte nevoia compulsivă de a controla totul în jurul său, este posibil să fie motivat de frustrări, furie și frică adânc înrădăcinate.

Mania controlului poate fi un semn al unei nevoi profunde de siguranță și ordine, dar poate ascunde și emoții dificile precum frustrare și frică.

"Controlul, când este folosit excesiv, dovedește că nu poți să îți controlezi anxietatea. Toate persoanele care simt nevoia să controleze excesiv ceva fac partea din pacienții ce sunt diagnosticați cu tulburare de anxietate. Sub această dorință de control se ascund frustrările, furia și frica", a explicat Radu Leca, psiholog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel