Medicii ne spun de ce boală am putea suferi dacă amânăm alarma ceasului. Fie că pur și simplu suntem prea epuizați pentru a ne trezi, fie mai vrem să dormim câteva minute, acest lucru ne poate oferi indicia despre starea noastră de sănătate.
Majoritatea dintre noi am readormit după ce am amânat alarma ceasului pentru câteva minute, dar atunci când acest lucru se întâmplă frecvent, indică o problemă de sănătate.
Tulburările ritmului circadian, legate de dificultatea de a ne trezi
Una dintre cauzele posibile pentru care adormim în timp ce sună alarma este un tulburare a ritmului circadian. Experții de la National Heart, Lung and Blood Institute explică că aceste tulburări apar atunci când ciclul nostru de somn-veghe este în afara sincronizării cu schimbările de mediu între ziua și noaptea, potrivit Health Digest.
Tulburările ritmului circadian cu cauze fiziologice
Centrul de Somn din Jacksonville explică că două tulburări ale ritmului circadian cu cauze fiziologice sunt tulburarea avansată a fazei de somn (ASPD) și sindromul fazei de somn întârziate (DSPS).
Persoanele cu tulburare avansată a fazei de somn (ASPD) sunt cele care se culcă devreme și se trezesc devreme. Cu alte cuvinte, cei cu ASPD devin extrem de obosiți în seara devreme și se trezesc ulterior mult mai devreme decât ceea ce ar fi considerat norma socială.
Potrivit ediției din 2013 a Encyclopedia of Sleep aceste persoane tind să adoarmă între orele 18:00 și 21:00 și să se trezească între orele 2:00 și 5:00 dimineața. Cu toate acestea, au fost documentate cazuri extreme de ASPD, inclusiv unul în care un pacient a raportat că doarme de la 16:00 la 00:00 în fiecare noapte.
Tulburare circadiană - FOTO: Freepik@Dragana Gordic
Centrul de Somn din Jacksonville notează că pacienții cu ASPD care reușesc să adoarmă din nou după trezire au mai multe șanse să doarmă peste alarma de dimineață. Terapia cu lumină intensă și schimbările comportamentale pot ajuta la tratarea acestei tulburări, potrivit Fundației pentru Somn.
Persoanele cu sindrom de faza de somn intarziate (DSPS) au problema opusă. Aceste persoane adesea nu pot adormi până mult mai târziu în noapte și, prin urmare, se trezesc mult mai târziu în zi. A fost cazul unei fete în vârstă de 15 ani diagnosticată cu DSPS, care adormea în mod regulat la ora 5 dimineața și se trezea la ora 1 după-amiază.
Persoanele cu DSPS au o problemă deosebită în a se trezi devreme, ceea ce poate face inutil un ceas cu alarmă. Terapia cu lumină, suplimentele de melatonină și cronoterapia (schimbarea treptată a orei de culcare) pot fi utile în tratamentul DSPS.
Tulburările ritmului circadian legate de circumstanțe
Intrând și ele în categoria tulburărilor ritmului circadian se află tulburarea jet lag și tulburarea somnului la schimbarea turelor de lucru.
În timp ce tulburarea avansată a fazei de somn (ASPD) și sindromul fazei de somn întârziate (DSPS) sunt ambele considerate a avea rădăcini fiziologice, tulburarea jet lag și tulburarea somnului la schimbarea turelor de lucru sunt în schimb legate de circumstanțe. De exemplu, persoanele afectate de tulburarea jet lag ar putea fi mai predispuse să adoarmă peste alarma lor dacă sunt într-un alt fus orar.
În mod similar, persoanele cu tulburare a somnului la schimbarea turelor de lucru care lucrează pe timp de noapte și dorm pe timp de zi ar putea de asemenea să nu audă ceasul de alarmă din cauza somnolenței extreme în timpul zilei.
Jet lagul este temporar și nu necesită tratament, cu toate că terapia cu lumină, suplimentele de melatonină și pastilele pentru somn pot ajuta la ajustarea la noul program de somn. Terapia cu lumină, suplimentele de melatonină, pastilele pentru somn și pastilele care promovează trezirea sunt opțiuni de tratament dacă munca pe ture de schimb este inevitabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.