Ce ar trebui să știți despre deodorantul "pentru tot corpul". Adevărul despre acest deodorant nou apărut

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Deodorant - Foto: Freepik @macniak
Deodorant - Foto: Freepik @macniak

Ce ar trebui să știți despre deodorantul "pentru tot corpul", conform experților. Este o soluție necesară sau o tendință de marketing?

Deodorantele pentru tot corpul încep să ocupe rafturile magazinelor de cosmetice, promițând un control complet al mirosurilor.

Aceste produse, adesea prezentate cu aluzii subtile sau explicite la zonele intime, par să fie următoarea tendință în industria îngrijirii personale.

Dar ce spun experții despre aceste produse și despre necesitatea lor reală?

"Este în mod clar o tendință în acest moment. Evident, știm că există și alte zone care au tendința de a avea un anumit miros corporal - zone, cum ar fi zona inghinală, care pot fi un pic mai susceptibile la dezvoltarea microbiană.

Acum toată lumea spune: Bine, trebuie să lansăm un deodorant pentru toate zonele", a declarat Dr. Marisa Plescia, vicepreședinte al Society of Cosmetic Chemists, o asociație profesională care reprezintă industria cosmetică și de îngrijire personală, potrivit CNN.

Cum funcționează deodorantele "pentru tot corpul"?

Produsele comercializate pentru utilizarea pe tot corpul sunt, din punct de vedere funcțional, similare cu deodorantele sau spray-urile corporale tradiționale. Acestea conțin adesea elemente pudrate care absorb transpirația - precum pulberea de arrowroot, amidonul detapioca și carbonatul de magneziu - alături de parfumuri care maschează mirosurile.

Cele mai multe nu conțin săruri de aluminiu care controlează transpirația, dar unele includ acest ingredient.

Potrivit dr. Chris Adigun, dermatolog din Chapel Hill, Carolina de Nord, produsele inovatoare includ compuși antimicrobieni care țintesc bacteriile cauzatoare de miros.

"Dacă nu vă deranjează să transpirați, acestea sunt produse foarte eficiente", a spus ea.

Un exemplu este acidul mandelic, un alfa-hidroxi acid cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, deși mecanismul exact încă nu este complet înțeles.

Acesta este ingredintul principal în mai multe mărci.

Hidroxidul de magneziu este un alt ingredient în deodorantele naturale, crește pH-ul pielii, făcând mediul mai puțin favorabil bacteriilor cauzatoare de miros.

Anumite mărci utilizează extracte de hamemelis și "post-biotice" provenite din bacterii benefice pentru a controla creșterea bacteriană.

Avem nevoie de deodorante pentru tot corpul?

Din perspectivă biologică, răspunsul este nu, potrivit experților.

"Nu mirosim peste tot, așa că nu văd de ce ar trebui să alicăm deodorant pe tot corpul", spune Dr. Adigun.

Transpirația este produsă de glandele apocrine, situate în special în zona axilelor și ighinală - responsabile pentru mirosul corporal.

Aceste glande eliberează o transpirație bogată în grăsimi și proteine, un festin pentru bacterii precum Staphylococcus hominis.

Dintr-o perspectivă filozofică, nici nu este necesar.

Dr. Plescia critică mesajul transmis de aceste produse, care sugerează că oamenii miros urât și trebuie să aplice produse pe tot corpul.

"Acum vedem acest mesaj: trebuie să folosești produse pe tot corpul pentru a nu mirosi", a spus ea, completând cu întrebarea: "Este un mesaj potrivit pentru oameni?"

Dr. Adigun consideră în mod special deranjantă direcționarea acestor mesaje către femei.

"Avem o problemă culturală cu ideea că femeile trebuiesă fie curate peste tot", a mai spus.

Există riscuri?

Evident, ca orice produs aplicat pe piele, deodorantele pentru tot corpul pot provoca iritații.

Dr. Jeanine Downie, dermatolog în Montclair, News Jersey, avertizează cămulte dintre pacientele sale cu piele sensibilă găsesc aceste produse iritante.

Printre ingredientele problematice se numără pentilen glicolul, fenilpropanolul, hidroxidul de potasiu și parfumurile.

"Femeile trebuie să fie atente", spune dr. Adigun, care spune că pielea din zona intimă este foarte sensibilă, iar ingredientele antibacteriene pot perturba echilibrul microfibrei, ducând la infecții cu drojdie sau vaginoză bacteriană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel