Ce alimente să nu consumi NICIODATĂ cu medicamente. 7 combinații PERICULOASE!

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay
Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay

Câteva alimente comune pot avea efect și asupra unor medicamente. Iată combinațiile foarte periculoase: 

Ideal ar fi ca atunci când medicul vă prescrie un tratament să-l întrebați ce alimente nu trebuie să consumați atunci când îl luați. Iată o listă cu câteva dintre combinațiile de alimente și medicamente care pot fi foarte periculoase: 

1) Grapefruit sau suc de grapefruit cu medicamente

Acest fruct citric schimbă modul în care anumite celule din intestin „înghit” și transportă medicamente prin corp – ceea ce poate afecta mai mult de 50 de medicamente. Efectele sunt în toate cazurile nefaste. Spre exemplu, poate face ca unele, cum ar fi fexofenadina, un tratament pentru alergii, să fie mai puțin eficientă sau pe altele le face prea prea puternice, cum sunt medicamentele care scad colesterolul, precum atorvastatina.

2) Lapte cu antibiotice

Laptele poate îngreuna procesarea anumitor antibiotice în organism. Mineralele din lapte precum calciul și magneziul, împreună cu cazeina proteică sunt „vinovate”. 

3) Ciocolata cu somnifere, calmante sau stimulante

Ciocolata neagră poate slăbi efectele calmantelor sau somniferelor, cum ar fi în cazul zolpidem tartrat. De asemenea, ciocolata neagră poate crește puterea unor medicamente stimulante, cum ar fi metilfenidatul. Și dacă luați un inhibitor MAO, utilizat pentru tratarea depresiei, vă poate face tensiunea arterială periculoasă ridicată.

4) Suplimente și alimente bogate în fier cu medicamente pentru tiroidă

Alimentele și suplimentele care conțin fier (inclusiv multivitaminele) pot reduce efectele levotiroxinei, un medicament care vă oferă hormon tiroidian atunci când corpul dumneavoastră nu produce suficient (o afecțiune numită hipotiroidism). Alimente care conțin fier sunt; ficatul, carnea de vită, gălbenușul de ou, pieptul de pui, fructele de mare, spanac, broccoli, linte, fasole, caju, fistic, soia, ciuperci, sfecla roșie, pepenele verde, ciocolata neagră etc. 

5) Alcool cu medicamente pentru tensiune și inimă

Alcoolul face ca anumite medicamente să fie mai puțin eficiente sau chiar inutile, inclusiv unele medicamente pentru tensiunea arterială și pentru inimă. De asemenea, poate face alte medicamente mai puternice decât ar trebui să fie sau poate provoca efecte secundare periculoase.

6) Cafea cu antipsihotice sau aspirină, epinefrină, albuterol

Cafeaua poate slăbi efectele medicamentelor antipsihotice precum litiul și clozapina, dar stimulează efectele - și efectele secundare - ale altora. Acestea includ aspirina, epinefrina (utilizată pentru tratarea reacțiilor alergice grave) și albuterolul (administrat de inhalator pentru probleme de respirație). De asemenea, poate face mai dificil pentru organism să preia și să utilizeze fierul.

7) Alimente cu vitamina K și anticoagulantele

Dacă luați warfarină – medicament utilizat pentru tratarea și prevenirea cheagurilor de sânge - fiți conștienți de cantitatea de vitamina K pe care o consumați. Vitamina scade eficienșa acestor medicamente și vă poate pune un risc mai mare de apariție a unui cheag de sânge periculos. Broccoli, varza de Bruxelles, varza, pătrunjel și spanac sunt unele dintre cele mai comune alimente bogate în vitamina K. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel