Ce alimente reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimente care conțin metaboliți care împiedică apariția deteriorării cognitive la vârstnici. Foto colaj: Pixabay
Alimente care conțin metaboliți care împiedică apariția deteriorării cognitive la vârstnici. Foto colaj: Pixabay

Un nou studiu arată că metaboliții din anumite alimente protejează creierul și reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici.

O dietă bogată în produse vegetale reduce riscul de tulburări cognitive și demență la vârstnici, acesta este rezultatul unui studiu (link direct studiu) al Grupului de Cercetare Biomarkeri și Metabolomică Alimentară Nutrițională al Facultății de Farmacie și Științe Alimentare a Universității din Barcelona (UB) și CIBER on Fraility and Healthy Aging (CIBERFES).

Metabolomica pentru a studia impactul dietei asupra sănătății

Lucrarea, publicată în revista Molecular Nutrition and Food Research, este condusă de Cristina Andrés-Lacueva, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și șeful Grupului de Biomarkeri și Metabolomica Nutrițională a Alimentației din cadrul UB și al Rețelei de Cercetare Biomedicală și Centrul pentru fragilitate și îmbătrânire sănătoasă (CIBERFES), care face, de asemenea, parte din Rețeaua de inovare alimentară din Catalonia (XIA).

Acest studiu european, parte a Inițiativei de programare comună „O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă” (JPI HDHL), a fost realizat pe parcursul a 12 ani, cu participarea a 842 de persoane cu vârsta peste 65 de ani din regiunile Bordeaux și Dijon (Franța).

Studiul analizează relația dintre metabolismul componentelor dietetice, microbiota intestinală, metabolismul endogen și afectarea cognitivă. După cum notează Mireia Urpí-Sardà, de la Departamentul de Nutriție, Știința Alimentară și Gastronomie și CIBERFES, „ceea ce am analizat în cohortele studiate este rolul modulator al dietei în riscul de a suferi deficiențe cognitive”. Urpí-Sardà subliniază că „rezultatele arată o asociere semnificativă între aceste procese și anumiți metaboliți”.

În ce alimente găsim metaboliții buni

Rezultatele relevă o asociere protectoare între metaboliții derivați din cacao, cafea, ciuperci și vin roșu, metabolismul microbian al alimentelor bogate în polifenoli (măr, cacao, ceai verde, afine, portocale sau rodii) și tulburări cognitive la vârstnici.

Analiza probelor de plasmă a indicat că unii metaboliți sunt legați de progresia deficienței cognitive și a demenței. După cum explică profesorul Cristina Andrés-Lacueva, „de exemplu, 2-furoilglicina și 3-metilantina, care sunt biomarkeri ai consumului de cafea și cacao, au avut un profil protector, în timp ce zaharina - provenită din consumul de îndulcitori artificiali - este asociată cu un efect dăunător. rol."

Mercè Pallàs, profesor la Facultatea de Farmacie și Științe Alimentare și membru al Institutului de Neuroștiințe (UBNeuro) al UB, a subliniat, la rândul său, că „studiul relației dintre tulburările cognitive, metabolismul microbiotei și metabolismul alimentar și endogen este esențial ca să dezvoltăm strategii preventive și terapeutice care să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră cognitivă”.

Modificări alimentare pentru o îmbătrânire cognitivă sănătoasă

Prin urmare, schimbările în stilul de viață și dieta sunt decisive ca strategie de prevenire a deteriorării cognitive și a progresiei acesteia în bolile neurodegenerative precum Alzheimer și alte demențe. „Un aport mai mare de fructe, legume și alimente pe bază de plante oferă polifenoli și alți compuși bioactivi care ar putea ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv din cauza îmbătrânirii”, spune Cristina Andrés-Lacueva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel