Un nou studiu, efectuat în Olanda pe aproape 60.000 de pacienți, a constatat că incidența adenocarcinomului esofagian – un tip de cancer esofagian - a crescut de la 0,34 la 0,92 la 100.000 de oameni între anii 1989 și 2018. A existat o creștere medie cu 1,5% la bărbați și cu 3% la femei. Creșterea dramatică a numărului cazurilor de adenocarcinom esofagian au fost observată la pacienții cu vârsta sub 50 de ani.
În 30 de ani s-a triplat incidența
Experții consideră că creșterea numărului de cazuri de adenocarcinom esofagian reflectă modificările factorilor de risc legați de stilul de viață pentru boală, cu creșterea obiceiurilor nesănătoase, inclusiv fumatul, dieta de proastă calitate și exercițiile fizice reduse.
Dr Ali Al-Kaabi, de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, și autorul principal al studiului, a explicat că „Incidența adenocarcinomului esofagian crește la adulții tineri. Știm că boala este asociată cu esofagul Barrett, care este o afecțiune premalignă în capătul inferior al esofagului. Refluxul gastro-esofagian (reflux acid), obezitatea și fumatul sunt, de asemenea, factori de risc importanți pentru adenocarcinomul esofagian. Știm, de asemenea, că ratele acestor factori de risc au crescut la adulții tineri în ultimii treizeci de ani”.
Cancerul esofagian este al șaptelea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și este o boală extrem de fatală, reprezentând 500.000 de decese în fiecare an conform statisticilor oficiale. Există două subtipuri principale: adenocarcinom esofagian (care este legat de obezitate și de boala de reflux gastroesofagian) și carcinom esofagian cu celule scuamoase (care este legat de consumul de alcool și de tutun).
Deși pacienții cu vârsta sub 50 de ani au fost mai predispuși să fie diagnosticați într-un stadiu incurabil comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani și peste 74 de ani (47%, 40% și respectiv 29%), pacienții mai tineri au fost mai predispuși să urmeze tratamente multimodale și supraviețuirea relativă pentru grupul de vârstă mai tânăr a crescut în consecință în comparație cu pacienții mai în vârstă.
În timpul studiului, care a fost publicat în The Lancet (link direct studiu), cele mai mari rate de supraviețuire au fost observate la persoane sub 50 de ani cu boli în stadiu incipient, supraviețuirea lor pe cinci ani crescând la 99% (+ 52%). Cei care au fost clasificați drept „potențial vindecabili” au avut o rată de supraviețuire pe cinci ani de 46% (+ 22%), în timp ce pacienții incurabili sau paliativi au avut o rată de supraviețuire la un an de 32% (+ 11%).
Ce simptome dă cancerul esofagian
„Supraviețuirea relativă s-a îmbunătățit semnificativ la grupul cu vârsta mai tânără, cu o diferență de supraviețuire în creștere în comparație cu adulții mai în vârstă”, a comentat Ali Al-Kaabi.
„Aceste diferențe pot reflecta faptul că pacienții mai tineri sunt mai susceptibili de a fi tratați mai agresiv cu tratamente multiple, inclusiv chimioterapie urmată de intervenție chirurgicală, ceea ce ajută fie pentru a oferi un tratament sau a prelungi viața pacientului”, a mai spus cercetătorul.
Există multe simptome pentru cancerul esofagian, dar acestea pot fi adesea dificil de observat și confundate cu alte simptome gastro-intestinale. Acestea includ probleme de înghițire, senzație sau stare de rău, arsuri la stomac și indigestie.
„Pe baza acestor constatări ale studiului, este important ca adulții sub 50 de ani să fie conștienți de aceste simptome ale cancerului esofagian pentru a putea avea un diagnostic precoce și o șansă mai mare de supraviețuire”, a susținut Ali Al-Kaabi. „Acest lucru este deosebit de important în grupurile cu risc crescut, inclusiv la cei care fumează, cei cu obezitate sau cei care au un nivel ridicat de consum de alcool”, a conchis cercetătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.