Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a stabilit, după finalizarea anchetei în cazul celor 9 elevi din Bădeuți care au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecție alimentară după ce au băut lapte, că a fost vorba despre o indigestie, iar laptele era conform din punct de vedere chimic și bacteriologic.
Într-un comunicat transmis astăzi, DSP Suceava arată că suspiciunea inițială de toxiinfecție alimentară a fost infirmatăepidemiologic, în primul rând pentru că produsul alimentar incriminat, laptele, a fost corespunzător din punct de vedere chimic și bacteriologic.
Totodată, de la pacienți nu s-a izolat vreun agent patogen, neexistând produse patologice care să poată fi recoltate, respectiv lichid de vărsătură, materii fecale etc.
Simptome prin „simpatie"?
Experții DSP susțin că apariția foarte rapidă a unor simptome digestive ușoare, la 2 - 10 minute de la ingestie, se putea produce fie în cazul în care inoculul microbian a fost extrem de mare, fapt infirmat de analiza produsului în laborator, fie a fost vorba de o indigestie provocată de înghițirea unei cantități mai mari de lapte în timp foarte scurt și apariția prin „simpatie" a simptomelor la ceilalți elevi.
Apoi, subliniază sursa citată, simptomele digestive ușoare au apărut la un număr mic de elevi față de numărul total al elevilor din școală care au primit produsele alimentare în programul „laptele și cornul", respectiv 522 de elevi.
Concluzia anchetei este aceea că acest episod epidemiologic a fost corect raportat de către instituțiile implicate, școală, ambulanță, spital, dar nu a fost vorba despre o toxiinfecție alimentară, ci probabil o indigestie, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.