Caz medical rar: tânăra care a trăit 17 ani, având în abdomen resturi din fratele parazitar

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Fetus in foetu Credit foto: BMJ Case Reports
Fetus in foetu Credit foto: BMJ Case Reports

O tânără din India a purtat în abdomen până la 17 ani resturi din fratele ei geamăn parazitar, din viața intrauterină. Cazul este extrem de rar.

O tânără din India a purtat în abdomen până la 17ani resturi din fratele ei geamăn, pe care este posibil să-l fi absorbit când erau încă în uter, scrie sciencealert.com.

Medicii au operat-o după ce abdomenul tinerei continua să crească, crezând că în interior crește o tumoră. Spre mirarea lor,când au scos ceea ce credeau că este tumora, era, de fapt, o masă care conținea dinți, păr, oase, grăsime sau cartilaj. Oamenii de știință spun că pot exista tumori numite teratom, care să conțină astfel de tipuri de țesut dar acesta nu era o astfel de tumoră.

Este o afecțiune numită fetus in foetu (FIF) și nu este văzută de obicei la persoane trecut de vârsta de 15 ani.

Conform raportului de caz, pacienta a solicitat îngrijiri medicale, deoarece în ultimii cinci ani a observat o creștere a volumului abdomenului. Uneori îi provoca durerea; uneori, când mânca, se simțea plină de repede.

La examinare, medicii au simțit o masă mare, tare, cu formă neregulată. Testele de sânge au fost normale, așa că au efectuat o scanare.

„O scanare tomografică calculată (CECT) cu contrast abdominal a arătat o masă bine definită care a măsurat aproximativ 25 pe 23 pe 15 centimetri, care se extinde de la epigastru (chiar deasupra stomacului) până la bazinul superior”, au scris în raportul lor de caz.

„Prezenta zone de densitate de grăsime, țesut moale și multiple componente de densitate calcifiată de diferite dimensiuni și forme care seamănă cu forma vertebrelor, coastelor și oaselor lungi. Această masă provoca deplasarea și compresia viscerelor abdominale adiacente.”

Diagnosticul, fetus in foetu 

Prezența grăsimilor, vertebrelor și coastelor, precum și durata disconfortului și mărimea masei au determinat medicii să diagnosticheze pacienta adolescentă cu fetus in foetu (FIF). Au programat o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta masa.

Destul de sigur, ceea ce medicii au îndepărtat din abdomenul fetei părea a fi un om parțial format. Echipa a descris o masă formată din „material păros, dinți multipli și structuri asemănătoare cu mugurii membrelor”, incluzând grăsime, cartilaj și os, precum și țesut neuronal, intestinal și piele.

De fapt nu se știe cum se dezvoltă FIF. Teoria gemenilor paraziți, în care unul dintre cei doi dintr-o pereche fetală identică este absorbită de cealaltă, este una. Aceasta este susținută de demografia afectată: de obicei copii mici, deoarece starea este de obicei detectată la nou-născuți. Fenomenul bizar se crede că are loc doar la 1 din 500.000 de nașteri vii, iar masa parazitară nu supraviețuiește mult timp.

O altăposibilitate este că poate fi o formă deosebit de bine dezvoltată de teratom, care poate fi modul în care apare la pacienții mai în vârstă. Anterior, numai alte șapte cazuri de FIF au fost raportate la pacienții cu vârsta peste 15 ani.

Diferențele dintre teratom și FIF

Există o diferență esențială între FIF și teratom, și anume aceea că criteriile de diagnostic pentru primele includ o axă vertebrală cu organe formate, în timp ce cea din urmă este o masă dezorganizată de celule pluripotente.

Ar putea fi posibil să existe un tip de teratom care este mai dezvoltat decât un pic de cartilaj, carne cu dinți și păr și uneori ochi. Având însă în vedere că acest parazit al pacientului avea oase și coaste vertebrale, diagnosticul oficial este fetus in foetu.

Operația a fost un succes, majoritatea masei fiind eliminate. Unele elemente însă au trebuit lăsae acolo, petru că au fost foarte aproape de vasele de sânge și exista riscul uneor hemoragii masive. Tânăraa fost operată cu succes,dar va terbui să se prezinte periodic la control, pentru a se asigura cățesutul rămas nu se vadeveni canceros.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel