Cauzele infertilității. Dr. Lemnete, despre principala VINĂ: Bolile "își fac de cap". Nu vor să fie analizați!

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cauzele infertilității - Foto: Pexels
Cauzele infertilității - Foto: Pexels

Dr. Gabriel Lemnete, medic ginecolog, ne-a dezvlăluit cauzele infertilității și cine este principalul vinovat.

Multe cupluri vor să aibă un copil, dar se trezesc cu surpriza de a nu putea procrea. Există mai multe cauze care determină infertilitate.

Infertilitatea la femei

Problemele legate de infertilitate apar mult mai devreme decât s-ar aștepta unele femei. De multe ori, acestea iau naștere “după pubertatea tardivă”, a declarat Dr. Gabriel Lemnete în exclusivitate pentru DCMedical.

Capacitatea de procreere are o durată limitată la femei și începe “după pubertatea tardivă până la menopauză când femeia nu mai are ovulație”, spune Dr. Lemnete. Acest lucru se întâmplă dacă “sunt îndeplinite anumite condiții de bază”, anunță Dr Gabriel Lemnete și ne dezvăluie ce patologii determină infertilitate la femei:

-problemele congenitale care țin de vagin, uter, septuri vaginale, uter dublu sau lipsa unui ovar;

-patologiile endocrinologice și dezechilibrele hormonale care afectează procesul ovulator;

-inflamațiile: anexitele, inflamațiile cronice, endometrioza;

-patologii infecțioase, în special infecția cu Chlamydia.

În lipsa tratamentului corespunzător, aceste patologii pot determina chiar “anularea capacității reproductive a femeii”, averitează Dr. Lemnete.

Următoarele cauze ale infertilității sunt legate “de tot ce se întâmplă după pubertate, iar diagnosticul acestor patologii se face de cele mai multe ori în momentul “accesării unui examen de specialitate ginecologic” mai spune Dr. Lemnete. Din păcate, femeile aleg să meargă la medicul ginecolog abia atunci când apar “suspiciuni de sarcină, întârzieri menstruale, sângerări prea abundente sau apariția unor secreții vaginale”, iar alte femei se prezintă la medicul ginecolog în momentul “întreruperilor de sarcină”, declară Dr. Gabriel Lemnete.

Infecția cu HPV

O altă cauză importantă a infertilității la femei este infecția cu virusul papiloma uman și “chiar dacă avem vaccin e accesat limitativ”, anunță Dr. Lemnete. Cu toate acestea, el subliniază că  “dacă ai integritate anatomică probabilitatea să te infectezi cu HPV este foarte mică, dar dacă ai o leziune pe col te infectezi ușor". Vezi și: Vaccinul HPV, protecție 100% împotriva CANCERULUI

Vârsta optimă

Dr. Gabriel Lemnete declară că majoritate femeilor se gândesc la primul copil “după 27-28 de ani", iar “după primul copil nu merg pe un format de planificare familială, ci îl fac pe următorul la 33-35 de ani". Acesta este de părere că “la diferențe de 4-5 ani copiii se cresc mai greu" și le recomandă mămicilor să nu rămână însărcinate la intervale așa de mari de timp.

Mai mult decât atât, fertilitatea femeilor scade dramatic odată cu înaintarea în vârstă. Unele femei, din cauza anumitor factori externi sau de sănătate, încearcă să facă primul copil “pe la 38-39 de ani și atunci se solicită tot felul de metode de a rămâne însărcinată de la inseminarea artificială la fertilizarea in vitro”, adaugă Dr. Lemnete și ne spune că “după 38 de ani scade dramatic fertilitatea”.

Când fac românii copii?

Majoritatea românilor aleg să procreeze în perioadele relaxate: “încercările de procreere sunt sezoniere, legate de concedii, sărbători legale, când lumea e mai detașată să spunem”, declară Dr. Lemnete.

De asemenea, unele persoane au declarat că perioada pandemiei s-a bucurat de o creștere a natalității în România, dar Dr. Gabriel Lemnete infirmă acest lucru: “eu nu am văzut o creștere a natalității în perioada celor doi ani de pandemie, probabil și din cauza stresului, emoțiilor, fricilor, informațiilor oscilante de la o lună la alta”.

Infertilitatea la bărbați

O altă cauză pentru care un cuplu nu poate avea copii este infertilitatea bărbatului. Acest lucru este delicat, având în vedere că “bărbații nu vor sa fie analizati”, subliniază Dr. Lemnte, deși “există o sterilitate masculină în lume destul de importantă". Se pare că bolile cu care venim în contact pe parcursul vieții “își fac de cap” la un moment dat și pot fi un factor major de scădere a fertilității.

Un alt factor important în apariția infertilității la bărbați este “statul la birou ore în șir care poate avea efect asupra calității produsului spermatic”, avertizează Dr. Lemnete

Climatul cald, aliatul fertilității

Spre final, Dr. Lemnete a făcut o declarație inedită și anume că există studii care arată că temperaturile scăzute vor genera anumite probleme care scad fertilitate: “probabilitatea să răcească femeia, să facă o congestie pelvină, să se reactiveze o anexită este mai limitativă în țările cu climat cald”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel