Durerea de umăr este un disconfort frecvent resimțit în jurul articulației umărului, care este o articulație complexă ce permite diverse activități. Aceasta poate provoca slăbiciune, dureri sau pulsații, rigiditate, și pocnituri. Durerea severă de umăr, care rezultă adesea în urma unei accidentări, poate provoca durere bruscă, durere ascuțită, mișcare limitată a brațului, umflături, vânătăi, durere persistentă și disconfort care te trezește sau te împiedică să dormi.
Articulația umărului conține trei oase: partea superioară a osului brațului (humerus), omoplatul (scapula) și clavicula. Două articulații din cadrul umărului îl ajută să se miște: articulația acromioclaviculară și articulația glenohumerală.
Umărul conține, de asemenea, acromionul, bursa, coracoida, ligamentul și mușchii manșetei rotatorilor. Durerea se poate răspândi și în alte părți ale corpului, cum ar fi gâtul, deoarece umărul face legătura între braț și trunchi. Dacă durerea severă de umăr se agravează sau durează mai mult de câteva zile, aceasta poate indica o leziune la nivelul umărului sau o afecțiune subiacentă care provoacă durere. Umflarea poate fi, de asemenea, un semn al unei leziuni, conform Clinicii Cleveland.
Dacă durerea severă de umăr persistă, limitează mișcarea sau împiedică activitățile zilnice normale, este important să consulți un medic. Anatomia umărului leagă brațul de trunchi, ceea ce face ca acesta să fie o zonă comună de îngrijorare.
Cauze
Durerea de umăr poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi artrita, bursita, umărul dislocat, o leziune osoasă, musculară sau a țesuturilor moi, sau tendinită. Un medic stabilește cauza după ce analizează simptomele și efectuează un examen fizic, care implică adesea teste imagistice, cum ar fi radiografii ale umărului, pentru a examina oasele de sub piele.
Durerea de umăr nu este un semn de atac de cord. Dacă simți o durere bruscă și intensă de umăr în partea stângă a corpului, cu simptome precum durere toracică, dificultăți de respirație, amețeli, transpirație și greață, sună la serviciile locale de urgență.
Durerea omoplatului poate fi, de asemenea, un semn de cancer pulmonar, cum ar fi tumorile Pancoast din partea superioară a plămânului. Localizarea cancerului poate afecta localizarea durerii, așa că este important să consulți un doctor pentru un screening de cancer.
Sindromul tunelului carpian este o afecțiune care provoacă durere și slăbiciune la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii, care poate afecta umărul. Schimbarea modului în care îți miști sau țineți mâna sau încheietura mâinii poate suprasolicita umărul, ceea ce duce la dureri de umăr. Este ușor să treci cu vederea sau să ignori durerea de umăr atunci când te confrunți cu dureri de mână și încheietura mâinii.
Citește și: Multiplele cauze ale sângerărilor nazale. Factorii declanșatori și tretamentele eficiente
Foto: Freepik @clalinus
Tratament și măsuri de prevenție
Durerea de umăr poate fi tratată prin diverse metode, inclusiv prin limitarea activităților fizice, administrarea de medicamente pentru a reduce inflamația și durerea, vizita la un chiropractician sau la un fizioterapeut, imobilizarea sau intervenția chirurgicală. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va stabili cel mai bun tratament după diagnosticare.
Remediile la domiciliu pentru durerea de umăr pot include respectarea metodei RICE care include odihnă, gheață, compresie și ridicare. Aceasta include administrarea de antiinflamatoare pentru durere și inflamație, aplicarea unei pungi de gheață, întinderea mușchilor, masarea umărului și odihna.
Dormitul cu dureri de umăr poate afecta calitatea somnului. Pentru a te ajuta, dormi pe spate în loc să dormi pe o parte, folosește o pătură sau o pernă pentru a odihni brațul umărului afectat și folosește o pernă din spumă cu memorie.
Prevenirea durerii de umăr este posibilă, mai ales dacă aceasta este rezultatul unui accident, al unei leziuni sau al unei afecțiuni subiacente. Pentru a reduce riscul de rănire, poartă echipament de protecție, întrerupe activitățile dacă apare durerea, acordă timp pentru odihnă și recuperare și întinde-te înainte și după sport sau exerciții fizice. Nu uita să te odihnești, să te încălzești și să te răcorești înainte și după activități pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.
Când să consulți un medic
Ar trebui ca durerea de umăr să fie tratată de un medic? Dacă te confrunți cu durere severă, umflături, durere prelungită, agravare a durerii, limitare a funcției brațului, durere toracică sau dificultăți de respirație, este esențial să consulți un medic. Dacă ai o accidentare sau dureri de umăr frecvente și ușoare, un chiropractician te poate ajuta să atenuezi simptomele.
Este esențial să stabilești cauza durerii de umăr pentru a preveni complicațiile și pentru a îmbunătăți mobilitatea și somnul. Un medic poate diagnostica problema de bază, permițându-te să te simți mai bine mai repede. În concluzie, solicitarea de asistență medicală pentru durerea de umăr este esențială pentru o viață sănătoasă și funcțională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.