Cauza principală a AVC-ului. Semnele care apar cu mult timp înainte

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fibrilatia atriala - FOTO: Freepik@paihub
fibrilatia atriala - FOTO: Freepik@paihub

Aceasta este cauza principală a AVC-ului. Tratamentul cauzei de bază poate preveni accidentele vasculare cerebrale.

Studiile recente au subliniat importanța încărcăturii de fibrilație atrială în managementul riscului de accident vascular cerebral ischemic, evidențiind necesitatea unei abordări mai precise și proactive în prevenția secundară. Cercetările indică faptul că diagnosticarea precoce și gestionarea adecvată a fibrilației atriale pot juca un rol crucial în reducerea riscului de recurență a accidentului vascular cerebral.

Fibrilația atrială, factor de risc pentru AVC

Fibrilația atrială este una dintre cele mai comune aritmii cardiace și este o cauză majoră de accident vascular cerebral ischemic. Descoperirile recente indică importanța încărcăturii de fibrilație atrială (detectată de dispozitiv, subclinică sau paroxistică și persistentă sau permanentă) și dacă fibrilația atrială era cunoscută înainte de debutul accidentului vascular cerebral sau diagnosticată după acesta pentru riscul de recurență.

Prevenția secundară la pacienții cu fibrilație atrială și accident vascular cerebral vizează reducerea riscului de recurență a accidentului vascular cerebral ischemic.

Vezi și: Dieta care previne cancerul și bolile de inimă. Ce presupune, de fapt

Anticoagulanelte, esențiale după AVC

Una dintre descoperirile semnificative este legată de momentul optim pentru începerea terapiei cu anticoagulante orale directe după un episod de accident vascular cerebral. Studiile au sugerat că începutul precoce al tratamentului, în decurs de 48 de ore pentru cazurile ușoare până moderate și în 4-5 zile pentru cazurile grave, ar putea contribui la reducerea riscului de recurență timpurie a accidentului vascular cerebral ischemic.

Alte dezvoltări promițătoare privind controlul ritmului precoce, occluderea apendicelui atrial stâng și noi anticoagulante orale inhibitori ai factorului XI sugerează că aceste terapii au potențialul de a reduce și mai mult riscul de accident vascular cerebral. Strategiile de prevenție secundară la pacienții cu fibrilație atrială care au un accident vascular cerebral în ciuda terapiei cu anticoagulante orale reprezintă o necesitate medicală nesatisfăcută.

Avansurile în cercetare sugerează un spectru heterogen de cauze, iar studiile în curs investighează noi abordări pentru prevenția secundară în această grupă vulnerabilă de pacienți. La pacienții cu fibrilație atrială și antecedente de hemoragie intracerebrală, cele mai recente date din studiile controlate randomizate privind prevenirea accidentului vascular cerebral arată că anticoagularea orală reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic, dar sunt necesare mai multe date pentru a defini profilul de siguranță, potrivit studiului publicat în The Lancet.

Vezi și: Substanța care topește kilogramele. Luptă împotriva obezității și a inflamației

Fibrilație atrială - FOTO: Freepik

Fibrilația atrială, cum se manifestă

Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului cardiac caracterizată prin bătăi neregulate și adesea rapide ale inimii. Această afecțiune poate fi asimptomatică și poate fi detectată doar în timpul unui examen medical de rutină sau poate provoca simptome precum:

- Palpitații sau senzația de bătăi rapide, neregulate sau prea puternice ale inimii.

- Oboseală excesivă sau slăbiciune.

- Respirație dificilă sau senzație de lipsă de aer.

- Amorțeală sau slăbiciune în membrele superioare sau inferioare.

- Durere toracică sau disconfort.

- Amorțeală sau slăbiciune în membrele superioare sau inferioare.

- Leșin sau amețeli.

Unele persoane pot avea fibrilație atrială și să nu prezinte simptome evidente. Totuși, chiar și în absența simptomelor, fibrilația atrială poate crește riscul de complicații grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, deci diagnosticul și managementul adecvat sunt esențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel