Nașterile premature, care au loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină, pot necesita intervenții medicale complexe pentru a asigura supraviețuirea și sănătatea pe termen lung a nou-născuților.
Bebelușii născuți prematur sunt adesea internați în unități de terapie intensivă neonatală, unde li se oferă suport respirator și alte tratamente esențiale pentru dezvoltarea lor.
Cauzele nașterilor premature pot varia și includ factori genetici, infecții materne sau complicații ale sarcinii, iar prevenirea și gestionarea acestora reprezintă o provocare medicală semnificativă.
Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie și șefa Secției de Neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre nașterile premature, ne-a spus care sunt cauzele care declanșează nașterea prematură și cum ajung să îngrijească chiar și bebeluși de 600 gr născuți la 28 - 29 de săptămâni.
"Să vorbim întâi puțin de incidența nașterii premature și dacă putem face ceva pentru ea. Incidența nașterii premature este mai mică procentual în țările foarte dezvoltate, teoretic, și o să vă spun de ce teoretic, și mai mare în țările care nu au nivel socio-economic dezvoltat.
Totuși, compensator în țările dezvoltate sunt sarcini extreme care se salvează. Deci sunt situații în care sunt opt copii într-o burtică, știți, s-a întâmplat în America și atunci normal că n-o să poți să duci opt copii sau cinci copii sau patru copii prin fertilizare până la termen.
În general, incidența nașterii premature e cam la 10% din totalul de nașteri.
Dar ce mi se pare interesant și e o chestie istorică. Am fost de curând la o prelegere la Atena și o doamnă doctor de acolo spunea că s-a găsit un cimitir într-o insulă din Grecia, un cimitir care era numai de bebeluși.
Și au examinat scheletele bebelușilor și procentul celor care se încadrau în prematuri era cam 9%. Deci practic de atâta timp procentul este constant.
Contează nivelul de sănătate al mamei, statusul socio-economic, nivelul de educație, dacă are boli în antecedente, boli cronice, toate astea sunt cauzele care duc la naștere prematură.
Cauzele cele mai frecvente de prematuritate sunt gemelaritatea și incontinența cervicoismică. Adică faptul că mămică are poate o malformație sau colul se deschide înainte de termen și se produce nașterea prin prematuritate.
Sigur, se iau tot soiul de măsuri, dar de fapt a rămas destul de constantă prematuritatea.
Și deși intenția noastră de a trata acești copii - și terapia intensivă neonatală s-a dezvoltat imens, avem aparate noi de ultimă generație, din ce în ce mai sofisticate - din păcate, în cazul prematurilor foarte mici, e cu vârstă de gestație sub 28 de săptămâni, evoluția lor neurologică a rămas relativ constantă", a declarat Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie și șefa Secției de Neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.