Cauza care provoacă diabet. Ce rol joacă factorii genetici. Dr. Doru Negru: Poți să faci un pui de diabet

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
diabet Foto Freepik @plusonevector
diabet Foto Freepik @plusonevector

Diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă, influențată de factori genetici și de mediu, care poate fi gestionată eficient printr-un stil de viață sănătos și monitorizare atentă.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă care poate fi moștenită, de mediu și genetică. Este mai probabil să apară dacă un părinte sau un frate sau o soră suferă de această afecțiune, iar mai multe mutații genetice au fost asociate cu apariția sa. Aceste mutații pot interacționa cu mediul și între ele pentru a crește și mai mult riscul.

Genetica joacă un rol important în determinarea greutății, dar uneori comportamentele nu pot purta toată vina. Studiile pe gemeni sugerează că diabetul de tip 2 ar putea fi legat de genetică, dar aceste studii au fost complicate de influențele mediului care afectează, de asemenea, riscul de diabet de tip 2. Până în prezent, s-a demonstrat că numeroase mutații afectează riscul de diabet de tip 2, fiecare mutație suplimentară părând să crească riscul.

"Factorii genetici sunt foarte importanți. Majoritatea celor cu diabet găsesc printre antecesori sau printre urmași pe câte unul care a avut diabet.

Dacă materialul clientului nu e bun și tragi de el să rupe, cu alte cuvinte, stilul de viață cu excesul alimentar, cu consum excesiv de dulciuri, nu neapărat de dulciuri, consum excesiv de mâncare, poate determina in timp, la cei predispuși genetic, să facă un pui de diabet", a declarat Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Genele asociate cu riscul de diabet de tip 2 includ TCF7L2, care afectează secreția de insulină și producția de glucoză; ABCC8, care ajută la reglarea insulinei; CAPN10, care este asociat cu riscul de diabet de tip 2; GLUT2, care ajută la transportul glucozei în pancreas; și GCGR, un hormon glucagon implicat în reglarea glucozei.

Șansele dumneavoastră de a dezvolta diabet de tip 2 depind de mulți factori. Unii dintre acești factori, cum ar fi istoricul familial, nu pot fi schimbați, dar factorii de stil de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot fi modificați pentru a vă reduce șansele de a dezvolta diabet de tip 2.

Aveți un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 dacă:

- aveți prediabet, aveți mutații genetice multiple asociate cu diabetul de tip 2

- aveți un istoric familial de diabet, ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială

- aveți vârsta de peste 45 de ani

- sunteți supraponderal- 

- sunteți activ fizic de mai puțin de trei ori pe săptămână

- ați avut diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii)

- ați născut un copil care a cântărit mai mult de 3 kg

- aveți un nivel scăzut de HDL, cunoscut sub numele de "colesterol bun"

- aveți un nivel ridicat de trigliceride

- aveți depresie

- aveți antecedente de boli de inimă sau accident vascular cerebral

- aveți sindromul ovarului polichistic (PCOS

Bărbații sunt mai susceptibili de a avea diabet nediagnosticat, posibil deoarece dovezile anecdotice indică faptul că sunt mai puțin susceptibili de a vizita în mod regulat un medic.

Testele genetice pentru diabetul de tip 2 sunt disponibile pentru unele dintre mutațiile genetice asociate cu diabetul de tip 2, dar riscul crescut pentru orice mutație dată este mic. Alți factori prevestesc mult mai precis dacă veți dezvolta diabet de tip 2, inclusiv indicele de masă corporală (IMC), istoricul familial, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de trigliceride și colesterol și istoricul diabetului gestațional.

Sfaturi pentru prevenirea diabetului implică modificarea obiceiurilor, cum ar fi începerea unui program de exerciții fizice, crearea unui plan de masă echilibrat și alegerea unor gustări bogate în nutrienți.

Cunoașterea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2 vă poate ajuta să faceți schimbări pentru a preveni dezvoltarea afecțiunii. Spuneți medicului dumneavoastră despre istoricul familial cu diabet de tip 2, iar acesta poate decide dacă testarea genetică este potrivită pentru dumneavoastră.

De asemenea, este posibil să dorească să vă verifice în mod regulat nivelul de glucoză, deoarece testele îi pot ajuta la detectarea precoce a anomaliilor glicemiei sau la identificarea semnelor de avertizare privind diabetul de tip 2. Diagnosticul și tratamentul precoce pot avea un impact pozitiv asupra perspectivelor dumneavoastră.

Citește și: Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Dr. Doru Negru: Celulele au fost distruse. Are nevoie de tratament neapărat

Foto: Freepik @legion

Cum poate fi gestionat diabetul prin alimentație sau exerciții fizice?

"Foarte bine, 90 % în tratamentul diabetului, e reprezentat de un regim alimentar care înseamnă în primul rând cantitate și apoi calitatea alimentelor. Efortul fizic, faptul că arzi mai multe zaharuri prin mișcare înseamnă că ai mai puțină nevoie de insulină. Și atunci este benefic în tratamentul diabetului", a explicat Dr. Doru Negru.

Gestionarea diabetului poate implica medicamente sau modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice. Un stil de viață sănătos poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge prin menținerea unei greutăți moderate, efectuarea de exerciții fizice regulate și urmarea unei diete echilibrate. Dacă aceste schimbări singure nu ajută, profesioniștii din domeniul sănătății pot sfătui o persoană să ia medicamente.

Un stil de viață sănătos poate fi benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau cu factori de risc pentru această afecțiune. Aceste măsuri pot întârzia sau preveni dezvoltarea acesteia, precum și să o gestioneze sau eventual să o pună în remisie. Unele practici de stil de viață sănătos pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge:

1. Urmăriți gestionarea greutății: La persoanele cu exces de greutate sau obezitate, pierderea semnificativă în greutate poate reduce glicemia înapoi la un interval sănătos. Două modalități de a gestiona greutatea sunt consumul unei diete sănătoase și echilibrate și exercițiile fizice regulate.

2. Consumați o dietă sănătoasă: O dietă sănătoasă și echilibrată constă în alimente nutritive în porții adecvate, evitând sau limitând în același timp alimentele non-nutritive. Asociația Americană pentru Diabet (ADA) sugerează utilizarea metodei plăcii pentru diabet, care implică umplerea unei plăci de 9 inch într-un mod specific pentru a ajuta la gestionarea dimensiunilor porțiilor. Dieta mediteraneană poate fi, de asemenea, un plan alimentar eficient pentru persoanele cu diabet de tip 2.

3. Faceți exerciții fizice regulate: Exercițiile fizice favorizează gestionarea zahărului din sânge și ard calorii, contribuind la scăderea în greutate. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi în majoritatea zilelor, totalizând cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână.

CDC recomandă ca alternativă 75 de minute de exerciții fizice viguroase în fiecare săptămână. De asemenea, recomandă adăugarea activităților de întărire musculară cel puțin două zile pe săptămână.

4. Renunțați la fumat: Medicii sfătuiesc persoanele să renunțe la fumat pentru a ajuta la gestionarea diabetului de tip 2. Potrivit American Heart Association (AHA), persoanele care fumează au un risc cu 30-40% mai mare de a dezvolta diabet decât persoanele care nu fumează.

De asemenea, fumatul crește temporar glicemia, ceea ce reprezintă o provocare suplimentară în menținerea nivelului de zahăr din sânge și crește probabilitatea de a dezvolta complicații ale diabetului, cum ar fi bolile renale și leziunile nervoase.

5. Gestionați stresul: Cercetările din 2019 sugerează că stresul nu cauzează diabetul de tip 2, dar îl poate agrava prin stimularea eliberării de hormoni care interferează cu reglarea zahărului din sânge. Unele modalități de a reduce stresul includ luarea unei pauze de la electronice și petrecerea timpului în natură.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune progresivă care poate fi dificil de gestionat în timp, iar chiar și un nivel ușor ridicat al zahărului din sânge poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi afectarea nervilor sau a vaselor de sânge, ceea ce poate duce la complicații precum boala renală.

În timp ce îmbunătățirile în îngrijirea medicală au permis persoanelor cu această afecțiune să trăiască mai mult, aceasta poate reduce speranța de viață. Un studiu clinic din 2018 a constatat că aproximativ jumătate dintre participanții la un program de gestionare a greutății au intrat în remisie după 12 luni.

Cercetătorii nu pot cuantifica îmbunătățirea exactă pe care o poate aduce fiecare practică de stil de viață sănătos, dar perspectivele pentru persoanele cu diabet de tip 2 care fac schimbările recomandate în stilul de viață sunt mai bune decât cele care nu le fac.

Rezistența la insulină apare atunci când celulele nu răspund ca de obicei la insulină, ducând la creșterea nivelului de zahăr din sânge, prediabet și diabet de tip 2. Experții recomandă adoptarea unor schimbări în stilul de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, renunțarea sau evitarea fumatului și o alimentație bună.

Unele dovezi sugerează că un plan alimentar nutritiv, cum ar fi dieta mediteraneană, poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge în alte moduri decât pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel