Cauza banală și neașteptată care provoacă boala Alzheimer și ne îmbătrânește enorm. E mai rea decât fumatul sau alcoolul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cauza banală și neașteptată care provoacă Alzheimer și ne îmbătrânește enorm - Foto: Freepick @wirestock
Cauza banală și neașteptată care provoacă Alzheimer și ne îmbătrânește enorm - Foto: Freepick @wirestock

Ce ne îmbătrâneşte, de fapt? S-a descoperit cauza principală care duce inclusiv la Alzheimer. 

Potrivit unei noi cercetări, faptul de a fi nefericit sau de a se confrunta cu singurătatea accelerează procesul de îmbătrânire mai mult decât fumatul. O echipă internațională spune că nefericirea dăunează ceasului biologic al organismului, crescând riscul de Alzheimer, diabet, boli de inimă și alte boli.

Cercetătorii spun că au detectat accelerarea îmbătrânirii în rândul persoanelor cu antecedente de accident vascular cerebral, boli hepatice și pulmonare, fumat și la persoanele cu o stare mentală vulnerabilă. Interesant este faptul că sentimentul de disperare, nefericire și singurătate a afișat o legătură cu creșterea vârstei biologice a pacientului mai mult decât impactul nociv al fumatului.

Constatările se bazează pe primul studiu de acest gen privind "ceasul îmbătrânirii", antrenat și verificat cu ajutorul datelor sanguine și biometrice de la aproape 12.000 de adulți chinezi.

"Demonstrăm că factorii psihologici, cum ar fi sentimentul de nefericire sau de singurătate, adaugă până la un an și opt luni la vârsta biologică a unei persoane", spune autorul studiului, Dr. Fedor Galkin de la start-up-ul Deep Longevity Limited, potrivit unui comunicat al SWNS, citat de Study Find. Descoperirile făcute apar în revista Aging-US.

"Efectul agregat depășește efectele sexului biologic, ale zonei de locuit și ale statutului marital și al fumatului. Ajungem la concluzia conform căreia componenta psihologică nu ar trebui ignorată în studiile privind îmbătrânirea datorită impactului său semnificativ asupra vârstei biologice".

Testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer. Leca, explicație. Cum știi dacă ai probleme vizibile de memorie: Ia o foaie de hârtie și un creion

Ceasurile de îmbătrânire pot depista problema din timp


Instrumentul echipei internaționale face legătura între conceptele de îmbătrânire biologică și psihologică. Acesta arată că sănătatea mentală are un efect mai puternic asupra ritmului de îmbătrânire în comparație cu o serie de condiții de sănătate și obiceiuri de viață. Deteriorările moleculare se acumulează și contribuie la dezvoltarea fragilității și a bolilor grave. La unele persoane, aceste procese sunt mai intense, o condiție pe care oamenii de știință o numesc îmbătrânire accelerată.

Din fericire, cercetătorii spun că ritmul crescut de îmbătrânire este detectabil de către știința modernă înainte de a avea consecințe dezastruoase. Aceste "ceasuri de îmbătrânire" pot ajuta, de asemenea, la crearea de terapii anti-îmbătrânire la nivel individual și la scară largă. Cu toate acestea, orice tratament trebuie să se concentreze asupra sănătății mentale la fel de mult ca și asupra sănătății fizice, notează cercetătorii.

Echipa a măsurat efectele faptului de a fi singur, de a avea un somn agitat sau de a se simți nefericit asupra ritmului de îmbătrânire și a constatat că acestea sunt semnificative. Alți factori legați de accelerarea îmbătrânirii includ faptul de a fi necăsătorit și de a locui într-o zonă rurală, din cauza disponibilității scăzute a serviciilor medicale.

"Stările mentale și psihosociale sunt unii dintre cei mai puternici predictori ai rezultatelor în materie de sănătate - și de calitate a vieții - și totuși au fost în mare parte omise din asistența medicală modernă", afirmă autorul corespondent Manuel Faria, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Stanford, într-un comunicat de presă.

Singurătatea, o problemă globală care se răspândește

 

Care e înălțimea ideală și de ce oamenii înalți trăiesc mai puțin. "Mai mare este mai bine", o concepție greșită. Bianca Drăgușanu, lovitură după: "dacă nu ești înaltă, nu ești om!"

Luna trecută, un studiu mondial a constatat că singurătatea crește riscul de boli cardiovasculare cu aproape o treime. O analiză a Universității Harvard a descris tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani (Gen Z) ca fiind "cea mai singuratică generație". Datele sugerează, de asemenea, că singurătatea a crescut în timpul pandemiei, iar adulții tineri sub 25 de ani, adulții mai în vârstă, femeile și persoanele cu venituri mici au resimțit cel mai mult efectele.

Co-autorul Dr. Alex Zhavoronkov, CEO al Insilico Medicine, adaugă că "ceasul" oferă un curs de acțiune pentru "încetinirea sau chiar inversarea îmbătrânirii psihologice la scară națională". La începutul acestui an, Deep Longevity a lansat un serviciu web de sănătate mintală ghidat de inteligență artificială numit FuturSelf.AI.

Acesta oferă o evaluare gratuită care oferă un raport cuprinzător privind vârsta psihologică a unui utilizator, precum și bunăstarea mentală actuală și viitoare.

"FuturSelf.AI, în combinație cu studiul adulților chinezi în vârstă, poziționează Deep Longevity în fruntea cercetării biogerontologice", spune Deepankar Nayak, CEO al Deep Longevity.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel