Cătina, mai multă vitamina C decât citricele. Cum se prepară energizantul care curăță organismul și catifelează pielea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Catina – FOTO: Павел_Вольнов
Catina – FOTO: Павел_Вольнов

Cătina este un energizant natural care detoxifică organismul și catifelează pielea. 

Cătina este un fruct care are efecte benefice pentru organism, chiar și în perioada iernii. Cătina este un remediu pentru afecțiunile interne, cât și externe.

Utilizări multiple

Cătina se poate consuma sub diverse forme, precum ceai, sirop, tinctură, pulbere, ulei sau extract din muguri, toate acestea putându-se cumpăra sau prepara chiar în propria bucătărie. Fructele de cătină se pot culege sau cumpăra din pieţe, unde se găsesc de la finalul verii până la începutul iernii.

Vezi și: Cimbrul, antibioticul săracului. De ce să consumi câteva grame de cimbru

Bogată în nutrienți

Cătina este bogată în nutrienți și conține vitamina C într-o cantitate mai mare decât măceșele și de 10 ori decât citricele. Mai precis, 100 grame de suc din fructe de cătină conţine undeva între 400 şi 800 mg de vitamină C. Fructele mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide (beta caroten - în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.

Vezi și: Dietele, interzise în cazul copiilor. Efecte grave asupra dezvoltării lor

Ce beneficii are

Cătina are efect energizant. Sucul de cătină cu miere consumat dimineața va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.

Datorită vitaminelor pe care le conține, cătina are șii antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase.

Vezi și: Rabia, boala care provoacă decesul. Dorobăț: Persoana mușcată capătă comportamentul animalului

Uz extern

În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare. Produsele cosmetice care conțin cătină au rolul de a catifela pielea și a reface stratul afectat. La nivelul pielii, cătina vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile, pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele. Surmenajul, stările letargice, stresul, depresia şi anxietatea pot fi şi ele tratate cu preparate din cătină, la fel ca afecţiunile oculare sau ateroscleroza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel