Cătina cu miere, aliat împotriva răcelilor. Cum se prepară leacul

Monika Baciu |
Data publicării:
catina cu miere - FOTO: Freepik@qwartm
catina cu miere - FOTO: Freepik@qwartm

Cătina cu miere este un leac care poate ameliora simptomele răcelilor. În plus, întărește sistemul imunitar.

Cătina cu miere ține departe răcelile și întăresc sistemul imunitar. Cătina este un fruct care are efecte benefice pentru organism, chiar și în perioada iernii. Cătina este un remediu pentru afecțiunile interne, cât și externe.

Cătina cu miere, beneficii pentru imunitate

Pentru administrare facilă și un plus de imunitate, fructele acestei plante pot fi transformate în suc sau puteți încerca un amestec delicios de cătină cu miere. Ce beneficii are mierea cu cătină, arată Healthy with Honey.

Combate răceala și gripa

Boabele de catină cu miere sunt cu adevărat uimitoare când vine vorba de vindecarea durerilor de gât și a gripei. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă, de asemenea, utilizarea mierii dacă durerea în gât este însoțită de o tuse.

Vezi și: Kit de diagnosticare a bolii Alzheimer, aprobat spre vânzare. Boala afectează 60-70% dintre cei cu demență

Cum se prepară

Într-un recipient de sticlă (un borcan), adăugați fructele de cătină până când acoperă 3 sferturi din volumul recipientului.

Peste cătină, adăugați mierea, puțin câte puțin, în etape, astfel încât să se scurgă între fructele de cătină și, în cele din urmă, să le acopere.

Sigilați recipientul strâns cu un capac și apoi depozitați-l într-un loc întunecos și răcoros (frigider).

Poate fi consumat după 15 zile, după ce cătina a fost bine macerată cu miere. Preparatul va fi apoi păstrat în frigider până când este consumat complet. După macerare, se va obține un sirop subțire, iar fructele de cătină vor fi precum stafidele, sucul lor fiind omogenizat cu miere, notează Old Cures

Stimulează autoapărarea organismului

Se recomandă 1 – 2 lingurițe de cătină cu miere pe zi, în fiecare dimineața, pe stomacul gol, deoarece actionează ca un excelent imunostimulent, luptând cu diverse boli ale pielii, anemie, hepatită și afecțiuni vasculare.

Vezi și: Dinții, afectați de rosul unghiilor. Cum te poate ajuta un obicei la modă

Optimizează sănătatea inimii și a ficatului

Consumul de cătină cu miere stimulează sistemul digestiv, îmbunătățește funcțiile inimii și pe cele hepatice.

Are proprietăți antiinflamatoare

Ajută la prevenirea infecțiilor, împiedicând bacteriile infecțioase să provoace inflamații în organism. Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului mare de flavonoide, compuși vegetali benefici care vă pot crește rezistența la boli.

Cât timp se recomandă administrarea de cătina cu miere

În studiile clinice, fructele de cătină uscate la aer sau sub formă de ulei din semințe sau pulpă au fost consumate zilnic în doze cuprinse între 5 si 45 g, timp de 2 până la 6 luni. Sucul obținut din fructele arbustului a fost administrat în cantități de până la 300 ml zilnic, timp de 8 săptămâni.

Vezi și: 11 alimente care provoacă grăsime viscerală. AVC și Alzheimer, printre riscurile asociate cu grăsimea abdominală

Cătina, utilizări multiple

Cătina se poate consuma sub diverse forme, precum ceai, sirop, tinctură, pulbere, ulei sau extract din muguri, toate acestea putându-se cumpăra sau prepara chiar în propria bucătărie. Fructele de cătină se pot culege sau cumpăra din pieţe, unde se găsesc de la finalul verii până la începutul iernii.

Cătina, bogată în nutrienți

Cătina este bogată în nutrienți și conține vitamina C într-o cantitate mai mare decât măceșele și de 10 ori decât citricele. Mai precis, 100 grame de suc din fructe de cătină conţine undeva între 400 şi 800 mg de vitamină C. Fructele mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide (beta caroten - în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.

Cătina, ce beneficii are

Cătina are efect energizant. Sucul de cătină cu miere consumat dimineața va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.

Datorită vitaminelor pe care le conține, cătina are și antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase.

Vezi și: Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post

Cătina, uz extern

În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare. Produsele cosmetice care conțin cătină au rolul de a catifela pielea și a reface stratul afectat. La nivelul pielii, cătina vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile, pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele. Surmenajul, stările letargice, stresul, depresia şi anxietatea pot fi şi ele tratate cu preparate din cătină, la fel ca afecţiunile oculare sau ateroscleroza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel