"Un aspect este situația în care există în familie mai multe cazuri care recomandă anumite explorări genetice, care să identifice, iată, o mutație sau o situație genomică ce poate să predispună la apariția diverselor tumori în familie.
Sigur că recomandarea este ca membrii familiei să facă anticipat evaluări și în măsura în care se identifică același lucru să urmeze recomandările de screening, cum se spune, pentru a evalua posibilitatea apariției tumorii în mod anticipat.
Un alt aspect este atunci când nu există o filiație identificată ereditar. Marea majoritate a populației nu se află în acest context, iar pentru această mare majoritate a populației recomandarea este să urmeze ceea ce se cheamă ”recomandări de viață sănătoasă”.
Acestea sunt valabile pentru noi toți, indiferent dacă avem în familie sau nu. Dacă ar fi să sumarizăm, vorbim aici de:
- renunțare la fumat, pentru cei care fumează,
- limitare, ca să nu spunem eliminare completă, a consumului de alcool.
În ultimul timp se recunoaște că alcoolul ar fi al doilea factor cancerigen după fumat.
Câți PAȘI trebuie să faci pe zi ca să nu faci CANCER
Al treilea lucru important, nu am să mă refer la dietă pentru că sunt tot felul de lucruri controversate, am să spună că greutatea corporală trebuie să fie în limite normale și, dacă asta se întâmplă, există foarte mari beneficii.
Nu în ultimul rând, activitatea fizică. Sunt date care sunt uimitoare, care arată ce impact deosebit, inclusiv în prevenția cancerului, are activitatea fizică.
Când spun activitate fizică nu mă refer la mersul la sală și ore întregi de ridicat greutăți, ci e vorba de activitate fizică ce ar trebui să fie curentă pentru fiecare, de genul să mergi o stație sau două pe jos de tramvai, dacă stai la etajul opt să urci până la șase cu liftul și două să le urci pe jos, să te duci la supermarketul de la stația următoare, despre asta este vorba.
Un 5.000 de pași pe zi aduce o protecție extrem de importantă, inclusiv pe apariția tumorilor maligne", a declarat Mircea Dediu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.