"Imunosupresia a făcut și ea progrese. Rinichiul este un organ imunogen, din păcate cel mai imunogen dintre toate și cel puțin, în perioada pionieratului, nu știu cât ma e valabil azi, se spunea că transplantul este un intermezzo între o perioadă de dializă și va fi urmat de o perioadă de dializă, pentru că fiind atât de imunogen, la un moment dat poate fi pierdut. Cât de des de mai întâmplă astăzi acest fenomen?", a întrebat Irinel Popescu, realizatorul emisiunii "Academia de Sănătate".
"Din păcate se mai întâmplă! Eu, această situație le-o prezint pacienților mei ca pe o resetare a ceasului, pentru că, într-adevăr, indiferent cât s-ar câștiga sau cât se câștigă, resetăm ceasul cu mulți ani de zile. Probabil că merită să menționăm pentru pacienții care sunt interesați și spun și cifrele.
Vezi și: Doar 10% dintre pacienții români DIALIZAȚI, pe lista de așteptare
În transplantul de la donator viu înrudit, noi, la Iași, avem o supraviețuire medie cam de 18 ani, dar avem și pacienți cu 22 de ani de transplant.
În transplantul de la donator cadaveric, unul foarte bun și fără alte comorbidități avem aproape 11 - 12 ani. Și avem pacienți cu mult mai mult de atât.
La un pacient marginal, diabetic, cu o potrivire nu extrem de bună, iar, dacă supraviețuirea e sub 5 ani, personal o considerăm ca o situație în care lucrurile nu sunt grozave.
Prin comparație, supraviețuirea medie în dializă, în România, este undeva în jur de 7 ani, deci vorbim de diferențe absolut apreciabile pentru unii pacienți.
Într-adevăr, în partea cealaltă, ar merita de spus că s-au făcut progrese foarte mari, înainte medicația imuno-supresoare era însoțită de multe efecte secundare, protocoalele erau agresive. Am pacienți din primul val de acum 22 de ani, care au avut o serie întreagă de efecte secundare, dar în momentul de față le vedem din ce în ce mai puțin aceste efecte secundare și cu toții știm să facem mai bine această imunosupresie", a declarat Adrian Covic, în exclusivitate pentru DC Medical si DC News.
"Deci sunt șanse mult mai mari ca un pacient care astăzi primește un rinichi, să-l primească pentru tot restul vieții!. Ceea ce e foarte bine!", a concluzionat Irinel Popescu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.