Academicianul profesor doctor Irinel Popescu a explicat, la Academia de Sănătate, că în funcție de categoria de persoane în care poți fi încadrat ca stare de sănătate și vârstă, relaxarea trebuie privită altfel.
„Toată lumea vorbete de relaxare. Am trecut cumva prin epidemie, așa cum am trecut, personal eu consider că și autoritățile și sistemul de sănătate din România au făcut față cu brio acestei provocări. Poate și agresivitatea epidemiei în România și în țările Europei de Est, cum s-a spus, nu a fost atât de dramatică precum în alte zone geografice, dar cumva această etapă a fost parcursă relativ bine. Dar acum trebuie o concentrare la fel de mare, aș spune, ca să parcurgem și etapa asta a relaxării. Și aici aș spune că lecția învățată și din modelul suedez, și din alte date care s-au adunat în cursul epidemiei propriu-zise, reușește să definească categoriile de persoane vulnerabile până la a încerca și anumite estimări procentuale. Și anume, bolnavii în vârstă peste 65 de ani, unii spun peste 70 de ani, și cu comorbidități, dintre care unele severe, constituie categoria de persoane de risc maxim. Din anumite estimări ei reprezintă aproximativ 2% din populație. Acești 2% ar trebui să rămână în izolare în continuare! O a doua categorie de persoane care are factori de risc, dar nu atât de pregnanți, sunt oamenii care se apropie de vârsta a III-a dar nu sunt încă acolo, sunt oamenii care au boli cronice bine tolerate, spre exemplu un diabet bine controlat cu un regim alimentar și antidiabetice orale sau afecțiuni similare. Aceștia ar reprezenta cam 20% din populație. La ei se recomandă distanțarea socială și tot contextul de măsuri pe care le-am învățat cu toții deja în această perioadă COVID-19, față de care ei ar trebui să aibă ceva mai multă grijă. Acestea ar fi principalele premise de la care se pleacă în cursul relaxării, altfel, poate chiar cel puțin la fel de mult ca în cursul epidemiei, este nevoie de o disciplină maximă așa încât să nu ne punem în pericol propria noastră sănătate, dar să nu punem în pericol nici sănătatea altora”, a explicat academicianul.
Infectează acest coronavirus organismul și prin tractul digestiv? Vezi explicațiile doctorului Răzvan Iacob în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.