În ciuda faptului că starea de alertă a fost ridicată, că nu mai există restricții, ar trebui să rămânem totuși responsabili, iar ultimii doi ani să ne fi învățat ceva. Ei bine, chiar dacă restricțiile au rămas doar recomandări, COVID-19 nu a dispărut și continuă să se reflecte în cifrele destul de mari din raportările zilnice, motiv pentru care testarea rămâne încă o soluție importantă.
De-a lungul celor doi ani, tulpinile COVID-19 au dat mai multe simptome. Acum, când varianta Omicron este dominantă în România, medicul Andrei Rogoz a fost întrebat care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită să ne testăm.
"La momentul acesta, orice persoană care prezintă simptomele virusului respiratorie poate lua în calcul că e infecție cu SARS-CoV-2, că ar avea COVID. E important și contextul epidemiologic, pentru că multe dintre aceste persoane au un contact în familie sau un cunoscut testat pozitiv și apariția câtorva semne se viroză:
- durere în gât
- tuse
- febră
- mai rar probleme digestive sau simptome mai puțin specifice ar trebui să justifice o testare.
Acum, consecința acestei testări devine mai puțin clară acum, pentru că în măsura în care izolarea s-a menținut, cel puțin din punct de vedere legal, nu știu cine o mai urmărește, carantina s-a ridicat...", a declarat Andrei Rogoz, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care sunt categoriile cele mai predispuse în prezent
Categoriile de oameni afectați cel mai mult de SARS-CoV-2 au fost vârstnici, persoanele cu probleme respiratorii sau cardiologice. Întrebat dacă aceste categorii s-au menținut sau s-au mai schimbat între timp, medicul ne-a spus că:
"Aceste categorii nu au dispărut, chiar dacă tulpina Omicron care a dominat în România pare să aibă și intrinsec o virulență mai scăzută. Categoriile de persoane la risc au rămas. În plus, efectul schemelor de vaccinare de anul trecut și a dozelor booster pe care oamenii le-au făcut începând cu toamna trecută se pierd treptat. Lumea ar trebui să fie precaută în continuare, pentru că nu e o certitudine că toate tulpinile care vor circula în continuare vor fi din ce în ce mai puțin virulente sau că acesta a fost ultimul val.
În Marea Britanie, care tot timpul a fost un pic mai decalată în avans față de restul Europei, ca și valuri epidemice, în ultimele săptămâni e iar o creștere notabilă acolo. Asta duce la un număr mare de internări și de infectări. Nu au încă o suprasolicitare la ATI, dar e o problemă față de care ne putem schimba abordarea, să nu ne mai perturbe îngrijirea celorlalți pacienți, e una dintre problemele care persistă la nivel de sănătate publică".
Ceaiul verde cu lămâie, 10 beneficii importante. Cum protejează de CANCER și Alzheimer
Câte zile trebuie să te izolezi, dacă faci COVID-19 acum. De ce testul din ultimele zile a mai pronunțat decât în prima zi
"Asta mi se pare o problemă foarte importantă și nu știu cât de clar a fost înțeleasă de către public.
Treptat, numărul zilelor de izolare recomandat a fost redus. În România am plecat de 2 teste consecutive PCR negative... stăteau în izolare 3, 4 săptămâni. Treptat, s-au redus la 14 zile, 10 zile. Acum, recomandările izolării pentru 5 zile au fost justificate mai mult de aprecierea absenței de la locul de muncă, dar nu din punct de vedere epidemiologic a apărut o informație nouă potrivit căreia s-a stabilit că doar cinci zile ești contagios.
Din fericire, există testele care ne pot ajuta să stabilim cât stăm în izolare.
Recomandarea mea e următoarea, mai ales că mulți nu pot preciza exact perioada de debut, mulți calculează de la data testului. Uneori testul pozitiv poate să fie de la 2, 3 zile de la debutul bolii sau chiar înainte de a apărea simptomele. Aceste 5 zile ale testului nu are treaba cu data de debut a bolii, deci recomandarea mea e să aibă cele 5 zile stabilite legal + un test rapid negativ sau un test PCR negativ foarte slab, pentru că acest test PCR oferă și alte detalii și valori pe lângă pozitiv / negativ.
Dacă nu vrei să te mai testezi, aș spune că 10 zile e bine să te izolezi. Aș spune 10 zile de la debutul simptomelor fără retestare sau 5 zile + test negativ.
Sunt persoane ale căror test de control, cel de la finalizarea celor 5 zile de izolare e mai pozitiv decât primul test, pentru că încărcătura asta virală urmează și el o curbă. E posibil ca la finalul perioadei de izolare să fii mai contagios decât în momentul în care ai fost testat", a mai spus Andrei Rogoz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.