Câte zile ține în medie o răceală. Răspunsurile sistemului imunitar la răceală și procesul de vindecare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
raceala Foto: Freepik @stockking
raceala Foto: Freepik @stockking

Descoperă cum o simplă răceală poate influența rutina zilnică și ce strategii te pot ajuta să o gestionezi eficient și să te recuperezi rapid.

Răceala comună este o infecție virală contagioasă care afectează tractul respirator superior și poate fi transmisă de la o persoană la alta. Perioada de incubație a virusului este de obicei între 1 și 3 zile, de la expunerea la virus până la apariția simptomelor.

Recuperarea după o răceală fără complicații durează de obicei între 7 și 10 zile, iar infecția rămâne contagioasă atât timp cât simptomele persistă. Virusul poate fi transmis altor persoane timp de până la 2 săptămâni, deoarece este contagios de dinainte de debutul simptomelor până la ameliorarea acestora. Înțelegerea răcelii comune, a răspândirii acesteia și a găsirii unei ameliorări este esențială pentru gestionarea bolii.

Cum se transmite o răceală?

Virusul răcelii comune poate intra în organism prin nas, gură sau ochi și se poate răspândi în aer prin tuse, strănut, vorbire sau râs. Contactul direct cu virusul, cum ar fi strângerea mâinii și atingerea ulterioară a nasului, gurii sau ochilor, poate, de asemenea, transmite virusul.

Obiectele și suprafețele contaminate, cum ar fi mânerele ușilor, ustensilele de mâncare comune și jucăriile, pot, de asemenea, transmite virusul. Cercetări recente indică faptul că virusul răcelii comune poate supraviețui în afara corpului timp de 2-3 ore.

Simptomele timpurii 

De obicei, răceala se dezvoltă treptat, începând la 1 până la 3 zile după expunerea la virus. Simptomele comune includ gâdilarea gâtului, secreții nazale, congestie nazală, strănut, tuse, dureri corporale ușoare, dureri de cap, stare de rău și febră, deși sunt mai puțin frecvente la adulți.

Unele simptome pot apărea mai devreme și unele, cum ar fi tusea, pot dura mai mult decât altele. Unele simptome se pot dezvolta mai devreme sau mai mult decât altele.

Tratamentul precoce poate scurta o răceală

Răceala comună nu are leac, dar tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Măsurile de autoîngrijire includ consumul abundent de lichide, odihnă suficientă și utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală pentru ameliorarea simptomelor precum durerea în gât, febra și nasul care curge sau înfundat.

Unele remedii populare pentru răceală includ zincul oral, care poate reduce durata răcelii cu 33% atunci când este administrat în termen de 24 de ore de la apariția simptomelor. Cu toate acestea, nu există dovezi că dozele mari sunt mai eficiente decât dozele mici.

Zincul oral poate avea efecte secundare precum greață și simptome digestive și poate interacționa cu unele medicamente, astfel încât este mai bine să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a-l utiliza ca opțiune de tratament. Doza recomandată pentru adulți și copii este diferită, iar zincul intranazal trebuie evitat din cauza pierderii potențiale a simțului mirosului.

Suplimentarea regulată cu vitamina C nu scade probabilitatea de a face o răceală, dar uneori poate reduce durata sau severitatea răcelii. Cu toate acestea, nu are un efect prea mare atunci când este administrată după debutul simptomelor. Echinacea are dovezi mixte în ceea ce privește eficacitatea sa în tratarea răcelilor, o analiză din 2014 constatând că aceasta a afectat durata răcelii doar în 1 din 7 studii analizate.

Citește și: Adevărul despre postul intermitent. Cele mai populare mituri și beneficii ale acestui plan de alimentare. Ce spun cercetările de 20 de ani

Foto: Freepik @Dragana_Gordic

Cât durează în medie o răceală?

O răceală poate dura 7-10 zile până la recuperarea completă, simptomele ameliorându-se treptat în timp. Unele persoane pot prezenta tuse persistentă, care durează 18 zile sau aproape 3 săptămâni înainte de a dispărea. Persoanele cu un risc crescut de complicații ale răcelii includ bronșita sau pneumonia, infecțiile sinusurilor, infecțiile urechilor și infecțiile gâtului, inclusiv cele cu astm, bronhopneumopatie obstructivă cronică sau un sistem imunitar slăbit.

Vezi și: Cauze comune pentru gleznele umflate. Ce semnal îți transmite organismul

Metode de prevenție

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentați simptome care durează mai mult de 10 zile fără a se ameliora, sunt foarte severe sau încep să se amelioreze, dar apoi reapar, aveți febră mai mare de 39,4°C (adult), mai mare de 38,9°C (copil) sau mai mare de 38°C (sugar mai mic de 3 luni), aveți febră de 38°C sau mai mare care durează mai mult de 3 zile, aveți dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație sau observați că s-au agravat condițiile de sănătate subiacente, este esențial să consultați un medic sau un profesionist din domeniul sănătății.

Prevenirea unei răceli este esențială, deoarece răcelile sunt unul dintre principalele motive pentru care oamenii lipsesc de la școală sau de la serviciu. Adulții au în medie 2 până la 3 răceli pe an, în timp ce copiii au chiar mai multe.

Pentru a preveni răceala, spălați-vă regulat pe mâini timp de 20 de secunde cu săpun și apă caldă sau folosiți un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool dacă nu aveți la dispoziție săpun și apă. Evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate, deoarece acest lucru poate permite virusului de pe mâini să vă pătrundă în organism.

Ce să faci dacă ești deja răcit

Dacă sunteți răcit, stați acasă până vă simțiți mai bine, spălați-vă pe mâini cu săpun și apă caldă după ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați și aruncați imediat șervețelele folosite.

Păstrați distanța față de alte persoane până la însănătoșire, evitați să dați mâna, să îmbrățișați sau să stați prea aproape de alte persoane cât timp aveți simptome de răceală. Dezinfectați în mod regulat suprafețele de contact din casă, cum ar fi mânerele ușilor, blaturile, aparatele de bucătărie, telefoanele și tastaturile calculatoarelor.

Răceala obișnuită este o infecție virală contagioasă cu o perioadă de incubație de 1 până la 3 zile, ceea ce permite ca simptomele să apară după până la 3 zile. Este contagioasă, ceea ce înseamnă că puteți transmite virusul altor persoane fără să știți.

Nu există leac pentru răceală, dar administrarea orală de zinc sau a unui supliment de vitamina C poate scurta durata acesteia. De obicei, organismul trebuie să se odihnească și să ia medicamente fără prescripție medicală pentru a atenua simptomele în timpul procesului de recuperare. Consumul abundent de lichide și administrarea de medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel