Câte ouă devin periculoase pentru sănătate. Ioniță: Depinde foarte mult de asta

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Câte ouă devin periculoase pentru sănătate - Foto: Freepick
Câte ouă devin periculoase pentru sănătate - Foto: Freepick

Câte ouă trebuie să consumăm într-o săptămână. Cui nu îi este indicat consumul de ouă. 

Numărul de ouă consumate de o persoană depinde de starea de sănătate a acesteia. Numărul de ouă pe săptămână pe care trebuie să le consumăm depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și dieta generală a unei persoane. 

În general, pentru adulți, se recomandă consumul a 2-3 ouă pe săptămână ca parte a unei diete echilibrate. Pentru copii, cantitatea poate fi mai mică, în funcție de vârsta și necesitățile nutriționale specifice. Este important să vă consultați cu medicul sau cu un dietetician înainte de a face modificări majore în dieta dvs. pentru a vă asigura că îndepliniți nevoile nutriționale specifice ale organismului dumneavoastră.

Ce trebuie să știm despre consumul de ouă

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim atenți când consumăm ouă. 

”Studiile privind cantitatea de ouă consumate sunt controversate. Depinde foarte mult de starea de sănătate a individului. Dacă acesta nu se cunoaşte cu dislipidemie, boli cardiovasculare, boli hepatice, poate consuma până la 2 ouă pe zi cu recomandarea să nu depăşească 7 ouă pe săptămână.

Aceasta restricţie privind limitarea consumului de ou se face din cauza conţinutului crescut de colesterol al gălbenuşului de ou”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Ouăle, superalimente

Atât albușul, cât și gălbenușul conțin substanțe nutritive importante, dar unele diferențe există între cele două. Albușul de ou este bogat în proteine, având un conținut scăzut de grăsimi și colesterol. De asemenea, este o sursă bună de aminoacizi esențiali, vitamine (în special vitamina B2) și minerale, cum ar fi seleniul și fierul. 

Gălbenușul de ou conține mai multe grăsimi și colesterol decât albușul, dar este, de asemenea, bogat în nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, și carotenoide precum luteina și zeaxantina, care sunt importante pentru sănătatea ochilor. 

În general, pentru o dietă echilibrată, este recomandat să consumați întregul ou, în loc să alegeți doar o parte din el. Dar, dacă doriți să reduceți aportul de grăsimi și colesterol, puteți consuma mai multe albușuri și mai puține gălbenușuri. 

Ouăle sunt unul dintre puținele alimente care ar trebui să fie clasificate drept "superalimente". Acestea sunt pline de nutrienți, dintre care unii sunt rari în dieta modernă.

Ouăle, incredibil de hrănitoare

Un ou întreg conține toate substanțele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un pui de găină.

Un singur ou mare fiert conține:

Vitamina A: 8% din VD (valoarea zilnică)

Folat: 6% din VD

Acid pantotenic (vitamina B5): 14% din VD

Vitamina B12: 23% din VD

Riboflavină (vitamina B2): 20% din VD

Fosfor: 7% din VD

Seleniu: 28% din VD

Ouăle conțin, de asemenea, cantități decente de vitamina D, vitamina E, vitamina B6, calciu și zinc

Acesta vine cu 78 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsime.

Ouăle conțin, de asemenea, diverse oligoelemente care sunt importante pentru sănătate.

De fapt, ouăle sunt aproape un aliment perfect. Ele conțin câte puțin din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.

Dacă puteți face rost de ouă de pășune sau de ouă îmbogățite cu omega-3, acestea sunt și mai dense în nutrienți. Acestea conțin cantități mai mari de grăsimi omega-3 și sunt mult mai bogate în vitamina A și E, notează Healthline.

Bogate în colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge

Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. De fapt, un singur ou conține 186 mg.

Cu toate acestea, este important de reținut că colesterolul din alimentație nu are neapărat un impact asupra nivelului de colesterol din sânge sau asupra riscului de boli de inimă.

Ficatul produce, de fapt, cantități mari de colesterol în fiecare zi. De fapt, atunci când mâncați mai mult colesterol, ficatul are capacitatea de a regla nivelul colesterolului producând mai puțin pentru a-l echilibra.

Cu toate acestea, răspunsul la consumul de ouă variază de la o persoană la alta.

La 70% dintre persoane, consumul de colesterol poate să nu ridice colesterolul din sânge sau să îl ridice doar ușor (numiți "hiporeactivi")

La ceilalți 30% din populație (numiți "hiperreactivi"), ouăle sau alte surse de colesterol din alimentație pot duce la o creștere mare a colesterolului din sânge.

Cu toate acestea, persoanele cu tulburări genetice precum hipercolesterolemia familială sau purtătorii unei variante genetice numite APOE4 ar putea dori să ia în considerare consumul de ouă cu moderație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel